Almanya, DEAŞ'ın Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı

Almanya'da meclis, terör örgütü DEAŞ'ın Suriye ve Kuzey Irak'ta Ezidilere yönelik katliamlarını soykırım olarak tanıdı.

Almanya, DEAŞ'ın Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı
Almanya, DEAŞ'ın Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı
GİRİŞ 21.01.2023 10:49 GÜNCELLEME 21.01.2023 11:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Almanya'da Federal Meclis, terör örgütü DEAŞ'ın in Irak ve Suriye'de Ezidilere yönelik katliamlarını soykırım olarak tanıdı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den oluşan koalisyon hükümeti ile ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) hazırladığı karar tasarısı, mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

Alman parlamentosunda bugün kabul edilen kararda, "Alman Federal Meclisi DEAŞ'ın işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçların mağdurları önünde eğilmektedir" ifadelerine yer verildi. Meclisin DEAŞ üyelerinin işlediği suçları "Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ndeki tanım uyarınca bir soykırım olarak" tanıdığı belirtildi.

Dünya genelinde en büyük Ezidi diasporasının Almanya'da yaşadığına dikkat çekilen kararda ayrıca, "Ezidilere yönelik soykırıma yönelik kamuoyunun dikkatini çekmek ve soykırımın hatırlanmasını sağlamak Almanya'nın toplumsal sorumlulukları arasında olmak zorundadır" denildi.

Federal Meclis'in aldığı karar hukuken bağlayıcı bir karakter taşımamakla birlikte tarihi ve politik bir anlama sahip.

DEAŞ, 2014 yılında, Ezidilerin yüzyıllardır yaşadığı Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar bölgesini işgal etmişti. İşgal sırasında DEAŞ'ın öldürdüğü Ezidilerin sayısının 5 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Binlerce Ezidi yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalırken, DEAŞ'ın eline geçenlerin bir kısmı köleleştirilmiş, kadın ve çocuklara sistematik olarak tecavüz edilmişti. Yaklaşık 3 bin Ezidinin halen DEAŞ üyelerinin elinde ya da kayıp olduğu tahmin ediliyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    kaç yezidi ölmüş. PKK kaç arabı veya müslümanı öldürmüş. hatta bu yezidilerden fazla Kürt öldürmüştür pkk
    Cevapla
  • 06ankara06 1 yıl önce Şikayet Et
    yani almanya deaşı kuran abd yi terörist ilan etti kayıtlara geçsin batı batıyı terörist olarak onadı
    Cevapla
  • MASK 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki ypg PKK nın ezidilere araplara türkmenlere hatta ve hatta haklarını savunduğunu iddia ettiği kürtlere yaptığı zulüm hangi kategoriye giriyor
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    pkk teröristlerinin yaptıkları soykırım olmuyor mu
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Dini inançı mezhebi Ne olursa olsun fark etmiyor kim bu soykırımı yapmışsa adaletin önünde hesap verecektir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi