Brezilya'da askerler tetikte bekliyor: Bin 500 kişi gözaltında

Brezilya'da Başkanlık Binası'na düzenlenen saldırının ardından ülkenin güvenlik birimleri tetikte bekliyor. Rio de Janeiro'da askeri binalar önünde güvenlik önlemleri artırıldı.

GİRİŞ 10.01.2023 09:45 GÜNCELLEME 10.01.2023 13:16

Brezilya'nın başkenti Brasilia'daki Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'na düzenlenen baskının ardından Rio de Janeiro kentindeki Askeri Komutanlık önünde, Bolsonaro taraftarlarının kurduğu çadırlar toplandı ve güvenlik önlemleri artırıldı. Ülkede kamu binalarının önüne güvenlik amacıyla asker ve polis takviyesi yapıldı.

BİN 500 KİŞİ GÖZALTINDA

Öte yandan Brezilya Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı Flavio Dino, dün Ulusal Kongre’ye düzenlenen baskın ve ordu karargahının önüne kamp kurdukları gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçisi yaklaşık bin 500 gözaltına alındığını ya da tutuklandığını duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Brezilya'da önceki gün ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atan eski Devlet Başkanı aşırı sağcı Bolsonaro taraftarları, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılarak kontrol sağlanmıştı.

SİLVA VE BOLSONARO YARIŞI

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Silva be Bolsonaro

Ülkede Cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula'ya karşı müdahale için askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.

KAYNAK: AA, İHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!