Türkiye'den peş peşe görüşmeler! İsrail'e rest, Filistin'e destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa'da yaşananlarından ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ile telefon görüşmeleri yaptı.

GİRİŞ 07.04.2023 19:39 GÜNCELLEME 08.04.2023 10:37
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çavuşoğlu mevkidaşına, Mescid-i Aksa’nın kudsiyet ve statüsünün korunmasının her zaman Türkiye açısından çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin her daim Filistin'in yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, gerginliğin azaltılması için Türkiye’nin ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu da yineledi.

Bakan Malki, Türkiye’nin desteği nedeniyle teşekkürlerini iletti.

İSRAİL İLE GÖRÜŞME: BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIK AÇIK İLAN ETTİ

Bakan Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı Cohen ile yaptığı görüşmede, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’nın kudsiyetine ve statüsüne yönelik son provokasyonları ile İsrail’in Gazze ve Lübnan’a hava saldırılarını kınandığını, mübarek Ramazan ayında ibadet eden masum insanlara şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

'MESCİD-İ AKSA'DA NAMAZ KILMANIN NESİ PROVOKASYON?'

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılardan dolayı üzüntüsünü dile getiren Çavuşoğlu, bugün güçlü bir şekilde tepki gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Üzüntülü olduğumuz kadar da kızgınız. Çünkü İsrail, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya pervasızca bir saldırı düzenledi. Ve orada ibadet eden kardeşlerimize nasıl saldırdıklarını gördünüz. Bu hiçbir şeye yakışmaz. İnsanlığa da yakışmaz vicdana da yakışmaz. Hangi vicdan kabul edebilir bunu? Neymiş efendim de provokasyon varmış. Mescid-i Aksa'da namaz kılmanın nesi provokasyon? Namaza durmuş insanları nasıl dövdüklerini, nasıl ittirdiklerini, namazlarını bozdurduklarını görüyorsunuz. Bunun ne manası ne gerekçesi olabilir? Bugün tabii güçlü bir şekilde tepkimizi verdik. Bugün İsrail Dışişleri Bakanı'yla da görüştük. Buraya gelirken yolda görüştük. Kendisine de aynı şekilde bunun kabul edilemeyeceğini, böyle bir şeyin Türkiye tarafından, Müslümanlar tarafından hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini, derhal bunlara son vermeleri gerektiğini de söyledik. Diğer taraftan tabii Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki kardeşimi de aradım. Kendisinden de bilgiler aldım. Türkiye'nin, Türk milletinin ve tüm Müslümanların yanlarında olduğunu söyledik. Cumartesi günü İslam İşbirliği Teşkilatı'nı olağanüstü toplantıya davet ettik. Toplantı gerçekleşecek. Yakın bir zamanda bakanlar düzeyinde yine bir araya geleceğiz. Geçmişte olduğu gibi bu işin peşini bırakmak yok. Eskiden de öyleydi. Olağanüstü toplantılar, Birleşmiş Milletler'de aldırdığımız kararlar. Buradan da İslam dünyasına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Biz özellikle İstanbul'daki olağanüstü zirvelerde ve toplantılarda Filistinli kardeşlerimizi yine Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini korumak için atmamız gereken adımlarla ilgili karar aldık. Bu kararları bu adımları atmak sadece Türkiye'nin sorumluluğunda değil, tüm İslam ülkelerinin, ümmetin sorumluluğundadır. Dolayısıyla İslam ülkelerine buradan çağrımız; gelin daha birlik, kararlı bir şekilde, hep birlikte adım atalım. Ve kardeşlerimize yönelik bu tür saldırıların önüne geçelim. Ama biz Filistin ve Kudüs davasını hiçbir zaman bırakmayacağız. İsrail'le başlattığımız diyalogda da şunu söyledik. İsrail'e tekrar büyükelçilerimizin atanması ya da bir diyaloğun asla ve asla, Kudüs ve Filistin davası pahasına olmayacaktır. Ve bizim kırmızı çizgimizdir. Bu konudaki hassasiyetimiz, milletimizin hassasiyeti de ortadadır. Tüm dünyaca da bilinmektedir."

TÜRKİYE, İSLAM'IN DA SANCAKLARIDIR

İslam ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara da değinen Bakan Çavuşoğlu, “Son zamanlarda kutsal dinimiz İslam'a, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları görüyorsunuz. İslam düşmanlığı ve Müslümanlara yönelik saldırılar artık haddini aşmıştır. Peki neden bu saldırılar hep Türk Büyükelçiliklerinin önünde oluyor ya da bizim bayrağımızla birlikte Kur'an-ı Kerim'e saldırıyorlar pervasızca? Çünkü Türk milleti ve Türkiye, İslam'ın da sancaklarıdır da ondan. İslam düşmanlığına, her türlü ırkçılığa, yabancı düşmanlığına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sürdürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 123
  • Murat Kahraman 1 yıl önce Şikayet Et
    Mescidi pis ayakkabılarıyla çiğniyorlar.. seccadeyi çiğneyenler de bunlardan öğrenmiş demek ki! Allah bunların alayının kökünü kurutsun tez zamanda inşaallah..
    Cevapla
  • Mucahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu terörist devleti kuru kuru kınamak yetmez müslüman ülkeler derhal ticareti kesmeli baski uygulamali katil İsrail ecelin yakındır inşaallah selahati ni eyyubileri bekle
    Cevapla
  • Kul 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın lânetine ve gazâbına uğramış olan Benî İsrâilin kıyâmete kadar İslâma ve Müslümanlara olan bu kini,bu nefreti bitmeyecek. Aksi bir şey olması (Yahûdi inancı ve ideolojisi açısından)zaten mümkün değil. Rabbimizin "Müntegiym"Kahhâr"isimlerinin Tezâhürünü vakti geldiğinde göreceğiz.
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    siyonist kafir israil..kendi eliyle kendi sonunu hazırlıyor İNŞALLAH..
    Cevapla
  • Türkiyecumhuriyeti 1 yıl önce Şikayet Et
    Kudüs'e Türk askeri çıkıp güvenliği sağlamadıkça bu iş çözülmez!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral Charles'ın ilk yağlı boya portresinde korkunç detay!
Dervişoğlu ve Destici'den açıklama: Devletimizin yanındayız