Millet İttifakı'nın S-400 ve F-35 planı belli oldu: ABD'yi tatmin edeceğiz

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz, S-400'lerden vazgeçmeyeceklerini ancak ABD ve diğer NATO müttefiklerini de tatmin edecek bir çözüm bulacaklarını söyledi.

GİRİŞ 20.04.2023 11:41 GÜNCELLEME 20.04.2023 14:50
Bu Habere 151 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Newsweek dergisine konuştu.

14 Mayıs'ta muhalefet iktidar olursa, ABD'yle ilişkileri düzeltmeyi amaçladığını kaydeden Çeviköz, F-16 satışı konusunda da Washington'la ilerleme sağlamayı umduklarını söyledi.

Çeviköz, Türkiye'ye F-16 satışı kapsamında 20 milyar dolarlık anlaşmanın bir başlangıç noktası olabileceğini belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz

"ABD'YLE YENİ DÖNEM BAŞLAYABİLİR"

Kılıçdaroğlu'nun da Millet İttifakı'nın seçim zaferinin Ankara ve Washington arasında savunma işbirliği alanında yeni bir dönem başlatabileceğine inandığını kaydeden Çeviköz, "Seçim sonrası yeni iktidar döneminde iç politikadaki demokratikleşme süreci ve yeni dış politika vizyonuyla beraber, Türkiye-ABD ilişkilerinin de daha fazla açılımlara ve ufka sahip olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Çeviköz ayrıca, Kılıçdaroğlu öncülüğündeki yeni hükümetin, Erdoğan döneminde Türk-ABD ilişkilerine verilen zararı onarmaya çalışacağını ifade etti.

Tüm uçuşlarını yapmış ancak Türk Hava Kuvvetleri'ne iade edilmeyen ilk F-35, 18-0001 kuyruk numarasıyla uçuş yapmıştı.

"F-35 PROJESİNE GERİ DÖNME İSTEĞİMİZİN TEMEL PRENSİBİ, ABD'YLE SAVUNMA SANAYİİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK"

NATO'yla da birlikte çalışmak istediklerini kaydeden Çeviköz, 5. nesil savaş uçağı F-35 programına geri dönüşün "Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakatı" metninde de yer aldığını vurgulayarak, "Ancak F-35 projesine girmek zor olacak. Lakin buradaki temel fikir de Türkiye ve ABD arasındaki savunma sanayii işbirliğinin devam etmesi meselesidir. F-35 sadece beşinci nesil bir proje. Gelecekte, belki de altıncı neslin oluşması için daha fazla teknolojik gelişme olacaktır. Aklımızdaki fikir, ABD ile koordinasyon ve işbirliği içinde Türk savunma sanayii üretiminin gelişimini sürdürme kararlılığımızı gösterme istediğimizdir. F-35 projesine geri dönme arzumuzu dillendirirken kastettiğimiz de budur" dedi.

Ankara'daki Mürted Hava Üssü'ne inen ilk S-400 paketi

"PARASINI ÖDEDİK! S-400'LERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ AMA ABD VE NATO MÜTTEFİKLERİMİZİ TATMİN EDECEK BİR ÇÖZÜM BULACAĞIZ"

Çeviköz, Rusya'dan S-400 savunma sistemi alımıyla ilgili soruya ise, olası muhalefet zaferinin ardından kurulacak yeni hükümetin S-400'lerden tamamen vazgeçme taahhüdünde bulunmayacağını söyledi:

"Elbette Türkiye bunları bir kenara atmayacaktır; çünkü parasını ödedik ve sistemi kurduk."

"Türkiye'nin F-35 projesine yeniden dahil olmasının ya da ABD ile savunma sanayii işbirliğini ilerletmesinin önündeki en büyük engellerden birinin Ruslardan S-400 alımı olduğunu biliyoruz" diyen Çeviköz, "Anladığım kadarıyla; gelecekteki hükümet bu soruna bir çözüm bulmaya istekli olacaktır. Bu çözüme nasıl ulaşılacağı konusunda şimdiden bir yargıda bulunamam. Ancak iki tarafı da hem Türkiye'yi hem de ABD'yi tatmin edecek bir anlayış olacaktır. NATO müttefiklerimizin S-400'lerin Türkiye topraklarındaki varlığına ilişkin güvenlik endişelerini tatmin edebilecek çeşitli mekanizmalar ya da seçenekler olabilir. Bu kaygıları gidermek için pek çok olasılık olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 151
  • HaKKAN 11 ay önce Şikayet Et
    kolumuzu bacağımızı, dalımızı budağımızı kesip budayacak bu iblisler. ellerimize kelepçe ayaklarımıza pranga vuracaklar. Bu ülke hepimizin bu bayrak dalgalansın diye ne canlar verildi, az biraz vatan bayrak sevgisi olan bunların peşinden gitmez.
    Cevapla
  • Nevzat 1 yıl önce Şikayet Et
    amerikan sevici hainler.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    yahu bu chp yi atatürk neden kurmuş ve uyun demiş düşünce deryasına kapılıyorum, bir müslüman chp li nasıl olabilir anlaşılır değill..,Ahireti var bu işinn vebalide var.Can ataklı vb .. lerin kafa düsüncelerine bakınca şok geciriyorum.Allah vatanımızı milletimizi korusun bunlardan..
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 1 yıl önce Şikayet Et
    S400 ü Amerika'ya verip geçecekler.
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan vatan haini vatan hainleri çevik olsun size kim devlete teslim edecek bu halk mı amerika'yı memnun edecek teröristleri memnun edecek kimsiniz siz lan vatan hainleri kanı bozuklar siz devleti teslim almayacaksınız siz idam hükmünü teslim alacaksınız her biriniz ayrı ayrı çünkü bu vatana ihanet eden ve ekmeğini yiyen kabına pisleyen hainsiniz alka düşmanlık İslam düşmanlığı yapan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"