ABD Senatosu'ndan flaş Irak kararı!

ABD Senatosu, Irak'ın işgal edilmesine imkan tanıyan yetkiyi iptal eden yasa tasarısını kabul etti.

ABD Senatosu'ndan flaş Irak kararı!
ABD Senatosu'ndan flaş Irak kararı!
GİRİŞ 30.03.2023 00:52 GÜNCELLEME 30.03.2023 00:52
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Senato'da, ABD Başkanı'na 1991 ve 2002'de Irak'a yönelik askeri güç kullanma imkanı veren "Irak'ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki (AUMF)" isimli yetkinin resmi olarak iptal edilmesine yönelik yasa tasarısının geçmesiyle ilgili nihai oylama yapıldı.

'IRAK, ARTIK ABD'NİN ÖNEMLİ ORTAKLARINDAN'

Oylamada 66 milletvekili "evet", 30 milletvekili ise "hayır" oyu kullandı.

Tasarıya destek veren Senatörler, oylama öncesi yaptıkları konuşmalarda, Irak'ın işgalinin üzerinden geçen 20 yılda dünyanın değiştiğini belirterek, Irak'ın artık ABD'nin önemli ortaklarından olduğuna vurgu yaptı.

Senatörler, Irak'ın işgalinin 20. yılına denk gelecek şekilde yetkinin 20 Mart haftasında kaldırılmasını planlıyordu. Ancak bazı milletvekillerinin yetkinin kaldırılmasından ziyade içeriğinin değiştirilmesine yönelik teklifleri üzerine yapılan oylamalar nedeniyle nihai oylama bugün gerçekleştirilebildi.

Yetkinin yürürlükten kaldırılması için Temsilciler Meclisi ve Başkan Joe Biden'ın da onayından geçmesi gerekiyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi, son üç yılda iki kez yetkinin feshedilmesi için oy kullandı. Temsilciler Meclisi'nde 2021'de söz konusu tasarı oylanmış ancak Senato'da gündeme alınmamıştı.

AUMF yetkisini son olarak eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon için kullanılmıştı.

IRAK'IN İŞGALİ

ABD Kongresi, 1991'de Körfez Savaşı'nda Irak lideri Saddam Hüseyin'in kuvvetlerinin Kuveyt'ten çıkarılması ve 2002'de ise Irak'ın işgali için Başkan'a askeri güç kullanma yetkisi vermişti.

ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri 20 Mart 2003'te "Saddam Hüseyin'in biyolojik silahlar ürettiği" iddiasıyla Irak'ı işgal etmişti. ABD ve ona destek veren İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararını beklemeden Irak'a "istikrar ve demokrasi" getireceği iddia edilen "Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu"nu başlatmıştı.

Yüz binlerce sivilin hayatını kaybettiği, milyarlarca doların harcandığı bu askeri müdahale ülkede sivillerin bedelini ödeyeceği siyasi ve toplumsal kaosun yanı sıra terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasına da zemin hazırladı.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala iraka demokrasimi getiriyor bu coniler yetmedimi iraka hurda yiginina ceviren bu abdye hala irak kucak aciyor bu iraktaki kurtler siiler bu komplonun arkasinda eyimi oldu hainler ortadogudan kutlerle siileri yok etmeliyiz yahudi kani var bunlarda
    Cevapla
  • TB3 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde basalım paraları ve silahları Kızılderililere,zencilere ..hür yaşayın ve toprağınızı geri alın taahüdü ile ve kendini melek gibi gören ABD görsün bakalım terör nasıl kapanmaz yaralar açıyormuş...kısasa kısas !!!
    Cevapla
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Irak ı özgürleştirme işgal edilerek iliklerine kadar işgal edilmiş tecavüz edilmiştir tüm kaynakları sömürülmüş tüm imkanları yok edilmiş devlet düveni yok edilip şiilere peşkeş çekilmiş o günden beri devlet oteritesi sağlanamamıştır artık İran güdümlü sömürüye devam halk perişan yoksulluk sefalet diz boyu
    Cevapla
  • Yalnız 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman orayı ihya eder gavur böler parçalar oranın madenlerine konar bide yüzde yetmiş ile ortak olur vesselam
    Cevapla
  • Kutahyali 1 yıl önce Şikayet Et
    Irak in defterini durmusler Yahudilerin istediği topraklar alınmış oldu yazık oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü
Ömer Çelik'ten İmamoğlu'nun 'Hamas' açıklamasına tepki: Tamamen yanlıştır