Fransa bir ülkeden daha kovuldu! 'Türkiye doğan boşluğu değerlendirecektir'

Yüzyıllarca Afrika'yı sömüren Fransa Burkina Faso'dan da kovuldu. Fransa'nın bölgede güç kaybetmesini değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin Afrika'da kazan kazan stratejisinde olduğunu ve Fransa'dan doğan boşluğu değerlendireceğini belirtti.

Fransa bir ülkeden daha kovuldu! 'Türkiye doğan boşluğu değerlendirecektir'
Fransa bir ülkeden daha kovuldu! 'Türkiye doğan boşluğu değerlendirecektir'
GİRİŞ 02.02.2023 17:35 GÜNCELLEME 03.02.2023 14:32
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

    Haber7-Özel

Afrika ülkelerinde son dönemde önemli gelişmeler yaşanıyor. Son olarak Burkina Faso, Fransa ile Ocak 2018'de imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını askıya aldığını duyurdu. Burkina Faso yönetimi, ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinin çekilmesi için Paris yönetimine bir ay süre tanıdı. 

Orta Afrika ve Mali'den sonra Burkina Faso'nun da yüzyıllardır sömürgecilik yaparak kıtanın tüm değerlerine ipotek koyan Fransa'nın ülkesinden çıkmasını istemesi dünya medyasında geniş yankı buldu. 

MACRON TÜRKİYE, RUSYA VE ÇİN'İ SUÇLADI

Afrika'dan tek tek kovulmaya başlayan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Türkiye'yi de içine alan bazı ülkelere yönelik hadsiz suçlamalarda bulundu. Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı öncesi gençlerin sorularını yanıtlayan Macron, Fransa-Afrika ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek Afrika’da son dönemde yükselişe geçen Fransız karşıtlığına ilişkin “Çinliler, Ruslar, Türkler, Afrika’da Fransızlardan veya diğerlerinden daha iyisini mi yapıyor? Bizden 10 kat daha beterini yapıyorlar.” diyerek, bu ülkeleri sömürgeci ve emperyalist güç olmakla suçladı.

Yaşanan gelişmeleri ORSAM Kuzey Afrika Çalışmaları Araştırmacısı Emir Şefkatli ve Orsam Kuzey Afrika Uzmanı Kaan Devecioğlu Haber7'ye değerlendirdi. 

BU ÜLKELER FRANSA'DAN RAHATSIZ OLDU

Orsam Kuzey Afrika Uzmanı Kaan Devecioğlu Burkina Faso'nun isteğinin sorunların çözülmemesine bağlı olduğunu söyledi. Afrika toplumlarında Fransa'nın politikalarından ciddi endişeler olduğunu belirten Devecioğlu, "En son Mali'de darbe gerçekleşti. Bunlar Fransa'nın varlığına tepki koyan askerlerdi. Burkina Faso benzer bir süreç yaşadı. Yani şunu vurgulamak gerek, Fransa'nın buradaki siyasi, ekonomik ve güvenlik olguları bağlamındaki varlığından bu ülkeler rahatsız oldu. Bu ülkelerde pek çok Fransız şirketi faaliyet gösteriyorlar, çok para kazanıyorlar ama askerleri etkili olamıyor." dedi.



 Bölge ülkelerinin özellikle Rusya'nın Wagner güçleriyle ilişki kurmaya başladığını ifade eden Devecioğlu, Türkiye'nin de 2005'ten sonra bölgede varlığının arttığını söyledi. Devecioğlu "Türkiye bu ülkelerin kalkınması noktasında katkı sunmaya çalıştı. Bu süreç dolaylı olarak bölgedeki diğer ülkelerle ilişkileri olumlu olarak etkiledi." şeklinde konuştu. 

SİHA'LAR TÜRKİYE'YE GÜVENİ ARTTIRDI

Devecioğlu, Türkiye özellikle SİHA noktasında dünya pazarında kendisini kanıtladığını belirterek  "Bu Türkiye'nin güvenlik sağlayıcılığı olarak güven duyulmasına neden oldu. Bu ürünlerin ciddi anlamda katkı sunduğu kabul edildi. Terörden mağdur olan Afrika ülkelerinde de Türkiye dikkat çekti. Fayda maliyet analizi yapılınca Türkiye'nin ürünlerinin maliyeti daha uygun, etkinliği de oldukça iyi. Bunlar Türkiye'nin o ülkelerdeki etkinliğini arttırıyor." sözlerini sarf etti. 

Fransa'nın cumhurbaşkanı seviyesinden Türkiye'ye karşı bölye bir politika yürütmesinin kendi varlıklarından endişe duymalarından kaynaklandığını belirten Devecioğlu "Günün sonunda herkes kendi çıkarlarını düşünüyor." eklemesini yaptı.

"TÜRKİYE'NİN PROTESTOLARDA ETKİSİ YOK"

Macron'un Türkiye'ye yönelik suçlamalarının doğru olmadığını belirten Şefkatli ise "Türkiye'nin Afrika'da hem siyasi, hem diplomatik, hem de ekonomik anlamda bir etkisi var. Ancak orada düzenlenen Fransa karşıtı protestolarda Türkiye'nin bir etkisi yok. Türkiye bunları tetikleyici unsur değil. " açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE FRANSA'DAN DOĞAN BOŞLUĞU DEĞERLENDİRECEKTİR"

Türkiye'nin bölgede Fransa gibi sömürgeci değil, kazan kazan çerçevesinde bulunduğunu ifade eden Şefkatli, "Fransa'nın oradan çıkması Türkiye'ye bir alan açacaktır. Mali'de olduğu gibi, Nijer'de olduğu gibi Türkiye'nin anlaşmaları oldu geçtiğimiz yıl. Türkiye, Fransa'dan doğan boşluğu Burkina Faso'da mutlaka değerlendirecektir." dedi. 

Şefkatli, Burkina Faso'nun özellikle Afrika'da rol model bir ülke olduğunun altını çizerek "Fransa'nın Burkina Faso'daki varlığını, eski sömürülen ülkelerdeki varlığına eş değer tutmalıyız. Burkina Faso'dan Fransa'nın çekilmesi, çok çok başka alanlarda işlenebilir. Fransa'nın kıta genelindeki sömürgeci zihniyetine sahip olduğu Türkiye'ye zaten bölgede yer açan bir durum. Fransa, Mali'de de aynı durumu yaşadı, Burkina Faso'da da." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 30
  • memleket 1 yıl önce Şikayet Et
    siz büyükelçilik konsolosluk kapatın bizde komple sizin afrikadaki tezgahlarınızı kapatalım bir 10-15 sene sonra inşallah ab ülkelerinden vize talep edeceğiz girişlerde
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransızların tam olarak kovulduklarına tam olarak inanmıyorum. Zira askeri varlık göstermeseler bile para yönünden maalesef daha Fransa'ya bağlılar. Yanlış hatırlamıyorsam Fransa buradan yıllık en az 500 milyar Euro kar elde ediyor.
    Cevapla
  • Efsane 1 yıl önce Şikayet Et
    Latin Amerika Afrika Kalk uyuma artık Uyan Kafayı çekip oynayıp yatmayın
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Fıransa sen önce geçmiş sömürgeci katil dedelerini eleştir ve aynı zamanda işgalci
    Cevapla
  • Sincap 1 yıl önce Şikayet Et
    işte bu hükümeti anlamayan andavallar var malesef Türkiyenin Fransadan Doğan boşluğu doldurması demek kara kıtadan fransa 500 milyar yıllık gelirken olması Türkiyeninde yıllık en az 150 ile 200 milyar gelir getirmesi olacaktır yani memleket kazanacaktır anlayın artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı