Ersin Tatar'la yeni Rum lider arasında ilk görüşme

Güney Kıbrıs'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ilk kez görüştü. BM gözetiminde yapılan görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiği kaydedildi.

GİRİŞ 23.02.2023 16:18 GÜNCELLEME 23.02.2023 16:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kıbrıs'taki barış müzakerelerinde çözümsüzlük sürerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri bugün bir araya geldi.

Güney Kıbrıs'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides (Nikos Hristodulidis) ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ilk kez görüştü.

Liderler, Lefkoşa'daki Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan tampon bölgede, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Colin Stewart'ın konutunda görüşme yaptı.

TATAR'DAN AÇIKLAMA

Christodoulides ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Tatar, "Kıbrıs'ın gerçekleri var. Karşılıklı saygı içerisinde hareket edilmesi gerekiyor" dedi. Tatar, Christodoulides ile önemli birtakım konular konuştuklarını ifade ederek, "Yeni siyasetimizi, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü beklentimizi kendisine ilettim" diye konuştu.

Christodoulides'in kendisine Türkiye'deki depremde hayatını kaybeden KKTC vatandaşları için taziyelerini sunduğunu dile getiren Tatar, "Kıbrıs deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. Toplantıda, olası bir depremde nasıl iş birliği yapacağımızı da konuştuk" ifadelerini kullandı.

Bugünkü görüşmenin esas amacının tanışma toplantısı olduğunu kaydeden Tatar, "Kıbrıs'ta bir uzlaşı ancak gerçekler temelinde olabilir. Resmi görüşmelere egemen eşitliğimizin kabulü ile başlayabileceğimizi Christodoulides'e ilettim" dedi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Toplantıyla alakalı olarak BM Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiği kaydedilerek, "Ersin Tatar ve Nikos Christodoulides, bugün, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışman Yardımcısı Colin Stewart'ın himayelerinde ilk kez bir araya geldi. Liderler, açık ve yapıcı bir gayriresmi görüşme yaptı" denildi.

Açıklamada, "Sayın Christodoulides ve Sayın Tatar, geçtiğimiz günlerde, Türkiye ve Suriye’de, aralarında Kıbrıslı Türklerin de  bulunduğu binlerce kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı depremler konusu dahil olmak üzere birçok konuyu ele aldılar ve liderler hayatını kaybedenlere ve ailelerine en derin üzüntülerini dile getirdiler" ifadeleri de yer aldı.

YENİ RUM LİDERDEN AÇIKLAMA

Christodoulides, Tatar ile toplantısının gayriresmi bir görüşme olduğunu belirtti. Ru lider, görüşmeden önce, "Sonuçlarla ilgileniyorum ve çıkmaza giren müzakereleri yoluna koyma hedefimize ulaşmakla ilgileniyorum" dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • GERÇEK 1 yıl önce Şikayet Et
    ne müzakeresi iki, ayrı devlet iki ayrı toplum var ortada gerisi hikaye rumlara kalsan TÜRKLER azınlık ben olsam görüşme için ön şart iki ayrı halkın eşit şekilde masaya oturması olmazsa gelmem kardeşim o kadar
    Cevapla
  • Rize53 1 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm, Kuzey Kıbrıs'ın 82. il olarak Türkiye'ye bağlanmasıdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sabit ve hareketli kara hedefleri nokta atışıyla imha edildi
Kolombiya'dan peş peşe adımlar! İsrail'i çıldırtacak