Stoltenberg'den Kiev'e ziyaret: Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Zelenskiy'le görüşecek olan Stoltenberg, Mihaylov Meydanı'ndaki Anı Duvarı'nı ziyaret etti. Stoltenberg, "Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur" dedi.

Stoltenberg'den Kiev'e ziyaret: Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur
Stoltenberg'den Kiev'e ziyaret: Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur
GİRİŞ 20.04.2023 13:16 GÜNCELLEME 20.04.2023 16:21

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat 2022'den beri ilk defa Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti.

Stoltenberg, Mihaylov Meydanı'ndaki Anı Duvarı'nı ziyaret etti. Rus saldırılarında hayatını kaybeden askerlerin fotoğrafları ve isimlerinin yer aldığı duvarın önünde saygı duruşunda bulundu.

Stoltenberg'in Kiev ziyaretine ilişkin daha önce duyuru yapılmamıştı.

"UKRAYNA'NIN HAK ETTİĞİ YER NATO'DUR"

Stoltenberg daha sonra, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Kiev'de olmaktan onur duyduğunu söyleyerek, "Liderliğiniz, silahlı kuvvetlerinizin cesareti ve Ukrayna halkının dayanıklılığı hepimize ilham verdi. Savaşın başlamasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Rusya'nın saldırganlık savaşı, tarifsiz insani acılara neden olmaya devam ediyor. Bu sabah Bucha'yı ziyaret ettim ve orada gördüklerim beni derinden etkiledi. Rusya'nın Ukrayna halkına yönelik vahşeti bugün de devam ediyor. Tüm sorumlulardan hesap sorulmalıdır. Ukrayna'da hayatını kaybedenler adına Anma Duvarı'na da çelenk koydum. Vatanlarını savunurken hayatlarını kaybeden, yaralanan, görülen veya görünmeyen herkese saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'nın her zaman yanında olduğunu söyleyerek, "Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı yasa dışı ilhakından sonra da yanınızda olduk. Bugün Rus işgalcilere karşı kahramanca mücadelenizde ve ülkenizin savunmasında da yanınızdayız. Ve yarın siz ülkenizi yeniden inşa ederken ve Ukrayna halkı için daha parlak bir gelecek için çalışırken de yanınızda olacağız. Yıllar boyunca NATO müttefikleri on binlerce Ukrayna askerine eğitim sağladı. Geçtiğimiz şubat ayından bu yana NATO müttefikleri 65 milyar euroluk askeri yardım da dahil olmak üzere 150 milyar eurodan fazla destek sağladı. Müttefikler artık daha fazla jet, tank ve zırhlı araç teslim ediyor. NATO'nun Ukrayna fonu da tıbbi malzeme, mobil uydu sistemleri ve duba köprüler dahil olmak üzere acil destek sağlıyor. Tüm bunlar, her gün savaş alanında gerçek bir fark oluşturuyor" dedi.

Savaşın ne zaman biteceğini bilmediklerini söyleyen Stoltenberg, "Adil ve sürdürülebilir bir barışın önemi konusunda anlaştık. Ve Başkan Zelenskiy'nin barış planını şiddetle karşılıyorum. Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye devam etmeliyiz. Ve Ukrayna'nın güvenliği için sağlam, güçlü düzenlemelerin yürürlükte olduğundan emin olmalıyız. Ukrayna'nın hak ettiği yer Avrupa-Atlantik ailesidir. Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur. Ve zamanla desteğimiz bunu mümkün kılmanıza yardımcı olacaktır. NATO bugün, yarın ve ne kadar sürerse sürsün yanınızdadır" şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!