Dünyanın yarısı 2035'e kadar obez olma yolunda

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla aşırı kilolu veya obezite hastası bulunurken 2035’te bu sayının 4 milyarı aşacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın yarısı 2035'e kadar obez olma yolunda
Dünyanın yarısı 2035'e kadar obez olma yolunda
GİRİŞ 03.03.2023 21:51 GÜNCELLEME 03.03.2023 21:51
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

"Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanan obezite hastalığı, modern zamanların en büyük sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyor.

DSÖ'ye göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi aşırı kilolu veya obez sayılıyor. Bu kişilerin 650 milyonunu yetişkinler, 340 milyonunu gençler, 39 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

Her 7 erkekten 1’i ve her 5 kadından 1’i obeziteyle mücadele ediyor.

Obez olanların sayısı her geçen gün artarken Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayımlanan veriler, fazla kilo ve obezite ile mücadele edenlerin sayısının, 2035’te 4 milyarı aşacağını gösteriyor.

2035 yılında aşırı kilolu veya obezite hastası çocuk ve gençlerin oranının, 2020'ye kıyasla iki katına çıkması; 18 yaş altı erkek çocuklarda bu oranının yüzde 100, kız çocuklarında ise yüzde 125 artması bekleniyor.

ABD, Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya’da görülen obezite vakaları, dünyadaki tüm vakaların yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Kalp, böbrek, karaciğer ve üreme organlarını etkileyen fazla kilolar diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, felç ve farklı kanser türlerine yol açarak yaşamı tehdit ediyor.

Kadınlar arasında obezite oranı en yüksek ülke, Tonga

Obezite, kadınlarda daha çok görülüyor.

Kadınlarda obezite oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 82,8 ile Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Tonga. Bu ülkeyi, yüzde 73,7 ile Wallis ve Futuna, yüzde 70,7 ile Cook Adaları, yüzde 68,6 ile Samoa takip ediyor.

Bunun yanı sıra Kuveyt yüzde 49,1, Mısır 48,8 ve Libya yüzde 47,4 ile Doğu Akdeniz'de kadınlarda obezitenin en fazla görüldüğü ülkeler olarak öne çıkıyor.

Avrupa’da ise yüzde 34,1 ile Romanya, yüzde 33,6 ile Yunanistan, yüzde 32,6 ile Letonya ve yüzde 32 ile Portekiz, kadınlarda bu oranın yüksek seyrettiği başlıca ülkeler olarak dikkati çekiyor.

Afrika kıtasında yüzde 41 ile Güney Afrika, yüzde 39 ile Seyşeller, Amerika kıtasında ise yüzde 60 ile Antigua ve Barbuda ve yüzde 54,8 ile Bahamalar, kadınlarda obezite oranının yüksek olduğu ülkeler olarak kayda geçti.

Diğer bazı ülkelerde ise aşırı kilo veya obeziteyle mücadele eden kadınların oranı şöyle:

ABD yüzde 41,8, Rusya 31,4, Türkiye yüzde 30,3, Çin yüzde 6,8, Hindistan yüzde 6,3.

ABD, obezite oranı en yüksek OECD ülkelerinden

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en fazla obez oranı, yüzde 42,4 ile ABD'de görülüyor.

2000 yılında yüzde 30,5 olan bu oran, son yıllarda istikrarlı bir artış gösterdi. 2022 itibarıyla ABD’nin 17 eyaletinde obezite oranları yüzde 35’in üzerinde seyrediyor.

Ayrıca ülkedeki 2-19 yaşlarındaki her 5 kişiden 1’i obezite hastası olarak kayda geçti.

Az gelişmiş ülkelerde obezite oranlarında hızlı artış yaşanıyor

Geçmiş yıllarda sadece yüksek gelirli ülkelerde rastlanan bir sağlık sorunu olan obezite, bugün düşük ve orta gelirli ülkelerde de artıyor.

Veriler, gelecek yıllarda obezitede keskin artışlar yaşayacak ülkelerin 10’undan 9’unun Asya ve Afrika’da yer alan, az gelişmiş ülkeler olacağına işaret ediyor.

Uluslararası toplum, hızlı artışa karşı bu ülkelerin hastalıkla mücadelede yetersiz olduğuna dikkati çekiyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • one world 1 yıl önce Şikayet Et
    fark ettimde haberdeki yaziya bakinca siralamada dünyanin en güzel cennet yerleri olan adalar istatistiklerde ön siralari aliyor.. demekki cennet gibi adada yasamak insana pek yaramiyormus.. obezitenin tek nedeni gidalarin gdo lu oldugu ve hazir yemeklerin icine tatlandirici ilave etmeleridir.. bilncsiz bir insan bir pizzadan sonra bir tane daha yer, bir hamburgerden sonra bir hamburger daha yer, bir sosisden sonra bir sosis daha yer.. cünkü iclerinde beyine sinyal veren maddeler var.. sinyallar öyleki doydugu halde doymadigni zannediyor..
    Cevapla
  • Vatanını Seven 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünya ülkelerinin obezite vergisi alması lazım istisnasız hepsinin. Bu tüketim çılgınlığına dur demek zorundayız. Herşey insan için yaratıldı ama insan ölçüyü hep kaçırıyor. Allah için israf haramdır haramdan kaçalım.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz türklerin de sonu bu kuru ekmek sonuc bu sebze yok et yok yumurta peynir sut c.s sonuc hayirli olsun
    Cevapla
  • MUALLİM 1 yıl önce Şikayet Et
    Git başka yerde ağla hadi yaylan
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Endişeye gerek yok. O tarihe kadar dünyanın yarısı kalmayacak zaten.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!