Guantanamo'da 20 yıl tutulan iki kardeş, suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı

ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki askeri hapishanede yaklaşık 20 yıl boyunca tuttuğu iki Pakistanlı kardeş, herhangi bir suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı.

Guantanamo'da 20 yıl tutulan iki kardeş, suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı
Guantanamo'da 20 yıl tutulan iki kardeş, suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı
GİRİŞ 25.02.2023 06:40 GÜNCELLEME 25.02.2023 06:40
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Abdül ve Muhammed Ahmed Rabbani adlı kardeşler 2002'de Pakistan'da tutuklanmıştı.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), Abdül Rabbani'nin El Kaide örgütüne ait bir güvenli evde faaliyet gösterdiğini, kardeşinin de örgütün liderlerinin seyahatlerini organize edip para ayarladığını söylemişti.

Kardeşler, CIA görevlileri tarafından işkence gördükten sonra Guantanamo'ya gönderildiklerini söyledi.

Her iki kardeş de şimdi Pakistan'a gönderildi.

Küba'daki Guantanamo Kampı, 11 Eylül saldırılarından sonra, 2002'de dönemin Amerikan Başkanı George Bush tarafından yabancı terör zanlılarını tutmak için kurulmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, şu anda hala 32 kişinin tutulduğu hapishaneyi kapatmayı umduğunu söylüyor. Kampta 2003 yılında 680 tutsak kalıyordu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "ABD, Pakistan hükümetinin ve diğer ortaklarının, tutsak sayısını azaltmak ve en nihayetinde de Guantanamo Kampı'nın kapatılması için gösterdiği çabalara verdiği desteğe müteşekkir" denildi.

"BİR ÖZÜR BİLE ALAMAYACAKLAR"

İki kardeş, Eylül 2002'de Karaçi'de Pakistan güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı. Kardeşler Afganistan'da CIA'in bir gözetim tesisinde yaklaşık iki yıl kaldıktan sonra Guantanamo'ya götürüldü.

2013'de Ahmed Rabbani, yedi yıl süren bir dizi açlık grevine başladı. Bazen bir tüp aracılığıyla zorla verilen besinlerle hayatta kaldı.

Kardeşleri temsil eden avukat Clive Stafford, BBC'ye yaptığı açıklamada, kardeşlerin tutsak kalması nedeniyle dava açacağını ancak bir tazminat alma şanslarının düşük olduğunu söyledi ve "Ayrıca basit bir özür bile alamayacaklar" dedi.

Her iki tutsağın salıverilmesi aslında 2021'de onaylanmıştı. Buna karşın şimdiye kadar neden tutuldukları da net değil.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 19
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki bu dünyada adalet yok. Sadece güçlülerin adaleti var. Gücün kadar adalet sağlanıyor. Bu yüzden Milli Savunma sanayisi şart..
    Cevapla
  • ahndndr0701 1 yıl önce Şikayet Et
    ogün göreceğiz zalimlerin hali nice ola,
    Cevapla
  • doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Zalimler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • mevhibe inal 1 yıl önce Şikayet Et
    Algı yönetimi! Uluslararası sempati bekliyorsanız boynu bükük sarışın, mavi gözlü kadın-çocuk. Antipati bekliyorsanız saçı-sakalı karışmış Doğulu gösterin. Çünkü beyinler yıllar süren çabalarla filim-resim yıkandı. Buna bir de Uydurma işgalle bombalanan-Sapık işkencelerden geçen Afgan-Irak halkının yıllar içinde sansürlendiğini ekleyin....
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH cc razı olsun çok güzel bir yorum.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    aynı şeyleri pkk'lalılar için de yapsalarya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti