Başörtüsüz kadınlara 'yoğurtlu' saldırı! Tutuklama kararı

İran'da bir kişi, markette alışveriş yapan iki kadına başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle "yoğurtlu" saldırıda bulundu.

Başörtüsüz kadınlara 'yoğurtlu' saldırı! Tutuklama kararı
Başörtüsüz kadınlara 'yoğurtlu' saldırı! Tutuklama kararı
GİRİŞ 02.04.2023 01:18 GÜNCELLEME 02.04.2023 01:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

 İran’da süt ürünleri marketinde eline aldığı yoğurt kabını başörtüsüz oldukları gerekçesiyle kadınların başlarına döken saldırgan hakkında tutuklama kararı verildi.

İran’da geçtiğimiz yıl eylül ayında 22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini'nin başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından ülke çapında rejim karşıtı protestolar başlamış ve birçok kadın zorunlu başörtüsü yasasına itiraz ederek başörtüsüz bir şekilde sokağa çıkmaya başlamıştı.

Son olarak sosyal medyada paylaşılan bir görüntü ülke gündemine düştü. Görüntüde, İran’ın Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kentinde bulunan bir süt ürünleri marketinde İranlı bir adamın başörtüsüz oldukları gerekçesiyle iki kadın ile tartıştığı ve tartışmanın büyümesi ardından da eline aldığı yoğurt kabını kadınların başlarına döktüğü görüldü. Büyük yankı bulan olayın ardından ise saldırgan hakkında tutuklama kararı verildi.

İran medyasında yer alan haberde, Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kenti savcılığından olaya ilişkin yapılan açıklamada, saldırgan hakkında tutuklama kararı alındığı belirtilerek, “Başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle iki kadına uygun olmayan bir şekilde müdahale ederek saldıran kişi hakkında tutuklanma kararı alındı” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan savcılık, saldırgan hakkında, “kamu düzenini bozmak” ve saldırıya uğrayan iki kadın hakkında ise “toplum içerisinde başörtüsü kuralına uymama” suçundan soruşturma açıldığı belirtildi. Ayrıca başörtüsü takmayan iki kadına hizmet veren market sahibine ise uyarı verildiği aktarıldı.

İran İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganın başörtüsüz kadınlara müdahale şeklinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Böyle bir müdahale yöntemi doğru değildir. Ancak kadınların başörtülerini takmamaları da suç kapsamına girmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’da düzenlenen iftar programı sonrası yaptığı konuşmada, başörtüsünün dini ve yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “Bazıları bu inancı paylaşmayabilir. Bu nedenle kültürel ve dini merkezler ikna yöntemi için kullanılmalı. Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli. Elbette başörtüsü yasal zorunluluk olduğu için toplumun tüm kesimi bu kurala riayet etmelidir” ifadelerini kullandı.

Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecek

İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei bugün yaptığı açıklamada zorunlu başörtüsü yasası konusunda geri adım atmadıklarını söyleyerek, “Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecek ve bu konuya özel olarak yaklaşacak” şeklinde konuşmuştu.

İran İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenlere ilişkin dün yayınlanan bildiride ise, “Dini ve geleneksel ilke ve değerlerimizde herhangi bir geri adım olmamıştır. Bakanlık olarak yargı ve diğer ilgili kurumlar ile birlikte başörtüsü ihalelerine izin verilmeyecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Eski ak partili 1 yıl önce Şikayet Et
    Molla değilmi herşey beklenir
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları bizde de aynısını yapabilirler. Siz anladınız onu.
    Cevapla
  • TB3 1 yıl önce Şikayet Et
    Başörtülü olanlara yapılanların yanında yayla çorbası gibi kalır...adalet tek tarafa çalışmaz.AKP'ye saçı açık olanda,CHP'nin medeni dedikleride oy verecekler...demekki Erdoğan adilce hükmediyor !!
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan resimde başörtülü yaa..
    Cevapla
  • Dünyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Evinde açacaksa açsın... Dışarda açmak provokasyon... kadın istediği gibi tahrik edebilirmi yani... sonra başına birşey geldimi erkek suçlu, devlet koruyamadı diye suçlu... aşı nasıl enfeksiyona karşı koruyorsa, tesettürde türlü toplumsal hastalıklara karşı koruyor...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zorla güzellik olmaz. İnanan inancının gereğini yapmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma