Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrası Japonya'da alarm verildi

Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrası Japonya'da alarm verildi, sirenler çaldı. Japonya, Kuzey Kore'nin, ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasında acil durum alarmı verilmesine neden olan füze denemesini kınadı.

Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrası Japonya'da alarm verildi
Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrası Japonya'da alarm verildi
GİRİŞ 13.04.2023 10:43 GÜNCELLEME 13.04.2023 10:43

Japonya, Kuzey Kore'nin, ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasında acil durum alarmı verilmesine neden olan füze denemesini kınadı.

SİRENLER ÇALDI

Japonya Hükümet Sözcüsü Hirokazu Matsuno, Kuzey Kore'nin faaliyetlerinin, ölçüsüz ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Kuzey Kore'nin füze denemesi sonrası, Japonya'nın Hokkaido adasında siren sesleri çaldı ve milyonlarca kişi sığınaklara girmişti.

Füze Japonya topraklarına ulaşmadı, daha sonra alarm durumuna son verildi. Hokkaido'nın nüfusu 5 milyondan fazla.

GÜNEY KORE VE ABD'DEN TEPKİ

Japonya'nın yanı sıra Güney Kore ve ABD de Kuzey Kore'ye tepki gösterdi.

Kuzey Kore son dönemde füze denemelerini artırdı. Ülkenin bu yılki füze denemelerinin sayısı 30'a ulaştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Salı günü orduya, "daha saldırgan bir strateji" benimseme emri vermişti.

Pyongyang yönetimi, Güney Kore'nin ABD arasındaki ortak askeri tatbikatlar yapmasına tepkili. Öte yandan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin son füze denemesinde, “muhtemelen katı yakıt kullanan yeni bir tür balistik füze ateşlediğini” iddia etti.

Kuzey Kore'nin bilinen kıtalararası füzeleri sıvı yakıtlı. Ancak Kim Jong Un'un, karadan veya denizaltılardan fırlatılabilen katı yakıtlı füzeler üretilmesini istediği biliniyor. Daha hızlı bu tür füzelerin depolanması ve taşınması ise daha kolay, dolayısıyla tespit ve imhası.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsada rekor: 10 bin puan aşıldı!
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi