Almanya’da 60 yılın ardından nükleer enerji dönemi sona erdi

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da 60 yılın ardından nükleer enerji dönemi sona erdi.

 Almanya’da 60 yılın ardından nükleer enerji dönemi sona erdi
Almanya’da 60 yılın ardından nükleer enerji dönemi sona erdi
GİRİŞ 16.04.2023 11:02 GÜNCELLEME 16.04.2023 12:11
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Bavyera'daki Isar 2, Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzey batısında yer alan Emsland nükleer santralinin işletmecilerinin yaptıkları açıklamaya göre, bu üç nükleer santralde cumartesi gecesi saat 12:00’den önce tüm reaktörler devre dışı bırakıldı. Böylece, Almanya'da elektrik üretiminde nükleerden çıkış süreci tamamlandı.

Söz konusu nükleer santraller artık elektrik şebekeye bağlı olmazken, bu santraller geçen yıl ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6'sını karşılamıştı.

Alman haber ajansı DPA'ya açıklamada bulunan Almanya Çevre Bakanlığı Nükleer Güvenlik Departmanı Başkanı Gerrit Niehaus, "Yasalara uygun olarak çalışıyoruz ve 16 Nisan'dan itibaren nükleer elektrik işletmeciliğinin cezai bir suç olacağı açık." ifadesini kullandı.

Nükleer karşıtları, ülkede üç reaktörün kapatılmasını bir zafer olarak görürken, iş dünyası, Avrupa'nın enerji kaynaklarının istikrarlı olmadığı ve dünyanın fosil yakıtlardan kurtulmaya çalıştığı bir dönemde reaktörlerin kapatılmasını "çılgınlık" olarak nitelendirmişti. Ülkede nükleer enerjinin sona ermesiyle birlikte bu konuda tehlikenin sona erdiğine dikkat çekilirken Fransa ve İsviçre gibi ülkelerdeki nükleer tesislerin ülkeye yakın coğrafyada yer alması da sızıntı endişelerinin sürmesine neden oluyor.

Elektrik şebekesiyle bağlantısı kesildikten sonra reaktörün yaklaşık on beş dakika içinde kapatılması gerekiyor. Bundan sonra reaktör "soğutularak, sistemdeki sıcaklığın yaklaşık on iki saat içinde ortam sıcaklığına düşürülmesi gerekiyor. Kapatma işleminden yaklaşık dokuz saat sonra soğutma kulesi üzerinde artık buhar görülmüyor.

Santraller sökülecek

Ülkede nükleer enerjiden çıkıştan sonra bile yüksek riskli teknolojiyle mücadelenin zorlukları devam ediyor. Alman hükümetinin önünde devre dışı bırakılmış 30'a yakın nükleer santrali sökmek gibi zorlu bir görev de bulunuyor.

Bir nükleer santralin sökülme süreci yaklaşık 15 yıl sürüyor. Öte yandan, Alman yetkililer, çok uzun yıllar ölümcül olabilen radyoaktif atıkların depolanması için de henüz kesin bir çözüm bulabilmiş değil.

Fukuşima nükleer faciasının etkisi

Almanya'da onlarca yıl süren nükleer karşıtı protestoların ardından 2011'de yaşanan Fukuşima nükleer faciası ülkede nükleer enerjiye karşı eylemeleri hızlandırdı.

Eski Başbakan Angela Merkel döneminde, nükleer enerji kaynaklı risklerin güvenli şekilde kontrol edilemeyeceği gerekçesiyle nükleer enerjiyi terk etme kararı alındı. Hükümet, nükleer santralleri devre dışı bırakma kararı sonrası Rusya ile enerji anlaşmaları yaptı.

Söz konusu facia sonrası nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca, 2021'de 30 yıldır aktif olan üç nükleer santral kapatılmış ve aktif durumdaki son üç nükleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatılacağı duyurulmuştu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası yaşanan enerji krizi derinleşince hükümet kapatma kararını ertelemişti.

Nükleer santrallerin ömrünün uzatılması koalisyon ortakları arasında tartışmalara yol açmasının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 17 Ekim 2022'de bakanlara ülkenin kalan üç nükleer santralini nisan ayı ortasına kadar çalışır durumda tutmaları talimatını vermişti.

Son üç nükleer santralin dün gece devre dışı kalmasına rağmen Alman hükümeti enerji arz güvenliğinin garanti altında olduğunu belirtti

Ülkede nükleerden kaynaklanan açığın yenilenebilir enerjiyle kapatılması

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 29
  • Snr 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatılan nükleer santraller eski, ömürleri bitmiş. Almanya'nın komşusu Fransa'nın aktif olarak çalışan 58 tane nükleer güç santrali var.
    Cevapla
  • rAkon 1 yıl önce Şikayet Et
    amma da ezik yurttaşımız varmış yaw. Hee onlar çok iyi çok zeki çok başarılı bi, malız
    Cevapla
  • Alfred Kruppf 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'yı birinci ve 2.dünya savaşına sokan kuklacıların vardır bir planları .!!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçeçeksiniz onu Adamlar kapatıklarını açıyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte aramızdaki fark, adamlara helal olsun! Biz ise dünyanın terk ettiği nükleer enerjiye kurtuluş diye sarılıyoruz, çok yazık!
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer enerji bir çok açıdan temiz bir enerjidir depolama sorunu da atıkların uzaya gönderilmesiyle çözülebilir aslında teknoloji gelişti elon bir roketi kaç kere kullanıyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı iyi oku 30 taneden sadece üç tanesini kapatıyo 27 tanesi çalışıyor amaçları türkiyenin büyümesinin önünü kesmek
    Cevapla
  • Ercüment 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerine alternatif olmadan kapatılan reaktörler sanki bir başarı gibi lanse edilmeye çalışılmış, avrupa batmaya mahkum, ve çok yakında batacak , sana da yazıklar olsun
    Cevapla
  • Mikail 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim terk etmiş yahu? Çoğu AB ülkesi yeniden çalıştırmaya başlamış. Almanya'da bu karar ağır eleştiriliyor. Bu kadar cahil olmayın, lütfen.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlar 60 sene kullandılar ama! Sende zengin ol 60 sene sonra kapat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar