Kılıçdaroğlu'nun yardımcısı Çeviköz'den Batı'ya Kavala, Demirtaş ve İsveç taahhüdü

Kılıçdaroğlu'nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Batı'yla ilişkileri "sıfırlama" sözü verdi. Çeviköz, Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılacağını, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine de hızlıca onay vereceklerini açıkladı.

GİRİŞ 16.03.2023 11:00 GÜNCELLEME 16.03.2023 16:14
Bu Habere 269 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz,  POLITICOEurope'a konuştu. Eski büyükelçi de olan Çeviköz, Millet İttifakı'nın dış politikada izleyeceği yola dair ipuçları verdi.

"İç siyasette normalleşme sürecini başlatacağız" diyen Çeviköz, "Bu, tüm müttefiklerimize ve tüm Avrupa ülkelerine Türkiye'nin demokrasi yoluna geri döndüğü mesajını verecek ve kesinlikle Türkiye'nin pozisyonuna ilişkin algıda çok ciddi bir değişiklik yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN'IN POLİTİKASININ ALTINA ÇİZGİ ÇEKECEĞİZ"

Çeviköz'e, Fransa ve Avusturya gibi Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan AB ülkelerinin olduğu hatırlatıldı.

Erdoğan'ın Avrupa ile çatışmacı politikasının altına çizgi çekmek için diplomatik süreci yeniden başlatacaklarını söyleyen Çeviköz, "Bu, Türkiye'nin hemen AB üyesi olacağı anlamına gelmiyor ancak bu bir süreç meselesi ve önemli olan da bu. Çünkü biz, ülkemizin medeni milletler topluluğunun üyesi olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz" dedi.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİNİ ONAYLAYACAĞIZ"

CHP'li Çeviköz, Millet İttifakı'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini engellemeyeceğini de sözlerine ekledi:

"İkili sorunlarınızı NATO gibi çok taraflı bir örgüte taşırsanız, ülkenizle diğer tüm NATO üyeleri arasında bir tür kutuplaşma yaratmış olursunuz. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO gibi kolektif bir savunma örgütünün güvenliğini arttıracağını ve güçlendireceğini düşünüyorum."

"RUSYA'YA NATO ÜYESİ OLDUĞUMUZU HATIRLATACAĞIZ"

Seçimi kazanmaları halinde, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya devam edeceğini ve Karadeniz tahıl anlaşmasını korumaya hatta genişletmeye istekli olduklarını kaydeden Çeviköz, "Şu anda Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler oldukça asimetrik çünkü Türkiye Rusya'dan enerji ithalatına çok bağımlı. Rusya ile görüşmelerimizde kesinlikle eşitler arası bir ilişki arayacağız. Ve Türkiye'nin NATO üyesi olduğu gerçeğini Rusya'ya hatırlatacağız" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'LA YENİ BİR SAYFA" MESAJI

Çeviköz, Yunanistan'la son dönemde tırmanan gerilime değindi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Yunanistan'ın gösterdiği tavrın "yeni bir fırsat ve ortam" yarattığını kaydeden Çeviköz, "Her iki ülkede de seçimler yapılacak. Bu da her iki ülkenin önünde yeni bir ufuk açacaktır" dedi.

"DEMİRTAŞ VE KAVALA SERBEST KALACAK"

POLITICOEurope'a verdiği demeçte Çeviköz ayrıca, insan haklarında da adımlar atılacağını ve bu kapsamda Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılacağını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 269
  • mersinli 11 ay önce Şikayet Et
    Çeviközün söylemleri siz biz destekleyin bizde sizi NATO ya alalım böylece PKK yada YARDIMCI OLURSUNUZ
    Cevapla
  • Gürbüz 11 ay önce Şikayet Et
    Nasılda belli oldular ! Yüce Allah sizlere fırsatın zerresini vermez inşaAllah.
    Cevapla
  • Çakal devecik 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu vatan haini kafirlerinin dilini kesmek lazim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şehit lerimiz ne olacak İsveç PKK ya yardım yataklık yapıyor ondan bloke ediliyor. tabi senin derdin koltuk vatan değil
    Cevapla
  • Vangolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen tam bir PKK ağzı ile konuşuyorsun sen koltuğu düşünüyorsun biz ülkemizi hadi bakalım görüşeceğiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin tüm ticareti durdurması, İsrail basınını çıldırttı!
Erdoğan'dan son dakika İsrail açıklaması! Nasıl saldıracaklarını çok iyi biliyoruz!