Avustralya'nın en etkili Aborjin liderlerinden Yunupingu öldü

Avustralya'nın en etkili Aborjin liderlerinden, yerli halkın topraklarını savunma mücadelesinde önemli rol oynayan Yunupingu, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Avustralya'nın en etkili Aborjin liderlerinden Yunupingu öldü
Avustralya'nın en etkili Aborjin liderlerinden Yunupingu öldü
GİRİŞ 03.04.2023 22:05 GÜNCELLEME 03.04.2023 22:05

ABC News'in haberine göre ailesi, Kuzey Bölgesi'nde yaşayan "Gumatj" kabilesinin lideri Yunupingu'nun uzun süredir mücadele ettiği hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kızı Binmila Yunupingu, babasının ölümünün "büyük bir kayıp" olduğunu belirtti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "ulusal bir hazine ve iyi bir lider" olarak nitelediği Yunupingu'nun ailesine taziyelerini iletti.

Albanese, "Sesinizin duyulmasını istiyorsanız işitildiğinden emin olmalısınız. Yunupingu, mücadelesinde bunu sağladı." dedi.

1948'de Avustralya'nın kuzey topraklarında doğan Yunupingu, 1960-1970 yıllarında yerlilerin topraklarını savunma mücadelesinde önemli rol oynamış ve uzun yıllar boyunca hükümete danışmanlık yapmıştı.

Ülkenin en etkili Aborjin liderleri arasında gösterilen Yunupingu, 1978'de "Yılın Avustralyalısı" seçildi ve 1985'te yerlilere yaptığı hizmetlerden dolayı "Order of Australia" madalyasıyla ödüllendirildi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna ilişkin tasarıyı parlamentonun alt kanadına sunmuştu.

Ekim-aralık aylarında yapılması planlanan referandumda tasarı onaylanırsa Avustralya Anayasası'nda yerli halklar lehine değişikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halkların hayatlarını etkileyen yasalar ve politikalar hakkında hükümetin her kademesine doğrudan tavsiyelerde bulunmalarının yolu olarak görülüyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası
ABD'de gençler tekbir getirerek Filistin'e destek oluyor