Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan önemli açıklamalar

Bakan Çavuşoğlu, "Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri" başlıklı sempozyumda konuştu.

GİRİŞ 13.04.2023 10:04 GÜNCELLEME 13.04.2023 14:37

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 260 temsilciliğiyle dünyanın en geniş beş diplomatik ağından birisine sahip olduğunu vurgulayarak, "Vatandaşına, soydaşına dünyanın her yerinde en geniş hizmeti, en hızlı şekilde verebilen, gelecek okumalarında ve konsolosluk hizmetlerinde yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanan, ilk kadın diplomatımız Adile Ayda’nın izini takip eden, bu önemli yılda da önemli katkıları bulunan 79 kadın Büyükelçi ve yüzde 43 kadın genel müdür oranıyla, bu alanda dünyada öncü ülkeler arasında yer alan bir bakanlığız." dedi.

Çavuşoğlu, Türk Tarih Kurumu ve Dışişleri Bakanlığınca İstanbul Ünviersitesi'nde düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri: Asırların Diplomasi Birikimi" başlıklı sempozyumda açılış konuşması yaptı.

Çavuşoğlu, Türk'ün tarihteki büyük yürüyüşünde bir gurur yılı yaşanıldığına işaret ederek, dünya diplomasisine "yurtta barış, dünyada barış" ilkesini hediye eden, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve bütün kahramanları rahmetle andı.
Bu gurur yılının 6 Şubat'ta meydana gelen tarihin en yıkıcı afetiyle bir hüzün yılı haline geldiğine değinen Çavuşoğlu, "Dünyanın milli gelirine göre; en hayırsever milleti ve en fazla kalkınma yardımı yapan 3 ülkesinden birisi olarak, eşi benzeri görülmemiş bir uluslararası destek ve muhabbet gördük. İşte bu dayanışma diplomasisi, girişimci, insani, müşfik ve etkili dış politikamızın neticesidir. Esasen diplomasimiz, binlerce yıllık devlet geleneğini zamanın ruhuyla yoğuran, vizyoner bir tavırdır." dedi.

Türk diplomasisinin tarihi birikiminin anlattı


Çavuşoğlu, büyükelçilik de yapmış şair Yahya Kemal'in "kökü mazide olan atiyiz" sözlerine atıf yaparak, bugün Türk diplomasisinin tarihi birikimini, köklü geleneğini ve parlak geleceğinin konuşulacağını dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığının temellerinin Reisülküttaplığa dayandığını anımsatan Çavuşoğlu, bugünkü kıymetli tebliğlerde bu tarihi arka planın ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını belirterek katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Çavuşoğlu, Reisülküttaplıktan Hariciye Nazırlığına, Hariciye Vekaletinden Dışişleri Bakanlığına uzanan bir gelenek olduğuna değinerek, Türk diplomatlarının üçüncü katip, ikinci katip ve başkatip unvanlarını hala kullanıyor olmasının, Reisülküttaplık geleneğinin bir yansıması olduğunu söyledi.

"Hariciye'nin 500. yıldönümü bir sembol ve meşale"

Çavuşoğlu, Hariciye'nin 500. yıldönümünün bir sembol ve meşale olduğunun altını çizerek "Binlerce yıllık tarihinde 16 büyük imparatorluk kurmuş Türk milletinin diplomasi tecrübesi elbette çok daha eskilere gider. Atalarımız; 'Atılan ok taştan dönmez, giden elçi yoldan dönmez' diyerek, gönderdikleri elçiye güvenlerini ortaya koymuşlar. 'Elçiye zeval olmaz' diyerek, mesaj ne olursa olsun, getirene hürmet göstermişler." diye konuştu.
Yazılı kaynakların da diplomasinin milli kimliğin bir parçası olduğunu gösterdiğine değinen Çavuşoğlu, Yusuf Has Hacib’in dokuz asırlık “Kutadgu Bilig” kitabında iyi elçilerin niteliklerini anlattığını ve Sultan Alparslan’ın Veziri Nizamü’l-mülk’ün bin yıllık ‘Siyasetname’sinde elçilere özel bir fasıl ayırdığını söyledi.


Çavuşoğlu, Türk'ün olduğu her yerde devlet, devletin olduğu her yerde diplomasi olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü Türk demek, tarih demektir. Aynı zamanda, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu, diplomasinin doğumuna da şahitlik etti. Tarihteki ilk barış anlaşması olan 2300 yıllık Kadeş de bu topraklarda imzalandı. Buraya yarım saat yürüyüş mesafesinde bulunan Arkeoloji Müzemizde sergileniyor. Bir örneği ise New York’ta Birleşmiş Milletler binasında. Bu eşsiz miras ve birikim, günümüzde Türk diplomasisinin dünyada saygı uyandıran kabiliyet ve gücünün de en önemlitemellerinden biridir." şeklinde konuştu.

Türkiye, 260 temsilcilikle dünyanın en geniş beş diplomatik ağından biri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis açılışındaki "Onurlu, sabırlı, kararlı ve basiretli bir tavırla meşru hak ve çıkarlarını her alanda güçlü bir şekilde savunan, uluslararası planda fikirlerine başvurulan, önerileri dikkate alınan, kah arabulucu, kah kolaylaştırıcı olarak sorunlara çözüm üreten bir diplomatik gücüz." cümlesine atıf yapan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:


"Bugün 260 temsilciliğiyle dünyanın en geniş beş diplomatik ağından birisine sahip; Vatandaşına, soydaşına dünyanın her yerinde en geniş hizmeti, en hızlı şekilde verebilen, gelecek okumalarında ve konsolosluk hizmetlerinde yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanan, ilk kadın diplomatımız Adile Ayda’nın izini takip eden, bu önemli yılda da önemli katkıları bulunan 79 kadın Büyükelçi ve yüzde 43 kadın genel müdür oranıyla, bu alanda dünyada öncü ülkeler arasında yer alan bir Bakanlığız."
Çavuşoğlu, bu nedenle Hariciye tarihinin içeride ve dışarıda her geçen gün artan bir ilgiyle izlendiğini aktararak hem bu tarihi birikimi idrak etmek, hem de bu yoğun ilgiyi karşılayabilmek için geniş yelpazede faaliyetler hazırladıklarını ifade etti.
Bu sempozyumla buna başladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, çalışmalarına katkı sağlayan bütün kurum ve araştırmacılara teşekkür etti.

 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak