İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Başkent Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı; saldırıda güvenlik şefinin hayatını kaybettiğini, iki güvenlik görevlisinin de yaralandığını açıkladı.

GİRİŞ 27.01.2023 09:52 GÜNCELLEME 27.01.2023 14:40
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Başkent Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı; saldırıda güvenlik şefinin hayatını kaybettiğini, iki güvenlik görevlisinin de yaralandığını açıkladı:

"27 Ocak 2023 tarihinde, Bakü saatiyle 08.30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İran İslam Cumhuriyeti'ndeki Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, nöbetçi karakolunu kalaşnikofuyla taradı ve güvenlik şefini öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi. Şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz."

ELÇİLİK TAHLİYE EDİLECEK

Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliği'nin güvenliği sağlanana kadar, büyükelçiliği tahliye etme kararı aldıklarını belirtti.

SALDIRGAN YAKALANDI

Tahran Polis Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 50 yaşındaki saldırganın yakalandığı bildirildi.

İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırı anı kamerada!İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırı anı kamerada!

ALİYEV'DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev saldırının bir an önce soruşturulmasını isteyerek, "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez" paylaşımında bulundu.

TAHRAN EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre; Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan tarafından görevden alındı.

TÜRKİYE: SALDIRIYI LANETLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan hain saldırıyı lanetlediğini ve Azerbaycan'ın yalnız olmadığını vurguladı:

"Can Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir."

MUSTAFA ŞENTOP'TAN TAZİYE VE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyla ilgili olarak Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova'yı aradı. Büyükelçiliğe yapılan saldırı hakkında bilgi alan Şentop, taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

RUSYA'DAN TAZİYE MESAJI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan tarafına taziyelerini ileterek, "Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla ilgili olarak Azerbaycan tarafına başsağlığı diliyoruz. Tüm sorumluların adalet önüne çıkarılacağını umuyoruz" ifadeleri kullanıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, 18 Nisan 1961 tarihli Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi'ni hatırlatarak, büyükelçilik ve konsoloslukların güvenliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 112
  • ………….. 1 yıl önce Şikayet Et
    İran islam cumhuriyeti imiş ne alaka ya İran İslamiyetle asla yan yana olamaz Allah rızası için editör arkadaşımız bu tür içerikli kelime ve cümlelere dikkat ediniz bunları katli vacip ABD ile İran yeryüzünün kesin ve net fitnelerin anasıdır arkadaşlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    1 şehid, 2 yaralı Allah rahmet eylesin, Allah şifalar versin
    Cevapla
  • Türker Çınkacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet oyuna gelmeyin. Bölgemizde Türkiye dışında iki güçlü devlet var: Suudi Arabistan ve İran. Türkiye'nin bu ülkelerle ticareti ve iş birliği var. Birileri Azerbaycanla İran'ın aralarını açmaya çalışıyor olabilir. Hemen konuyu İran yönetimi tertiplemiş gibi yorumlar yapmayın.
    Cevapla
  • YasinBaba 1 yıl önce Şikayet Et
    iran islamın enbüyük düşmanıdır.
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İran yönetimi nin ermeni kardeşleri mi yaptı acaba elçiliği tabiki taşınsın bunlar müslüman düşmanı suriyede az müslüman öldurmediler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?