İtalya Başbakanı Meloni, başkanlık sistemine geçmek istiyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalyan demokrasisinin başkanlık sistemi reformuyla daha güçlü ve sağlam hale gelebileceğini ifade etti.

İtalya Başbakanı Meloni, başkanlık sistemine geçmek istiyor
İtalya Başbakanı Meloni, başkanlık sistemine geçmek istiyor
GİRİŞ 30.03.2023 14:49 GÜNCELLEME 30.03.2023 14:49
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yıl ikincisi düzenlenen Demokrasi Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, bu zirvenin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının demokratik kurumlarına getirdiği eşi görülmemiş zorlukları ve yeni tehditleri değerlendirmede bir fırsat olduğunu ifade etti.

Meloni, demokrasi ve ekonomik büyümenin birbirine bağlı olduğunu belirterek, "Sadece demokratik bir sistem, daimi büyümeyi tetiklemeye yönelik koşulları garanti edebilir" dedi.

Adaletten, adilliğe ve yasallığa dek serbest piyasanın doğru şekilde işlemesinin önemine değinen Meloni, "Daha istikrarlı ve etkili kurumlara sahip olmak, uluslararası düzeyde daha fazla güvenilirliğe sahip olmak ve enerjiyi büyük stratejik ve uzun vadeli hedeflere yoğunlaştırmak anlamı taşır" diye konuştu.

"İTALYAN DEMOKRASİSİ DAHA DA GÜÇLENECEK"

Meloni, hükümetinin bu yönde çalıştığını dile getirerek, "İtalyan demokrasisinin, devlet başkanlığı sistemi reformuyla daha da güçlü ve sağlam hale gelebileceğine kesin şekilde inanıyoruz. Bu reformun, ekonomik kalkınma için de güçlü bir unsuru temsil edeceğini değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

Meloni, ekonomik kalkınmanın ve refahın artmasının demokratik süreci de etkileyeceğini, büyüme ne kadar güçlü olursa, o denli yeterli sosyo-ekonomik kalkınma düzeyine ulaşılacağını kaydetti.

İtalya Başbakanı ayrıca, 24-26 Temmuz'da Roma'da Gıda Sistemleri Zirvesi'ne de ev sahipliği yapacaklarını da duyururken, "Henüz bizim ekonomik kalkınma seviyemize ulaşmamış olan ulusları da desteklemeliyiz" dedi.

77 YILDA 67 HÜKÜMET

1946'dan beri cumhuriyetle yönetilen İtalya'da hükümetlerin ömrü çok uzun süreli olmadı. Ülkede aradan geçen 77 yılda 67 hükümet görev yaparken, son olarak 25 Eylül 2022'de yapılan erken genel seçimlerden birinci çıkan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni, ekim ayında diğer sağ partilerle 68. hükümeti kurmuştu.

Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarı, başkanlık sistemi reformuna hükümet programında da yer vermişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 20
  • okan 10 ay önce Şikayet Et
    Buraya gel meloni bacı, bizdeki beynine kan gitmeyen parlementer çığırtkanlığı yapan zatlarla takas yapalaım seni.
    Cevapla
  • ek9 10 ay önce Şikayet Et
    yerden bitme meloni
    Cevapla
  • E.B 11 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru
    Cevapla
  • enes 11 ay önce Şikayet Et
    chp neden çok başlı sistemi istiyor ? Çünkü çok başlı sistemde kargaşadan iş yapılamıyor chpnin tam istediği sistem tembel tembel yatacaklar
    Cevapla
  • patriot 11 ay önce Şikayet Et
    devlet yonetiminde cift baslilik olmaz, italya kolalisyonlarla 70 yilda 67 secim yapmis devlet boyle yonetilirmi, turkiyede ayni seyleri yasamis, baskan+parlamento en basarili sistem, guney koreye goruyorsunuz baskanlik sisteminden sonra hizla gelisti....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!