Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya'nın önümüzdeki günlerde resmi olarak ittifaka katılacağını duyurdu.

Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması
Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması
GİRİŞ 31.03.2023 13:09 GÜNCELLEME 31.03.2023 13:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Finlandiya'nın NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kanun teklifinin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, “30 NATO müttefikinin tamamı şimdi katılım protokolünü onayladı. Bu tarihi olay nedeniyle kendisini tebrik etmek için Başkan Sauli Niinistö ile az önce konuştum. Finlandiya önümüzdeki günlerde resmi olarak ittifakımıza katılacak. Üyeliği Finlandiya'yı daha güvenli ve NATO'yu daha güçlü yapacak. Finlandiya son derece yetenekli kuvvetlere, gelişmiş yeteneklere ve güçlü demokratik kurumlara sahiptir. Yani Finlandiya İttifakımıza çok şey katacak” şeklinde konuştu.

İSVEÇ VURGUSU

Tüm müttefiklerin geçen yıl ‘tarihi bir kararla’ Finlandiya ve İsveç’i ittifaka katılmaya davet ettiğinin altını çizen Stoltenberg, “O zamandan beri NATO'nun modern tarihindeki en hızlı onay sürecini gördük. Tüm müttefikler, İsveç için onay sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının herkesin çıkarına olacağı konusunda hemfikirdir. İsveç'i de en kısa zamanda NATO ailesinin tam üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI: SONRAKİ ADIMLARI GÖRÜŞTÜK

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da sosyal medya hesabından Stoltenberg’le telefon görüşmesine dair yaptığı açıklamada, “NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg aradı. 30 müttefikin tamamının Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasıyla birlikte atacağımız sonraki adımlar üzerine görüştük” dedi.

“FİNLANDİYA GÜÇLÜ VE YETENEKLİ BİR MÜTTEFİK OLACAKTIR”

Niinistö ayrıca kanun teklifinin kabul edilmesinin hemen ardından yaptığı yazılı açıklamada, “30 NATO üyesinin tamamı şimdi Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. Her birine bize olan güvenleri ve destekleri için teşekkür etmek istiyorum. Finlandiya, ittifakın güvenliğine bağlı, güçlü ve yetenekli bir müttefik olacaktır. Finlandiya artık NATO'ya katılmaya hazır. İsveç'i de en kısa zamanda aramızda görmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
 

KAYNAK: DHA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Nato nun cani cehenneme isvec sonsuza dek veto edilmeli pkk ya nato nun 5 maddesi talep edilmeli kktc azeribaycan katar nato ya alinmadan isvec de alinmamali nato genislemek istiyorsa önce bu devletleri almali
    Cevapla
  • Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Olum Rusya şunlar NATO üyesi olmadan bombala gitsin
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç Danimarka Kuranı Kerim yaktırmanın cezasını çekmeli. Rusya yesin yapacak bir şey yok.
    Cevapla
  • Ethem DEDEZADE 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gidişle İsveç 'i NATO 'da biraz zor görürsün Jens Stoltenberg...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hic hayirli olmamis alayi Türkiye ye karsi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fatih'te korku dolu anlar! Kadına yumruk ve kafa atıp çantasını gasp etti...
Kamuda yeni dönem! Memura toplu taşıma kartı geliyor