13 yıl sonra bir ilk: Bir İran Cumhurbaşkanı, Esad'la Şam'da görüştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 13 yılın ardından, Suriye'ye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde giden ilk İranlı lider oldu. Reisi, başkent Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geldi.

13 yıl sonra bir ilk: Bir İran Cumhurbaşkanı, Esad'la Şam'da görüştü
13 yıl sonra bir ilk: Bir İran Cumhurbaşkanı, Esad'la Şam'da görüştü
GİRİŞ 03.05.2023 16:23 GÜNCELLEME 03.05.2023 19:14
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

İran'dan Suriye'ye 2010'dan bu yana ilk üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. İran'dan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde en son ziyaret 2010'da, dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından Şam'a gerçekleştirilmişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye'nin başkenti Şam'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi, heyetler arası yapılan görüşmede, Suriye'nin toprak bütünlüğü, iki ülke arasında ekonomik, ticari ve askeri iş birliği ile Suriye'nin yeniden inşasına ilişkin konuların ele alındığını belirtti.

"SURİYELİLERİN YANINDA OLACAĞIZ"

Görüşmede, Esad'ı iç savaş sonrası Suriye'de istikrarı sağladığı için tebrik eden Reisi, İran ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölgesel ve uluslararası müdahalelere rağmen devam ettiğini söyledi.

Reisi, "İran ve Suriye ilişkileri Kasım Süleymani'nin akıtılan kanı ile birbirine bağlandı. Bu isim, iki ülke arasındaki kalıcı ve güçlü ilişkinin şifresidir" dedi.

Suriye'de iç savaşın sona erdiğini ve sorunların geride kaldığını vurgulayan Reisi, Suriye'nin tüm yaptırım ve tehditlere rağmen zafer kazandığını belirterek, "İran olarak terör ile mücadelede Suriye devleti ve halkının nasıl yanında olduysak, bu ülkenin kalkınması ve gelişmesi için de yine Suriyelilerin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

Beşar Esad ise, Reisi'ye destekleri için teşekkür ederek, "Suriye halkı ve devleti dost ve kardeş İran halkının yardım ve desteklerini hiçbir zaman unutmayacak. İran ile ilişkimiz birçok önemli tecrübelere ve zengin iş birliğine dayanıyor. En zor şartlarda dahi iki ülke ilişkisi bölgedeki tüm siyasi ve askeri fırtınalara rağmen istikrarlı ve kalıcı oldu" şeklinde konuştu. Esad ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması ve Suriye'nin yeniden inşası için İran'ın aktif rol almasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin 2 günlük Suriye ziyaretinde iki ülke arasında ekonomi, ticaret, güvenlik ve askeri konularda "İran-Suriye Kapsamlı Stratejik İş Birliği" anlaşmasının imzalanması bekleniyor.

ANLAŞMALAR İMZALANDI

İki ülke arasında "Kapsamlı, Uzun Vadeli ve Stratejik İşbirliği Programı" imza altına alındı.

Reisi ve Esad'ın huzurunda imzalanan anlaşmanın yanı sıra ticaret, petrol, enerji, iskan, hava ve demiryolu taşımacılığı ile iletişim ve teknoloji gibi çeşitli alanlarda toplam 14 işbirliği anlaşmasına imza atıldı.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Paşa 11 ay önce Şikayet Et
    Binlerce insanin kanini akitip iç ssvaş çikarip ve Bir haftada emevi camisinde namaz killacam diyenler utansin
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    belli oluyor kâfir
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    bunlara güvenilmez
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Müslümanların tek düşmanı vardır, o da İran
    Cevapla
  • alican şahin 11 ay önce Şikayet Et
    çok önemli ziyaret. suriyede iç savaşı esat ve şialar kazandı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim