İsrail'de flaş gelişme! Netanyahu pes etti!

İsrail Başbakanı Netanyahu, koalisyon ortağı aşırı sağcı Ben-Gvir ile protestolara neden olan yargı düzenlemesinin askıya alınması konusunda anlaştı.

İsrail'de flaş gelişme! Netanyahu pes etti!
İsrail'de flaş gelişme! Netanyahu pes etti!
GİRİŞ 27.03.2023 19:06 GÜNCELLEME 27.03.2023 21:50
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi nedeniyle İsrail, siyasi tarihinde tanık olduğu en büyük kaoslardan birine sahne oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ulusa sesleniş konuşmasında, protestolara neden olan tartışmalı yargı reformunun ikinci ve üçüncü okumalarının bir sonraki meclis oturumuna ertelendiğini açıkladı.

NETANYAHU'DAN GERİ ADIM!

İsrail’de dün tartışmalı yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alan Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde protestoların patlak vermesinin ardından ulusa seslendi.



Netanyahu, İsrail toplumunda artan gerilimlerin ve bunların çözülmesi gerektiğinin farkında olduğunu ifade ederek, İsrail'i parçalayan aşırılık yanlısı bir azınlık olduğunu belirtti. İsrail’i parçalamak gibi bir niyetinin olmadığını vurgulayan Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) yedek kuvvetlerinde hizmet vermeyi reddedenlere buna son vermesi çağrısında bulundu. Netanyahu, “İsrail devleti, orduya hizmet etmeyi reddedenlerle devam edemez. Reddetmek, ülkemizin sonu demektir” dedi.

Netanyahu, “diyaloğu sağlamak” ve “iç savaşı” engellemek amacıyla tartışmalı yargı reformunun ikinci ve üçüncü okumalarının bir sonraki meclis oturumuna ertelendiğini açıklayarak, destekçilerinin "çoğunun" yargı reformunu desteklediğini ve meclisten bir şekilde geçeceğini de sözlerine ekledi.




ASKIYA ALINDI

Netanyahu, koalisyon ortağı aşırı sağcı Ben-Gvir ile protestolara neden olan yargı düzenlemesinin askıya alınması konusunda anlaştı.

Ben-Gvir, yargı düzenlemesinin bir sonraki dönemde parlamentoya getirilmesi karşılığında Netanyahu ile anlaştıklarını açıkladı.



İsrail basınında yer alan haberlerde, Ben Gvir’in yargı reformu ile ilgili görüşmelerin askıya alınmasını destekleyeceği ve karşılığında Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın kontrolünde bir "ulusal muhafız birimi" kurulacağı belirtildi.

İsrail meclisindeki bir sonraki yasama dönemi 30 Nisan-30 Temmuz tarihleri arasında olacak.

TEPKİ ÇEKEN YARGI REFORMU

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ABD ve çok sayıda ülkenin karşı çıktığı tartışmalı yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını içeriyor. Reform çerçevesindeki "başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı" geçtiğimiz günlerde Mecliste yapılan oylamada kabul edilmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 105
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakmaya devam şeytan natenyahu ortamın soğmasını bekler. sokakları boşaltmayın endişeliyiz puhahahahaaa
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizi ilgilendiren kısım , İsrail'in , Kıbrıs Rum kesimi , Yunanistan ve Mısır ile birlik olup , Türkiye'nin Bölgesel gücünü yıpratmaya çalışması ve Doğu Akdeniz Egemenliğini kaşımasıdır . Türk Devlet aklı onun aklını alır , onu bitirir .
    Cevapla
  • 1 isi 1 yıl önce Şikayet Et
    Hic mahsuru yok devam edin yakin yıkın yokedin beter olun
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu mübarek Ramazan ayı suyu hürmetine daha beter olsun inşallah zalim kâfirler
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    paramparça olursunuz ins
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi