Finlandiya'dan çatlak sesler geliyor! İsveç'i de istiyorlar

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO'ya İsveç ile ayrı ayrı değil birlikte girmek istediklerini söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, öğlen saatlerinde ülkesinin Türkiye ile 'derhal' temasa geçtiğini bildirmişti.

Finlandiya'dan çatlak sesler geliyor! İsveç'i de istiyorlar
Finlandiya'dan çatlak sesler geliyor! İsveç'i de istiyorlar
GİRİŞ 30.01.2023 19:17 GÜNCELLEME 30.01.2023 22:37
Bu Habere 171 Yorum Yapılmış

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "(NATO'ya üyelik) Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak ama Finlandiya'nın da aynı yanlışı yapmaması lazım." açıklamasının ardından Haavisto, bugün basın toplantısı gerçekleştirdi.

Haavisto, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki konuşmasından anlıyoruz ki Türkiye'de bizim NATO sürecimizi hızlandırmak yönünde bir görüş var." diye konuştu.

Pekka Haavisto

Finlandiya Dışişleri Bakanı öte yandan hala NATO'ya İsveç ile beraber üye olmayı arzu ettiklerini, son 10 ayda ittifaka katılım konusunda olumla adımlar attıklarını belirterek, "İsveç, savunma ve dış politika alanında en yakın müttefikimiz." ifadesini kullandı.

"NATO ÜYELİĞİNİ BEKLEMEK İÇİN SABRIMIZ VAR"

Başkan  Erdoğan'ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Haavisto, üyeliklerinin onaylanmasının, NATO üyesi ülkelerin de yararına olduğunu kaydetti.

Haavisto, Türkiye'nin NATO üyeliklerini onaylaması için ne kadar bekleyeceklerine ilişkin soruya, "Buna sabrımız var. Bunun için de ABD, İngiltere ve Avrupalı müttefiklerimiz dahil birçok ülke bize güvenceler verdi. Bu da beklemek için iyi bir neden. Bu ülkeler, başımıza bir şey gelirse bekleme listesinde olduğumuz için yardımımıza koşacaklarını söylediler. Bu güvenlik taahhütlerini aldık. Tabii ki bunlar NATO'nun 5. Maddesi gibi değil ama bizim için çok önemli." yanıtını verdi.

Sauli Niinistö

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI NATO İÇİN "DERHAL" DEMİŞTİ

Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, dün Başkan Erdoğan'ın Finlandiya hakkındaki açıklamalarının ardından Finlandiya'nın Türkiye ile 'derhal' temasa geçtiğini bildirmişti.

Niinistö ayrıca, "Dışişleri Bakanı Haavisto ile bu konuda mutabık kaldık. Kabinem Erdoğan'ın danışmanıyla, Haavisto da Türk Dışişleri Bakanı ile ön görüşmelerde bulundu" sözlerini kaydetti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'den Türkiye açıklamasıFinlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'den Türkiye açıklaması

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 171
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Nato ya katilmasi icin Finnlandiya evet isvec hayir kesinlikle sonsuza dek hayir nato nun güvenilir tarafi kalmadi ya türkiye ya isvec Nato karar versin
    Cevapla
  • mehemt 1 yıl önce Şikayet Et
    sakın isveç e onay verilmesin
    Cevapla
  • Brl 1 yıl önce Şikayet Et
    6.lı masa gelirse isveç ve fillandiyaya onay verebilir benim tahminim
    Cevapla
  • Recep YÜKSEL 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerikaya askeri üs verin sizi de çaktırmadan işgal etsin. Japonya, Almanya çıkarsın da görelim. Daha doğru düzgün bir orduları bile yok. Sam amcaları izin vermiyor.Abd sizi de korur. Ukraynayı da koruyor zaten.
    Cevapla
  • Asım KG 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu soysuzların hepsi kibir abidesidir! Bunların burnunu yere sürmekten başka yapacak bir şey yoktur. Müslümanlara tepeden bakmaya alışmış bu insan kılıklı mahlukatla kedinin fareyle oynadığı gibi oynamalı ve nato manyağı yapmalıyız. Kibirliye karşı kibirli olmak dinimizin emridir! Yılan yılanlığını yapacaktır, bir daha seni sokmayacağım demesine inanan kendine yazık eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı