Biden yönetiminin Türkiye hamlesi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı

Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışı için harekete geçti. Biden yönetiminin attığı adım, Türkiye karşıtı açıklamaları ile tanınan Bob Menendez ve Yunanistan'ı ayağa kaldırdı. Yunan gazetelerinde tek gündem, Türkiye'ye F-16 satışı oldu.

Biden yönetiminin Türkiye hamlesi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı
Biden yönetiminin Türkiye hamlesi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı
GİRİŞ 14.01.2023 13:42 GÜNCELLEME 15.01.2023 13:05
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye'ye F-16 satışını desteklediğini daha önce belirten ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, somut adım attı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışı ve F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını ve Yunanistan'an F-35 satışını inceleme için Temsilciler Meclisi ve Senato'daki komitelere perşembe günü gayri resmi olarak iletti.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan ABD yönetiminden kaynaklar, Washington'ın gelecek hafta Kongre'den Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 ve füze satışı ile Yunanistan'a yeni nesil F-35 savaş uçaklarının satışının onaylaması yönünde talepte bulunacağını belirtti. Yine aynı yetkililer, Türkiye'ye F-16 satışı için, Ankara'nın da İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesini şart koşuyor.

WSJ'ye göre; Atina'ya F-35 satışının, Türkiye'yle aynı zamanda Kongre'nin gündemine gelecek olması tamamen tesadüf.

WSJ: Beyaz Saray Türkiye'ye F-16 satışını önümüzdeki hafta Kongre'ye sunacakWSJ: Beyaz Saray Türkiye'ye F-16 satışını önümüzdeki hafta Kongre'ye sunacak

TÜRKİYE KARŞITI İSİM YİNE SAHNEDE

Türkiye'ye satışın gerçekleşebilmesi için Kongre’deki senatörlerin tamamının onayı gerekiyor.

Biden yönetiminin F-16 satışı için harekete geçmesi Rum ve Yunan lobilerine yakınlığıyla bilinen Senatör ve Senato Dış İlişkiler Başkanı Bob Menendez'i harekete geçirdi. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yaptığı açıklamalarla tanınan Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına tamamen karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Senato Dış İlişkiler Başkanı Bob Menendez

F-16 SATIŞI YUNAN GAZETELERİNİN MANŞETLERİNDE

Son günlerde Menendez'in Türkiye karşıtı açıklamalarını tekrar tekrar dile getiren Yunan medyası bu fırsatı da kaçırmadı. Bugün Yunan gazetelerinin manşetlerinde Biden'ın F-16 satışı için attığı adım ve Menendez'in buna itirazı yer aldı.

CNN Yunanistan, Menendez'in "Türkiye'ye F-16 satışını engelleme" sözü verdiğini belirttiği haberinde, ABD'li senatörün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili asılsız iddialarına yer verdi.

Skai televizyonu, ABD Kongre Üyesi Chris Papas'ın da Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu belirtti; Iefimerida ise Türkiye'ye satış kararının ciddi bir direnişle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini de, Menendez'in açıklamalarına geniş yer ayırdığı haberinde Türkiye'ye F-16 satışının tepkilere yol açtığını iddia etti.

MENENDEZ'İN İTİRAZI SATIŞI ENGELLEYEBİLİR Mİ?

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Kongre'nin yabancı müttefiklere önemli miktarda silah satışını onaylaması gerekir ancak onay gelmemesi durumunda Biden bir kararname çıkararak satışı onaylayabilir.

BİDEN MENENDEZ'İ İKNA EDEBİLİR

Öte yandan diplomatik kaynaklar ABD Başkanı Biden ve Beyaz Saray'ın Türkiye'ye F-16 satışı konusunda istekli olduğunu ve Menendez'i bu konuda ikna edebileceğini düşünüyor.

WSJ'de yer alan haberde Türkiye'ye F-16 satışının Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımının onaylamasını kolaylaştırabileceği belirtildi ve bunun oylamadaki insanların görüşlerini etkileyeceği vurgulandı.

40 YENİ UÇAK VE KİT

Kongre’nin onayına sunulacak satış teklifi, Türkiye’nin mevcut F-16 filosundaki 79 uçağın modernizasyonunun yanı sıra 40 yeni uçak ve kit içeriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin Ekim ayında yaptığı açıklamada, "Tek başına Menendez'in karşı çıkması bu işi engellemez. Herkes teklif verebilir ama yasa tasarısının Kongre'den geçmesi gerekir ki şu andaki atmosfer öyle değil. Yani bir kişinin karşı çıkmasıyla olmaz. Diğer taraftan yönetim de zaten olumlu istikamette gerekli adımları atıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaman alir, seri üretim hemen olmuyor. Zamanla....
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    biz madem bu parcaları imal edebiliyoruz satmazsa bizde yan sanayi kendimiz üretelim kullanalım tusaş yaparım diyor yapsın taksın
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şart koşarsanız, almıyoruz.
    Cevapla
  • ysd 1 yıl önce Şikayet Et
    Geliyor gelmekte olan mmu
    Cevapla
  • Erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    terörist başı abd den f 16 almayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!