Eurovision 2023'ü kazanan ülke belli oldu

37 ülkenin katıldığı Eurovision'ın bu akşamki finalinde, İsveç'i temsil eden Loreen 583 puanla Eurovision 2023'ün galibi oldu. Loreen, 2012 yılında Bakü'de düzenlenen yarışmada da "Euphoria" isimli şarkısıyla galip gelmişti.

Eurovision 2023'ü kazanan ülke belli oldu
Eurovision 2023'ü kazanan ülke belli oldu
GİRİŞ 14.05.2023 07:03 GÜNCELLEME 14.05.2023 11:07
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin Liverpool kentinde Eurovision 2023'ün finali gerçekleştirildi. Ukrayna'daki savaş nedeniyle İngiltere'de yapılan finale katılım yoğun oldu.

67'nci Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsveç'i temsil eden Loreen kazandı. "Tattoo" isimli şarkıyı seslendiren Loreen, topladığı 583 puanla Eurovision 2023’ün galibi oldu.

2012'DE DE KAZANMIŞTI

Loreen, 2012 yılında Bakü'de düzenlenen yarışmada da "Euphoria" isimli şarkısıyla galip gelmişti. 2023 zaferiyle birlikte Loreen, İrlandalı müzisyen Johnny Logan'dan sonra yarışmada iki kez birinci olan ikinci isim oldu.

Yarışmanın geçen yılki birincisi, "Stefania" isimli şarkıyla Ukrayna olmuştu. Ancak bu yılki ev sahibi ülkenin, savaş nedeniyle Ukrayna yerine, yarışmanın ikincisi İngiltere olması kararlaştırılmıştı.

Finlandiya’yı temsil eden Kaarija, "Cha Cha Cha" isimli şarkıyla 526 puan toplayarak ikinci oldu.

İsrail ise Noa Kirel’in "Unicorn" şarkısıyla 362 puan alarak üçüncülüğü elde etti.

Yarışmanın dördüncüsü 350 puanla İtalya, beşincisi ise 268 puanla Norveç oldu.

İsveç, dünyaca ünlü müzik grubu ABBA'nın Eurovision zaferinin 50'nci yılında bir sonraki yarışmaya ev sahipliği yapacak.

TÜRKİYE, EUROVİSİON'A NEDEN KATILMIYOR?

2013 yılında TRT Genel Müdürlüğü, yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve haksızlıklar nedeniyle Türkiye'nin Eurovision'dan çekildiğini açıklamıştı.

TRT, Eurovision'daki oylamaların 2000'li yıllarda izleyici tarafından yapıldığını ve bunun Türkiye'nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulamıştı. 2011'den itibarense izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesinin (yüzde 50 izleyici, yüzde 50 jüri) Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi bazı ülkelerin lehine bir karar olarak yorumlamıştı.

Açıklamada, "Bu kararın alınmasında EBU'nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik" ifadelerine yer verilmişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 26
  • Bozoklu Reis 11 ay önce Şikayet Et
    Bizim için cokmu önemli nedir yani çokta tın tınn
    Cevapla
  • Erhan 11 ay önce Şikayet Et
    Peki bizim katılmadığı ız onları ilgilendiriyormu Onlarda çokta tın diyorlar
    Cevapla
  • Burhan 11 ay önce Şikayet Et
    Biz de onların yarışmasına çok da tın diyoruz :)
    Cevapla
  • Goksel 11 ay önce Şikayet Et
    Sırf gereksiz bir yarışma. Avrupalılar birbirleri arasında eğlensinler.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    sakın katılmayın haya denilen bir kalmamış bunada katilirsak vay halimize
    Cevapla
  • Faruk 11 ay önce Şikayet Et
    Tamamen siyasi bir yarışma. İsveçin seçilmesi nato tesellisi ve türkiyeye bir mesaj
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den ABD'ye 'UCM' tehdidi: Filistin'i cezalandırırız
İşgalci teröristler Gazze'ye giden un yüklü kamyonu durdurup çuvalları parçaladılar!