CNBC'den Türk savunma sanayii yorumu: Erdoğan'ın projesi meyvesini verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yerli firmalara verdiği destekle 2000'lerin başında başlattığı savunma sanayiindeki devrimin, bugün dış politika ve ihracatta büyük bir etki yarattığını ifade eden CNBC, "Erdoğan'ın projesi meyvesini verdi" dedi.

GİRİŞ 28.03.2023 13:20 GÜNCELLEME 28.03.2023 17:09
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

ABD basınının saygın kuruluşlarından CNBC, Türk savunma sanayiinin gelişimine dair bir haber yayımladı.

Savunma sanayiindeki değişimin köklerinin 2000'lerin başında gerçekleştiği kaydedilen analizde, "Katil İHA'lar ve milyar dolarlık anlaşmalar: Türkiye'nin hızla büyüyen savunma sanayiisi, küresel nüfuzunu artırıyor" başlığı kullanıldı.

"TÜRK SAVUNMA SANAYİİ, DIŞ POLİTİKADA KALDIRAÇ ETKİSİ YAPIYOR"

Türkiye'nin özellikle de İHA'larla birlikte dış politikada da el yükselttiği ifade edilen yazıda, "Türkiye'nin küresel savunma sanayiindeki rolünü ileri taşıyan tek şey İHA'lar değil. Türk savunma sanayii şirketlerinin son birkaç yılda yaptığı uluslararası anlaşmaların sayısı, hızlıca artan talebi ve Ar-Ge'ye yapılan yatırımı gösteriyor, Türk dış siyaseti için de kaldıraç etkisi oluyor" ifadeleri kullanıdı.

İHRACATA BÜYÜK KATKISI

Bayraktar TB2'nin Ukrayna savaşındaki rolüne vurgu yapılan analizde, savunma sanayiindeki ihracatın geldiği nokta şu cümlelerle anlatıldı:

"Türkiye 2022'de 4,4 milyar dolar savunma ihracatı yaptı. Bu, bazı Avrupa ülkelerinin yıllık savunma bütçesinden fazla. Söz konusu rakamın 2023′te 6 milyar dolara çıkarması bekleniyor."

"DÖNÜŞÜM 2000'Lİ YILLARIN BAŞINDA BAŞLADI"

Türkiye'nin bu alanda 2 bin şirketi bulunduğu belirtilen haberde, "Bu dönüşümün kökleri, 2000'li yılların başında Ankara'nın modern ve kendi kendine yetebilen bir savunma sektörü kurma ve yerli yatırımı teşvik etme stratejisine dayanıyor.

ERDOĞAN'IN YEREL FİRMALARA VERDİĞİ DESTEK

Erdoğan'ın yerli firmalara güçlü devlet yatırımları yapmaya devam ettiği yirmi yıllık projesi, silah satışlarının Türkiye'nin yurtdışındaki etkisini (Asya, Orta Doğu, Avrupa, Körfez bölgesi) artırmasıyla meyvelerini veriyor.

SAHADA ALINAN BAŞARILAR

Türkiye'nin üretim ayak izi ABD, Rusya ve Çin gibi büyük oyunculara kıyasla hala küçük olsa da Ukrayna'nın yanı sıra Libya, Suriye ve Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında kullanılan Bayraktar insansız hava aracı gibi silahlarının performansıyla dikkatleri üzerine çekti" ifadeleri kullanıldı.

TÜRK ŞİRKETLERİ 7/24 ÇALIŞIYOR VE ALINAN SİPARİŞLERİ ÜRETİYOR

NATO müttefiklerinin -özellikle Avrupa'da- Rusya'yla savaşması için Ukrayna'ya silah sağladığı ve bunun da kendi silah stoklarını ciddi şekilde azalttığına vurgu yapan CNBC, "Türk savunma sanayii şirketleri, önümüzdeki yıllar boyunca NATO ülkelerinin envanterini yenilemek için gelen siparişlerle dolu olduklarını belirtiyorlar" dedi.

Erdoğan'ın son BAYKAR ziyareti

Türk savunma sanayii şirketlerine gelen yüksek talebe vurgu yapılan haberde, Assan Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öner, şirketinin önümüzdeki birkaç yıl için siparişlerle dolu olduğunu ve vardiyaların 24 saat çalıştığını söyleyerek, "Ukrayna-Rusya savaşı büyük bir talep yarattı, savaşa katılmayan ülkeler bile stok yapıyor. Sadece NATO ülkelerinden gelen talebi karşılamak için üretim kapasitemizi şimdiden iki katına çıkarıyoruz" dedi.

"BÜYÜK TALEP VAR"

Türk savunma şirketi PAVOTEK'in Yönetim Kurulu Başkanı Alper Özbilen de "Orta Doğu'dan, Asya'dan, Avrupa'dan büyük bir uluslararası talep var. Ukrayna'daki savaşla birlikte Türkiye, İHA'lar ve kara platformları da dahil olmak üzere ekipman desteği konusunda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 109
  • Ekonomik Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu memlekette ne zaman kazanımlar eşit dağıtılırsa o zaman tam kenetlenme olacak, ama politika veya hedef vatandaşın refah seviyesini yükseltmek hiçbir zaman olmadı. Ülkem adına her gelişmeyi destekliyorum ama ekonomi politikasını yapamadılar. Veya kendilerine göre yaptılar. Halk yoksullukla mücadele ediyor. Bu layık görülüyor bize. Parti tutmak veya şucu buculuğu bir kenara bıraktım.
    Cevapla
  • Dayı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben 1985 senesinde bir arkadaşımla konuşurken şunu söyledim ve hala sözümün arkasındayım güçlü bir devlet ve gelecek neslin refahı için her yıl bir maaşımı devlete vermeye razıyım. İlerlemiş ekonomisi iyi devletlerde şu an bile bir saat devlete çalışanlar var türkiyede ise bana ne devlet yapsın zihniyeti ile günü kurtarma sevdası var. Gelecek kimsenin umurunda değil.
    Cevapla
  • Kara cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    Gavurun kılıcıyla, gavurla savaş yapılmaz. Sana çürük demiri satar sonra kendisi çelikle biçer. İyisimi kendin çalış kendi çeliğini yap ki savaşırken gam yeme.
    Cevapla
  • Önce Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle bu seçimde oy kullanacak gençlere tavsiyem; Particilik ve yeteneksizsiniz şov programında bir seçim havasından lütfen çıkın ve 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihini iyi araştırarak bu ülkeye hangi siyasi partiler neler inşaa etmiş hangileri yıkmış bir bakın ve bu doğrultuda adayları değerlendirip geleceğin Türkiyesini teslim edeceğiniz Cumhurbaşkanını ona göre seçin.
    Cevapla
  • Namyelüs 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı Emperyalizmi elindeki son koz 6+1 masa ile saldıryor.Allah'ın izni ile hepsini tekrar İzmir'den denize dökeceğiz.
    Cevapla
  • Ali Çavuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Cevabınız harika.Alkışlıyorum.
    Cevapla
  • C ince 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de gözlük öretebilsek Kılıçdaroğlu İçin belki o da görür
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kk herşeyi görüyor. Gördüğü için zilletin içinde. Gördüğü için hdp ile. Gördüğü için Amerika ve batı ile birlikte. Tüm bunlar Türkiye’nin önünü kesmek için. Çünkü gördükleri onun hesabına ters.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?