Erdoğan'ın ikinci tur zaferi yabancı basında: Newsweek ve The Economist'ten çarpıcı manşet

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu da kazanan Erdoğan'ın seçim zaferi, uluslararası basında manşet oldu. Seçim öncesi Erdoğan'ı hedef alan The Economist, "'Erdoğan kaybedecek' söylentileri abartılı çıktı" ifadesini kullandı.

GİRİŞ 29.05.2023 09:54 GÜNCELLEME 29.05.2023 09:57
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Dünyanın gözü kulağı Türkiye'den gelen haberlerdeydi. 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Oyların yüzde 52,16'sını alan Erdoğan'ın zaferi yabancı basınında geniş yer buldu.

ABD merkezli CNN International, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günkü ikinci tur oylamada muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu yenerek ve iktidarını üçüncü on yıla uzatarak Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı" dedi.

Wall Street Journal, "Türkiye'de Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kazanma Oranlarına Meydan Okudu" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde, "Ülkenin en uzun süre hizmet veren lideri, ikinci tur oylamada rakibini yendi" ifadesine yer verildi.

Bloomberg, "Erdoğan 20 yıllık iktidarını uzatmak için muhaliflere meydan okudu" başlıklı haberinde, "Seçim zaferinden sonra ekonomi politikasına odaklanılıyor" yorumuna yer verdi.

"SEÇİMİ PUTİN KAZANDI"

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, ABD merkezli Newsweek dergisinin internet sitesinde seçimlerle ilgili ilginç bir değerlendirme yapıldı. "Türkiye'deki seçimleri Putin kazandı" başlığıyla verilen seçim haberinde, Erdoğan'ın seçim zaferiyle birlikte Ukrayna savaşının ardından bölgede oluşan statükonun devam edeceği vurgulandı.

"GURBETÇİLER 'ERDOĞAN' DEDİ"

Alman DW, "Tarihi ikinci turdan sonra Erdoğan galip geldi" başlığı ile okurlarının karşısına çıkarken; ZDF "20 yıldır zirvede: Görevdeki Erdoğan Türkiye'deki ikinci tur seçimi kazandı ve cumhurbaşkanı olmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

FAZ haberinde, "Türkiye Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimi kazandı. Yüksek Seçim Kurulu bunu Pazar akşamı doğruladı. Muhalefet lideri Kılıçdaroğlu dolaylı olarak yenilgiyi kabul ediyor" ifadelerine yer verdi.

Tagesschau, "Erdoğan, Türkiye'deki seçimleri demokratik bir şekilde kazandı. Şimdi önünde devasa siyasi görevler var" dedi.

Zeit Online ise, "Almanya'daki Türklerin çoğu yeniden Erdoğan'a oy verdi" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde, Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 67,4'ünün tercihinin Erdoğan olduğu bilgisine yer verildi.

Frankfurter Rundschau ise haberinde şu ifadelere yer verdi: "Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu yenilgiyi kabul etti. Yabancı devlet başkanları Türkiye Cumhurbaşkanı'nı tebrik etti."

ECONOMİST: ERDOĞAN'IN KAYBEDECEĞİ SÖYLENTİLERİ ABARTILDI

Seçim öncesi Erdoğan'ı hedef alan The Economist ise, "Erdoğan'ın kaybedeceğine ilişkin söylentilerin fazlasıyla abartıldığı ortaya çıktı" dedi. Haberde, "Türkiye'yi 20 yıldır önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı olarak yöneten Erdoğan, şimdi bunu beş ve belki daha fazla yıl daha sürdürecek" ifadesine yer verildi.

İngiliz The Guardian, "Görevdeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci tur seçimlerde muhalefetteki Kemal Kılıçdaroğlu'nu mağlup etti" dedi. Haberde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan yüz binlere seslenen Erdoğan'ın, "Kazanan yalnızca biz değiliz. Türkiye kazandı, demokrasimiz kazandı" ifadeleri paylaşıldı.

Türkiye'deki son gelişmeleri canlı blog sayfası aracılığı ile anbean okurları ile paylaşan İngiliz BBC, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki seçimlerde beş yıl daha iktidarda kaldı" dedi.

"YENİLMEZ ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANDI"

Fransız haber ajansı AFP, Erdoğan'ın 2028'e kadar iktidarda olacağını belirtti ve Türk liderin ulusal birlik çağrısı yaptığını yazdı.

"Yenilmez Erdoğan seçimi kazandı" başlığını seçen Fransız Le Temps, "Yirmi yıldır iktidarda olan cumhurbaşkanı, seçimlerin ikinci turundan galip ayrıldı" dedi.

Le Monde, "Ankara'nın ustası Erdoğan"ın üçüncü kez zafer ilan ettiğini aktardı. 2003'ten bu yana görevde olan Erdoğan'ın, 28 Mayıs'ta tekrar cumhurbaşkanı koltuğu için seçildiği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında oluşan sonucun "şaşırtıcı olmadığı" kaydedildi.

Fransız Le Figaro ise, "Erdoğan 5 yıl daha Türkiye'nin lideri" başlığını attı.

NPR, "Erdoğan, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde kazandığı zaferle gücünü perçinliyor" dedi.

"Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur galibiyetini kutluyor" başlığını atan Katar merkezli Al Jazeera, "Sonuçlar 20 yıllık iktidarını beş yıl daha uzatan Erdoğan'ın tarihteki yerini mühürlüyor" dedi.

"YENİ FATİH SULTAN MEHMET"

Yunan ieidiseis sitesi, Erdoğan'ın "Bugün Türkiye kazandı" sözünü öne çıkardı.

Proto Thema, Rus lider Putin'in Erdoğan'ı tebrik ettiğini yazdı. Erdoğan için "Yeni Fatih Sultan Mehmet" dedi.

Ta Nea ise, "Erdoğan iktidarda 21 yılını dolduruyor ve şimdi iktidarının üçüncü on yılına giriyor" dedi.

CNN Yunanistan haberinde, "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun büyük galibi olarak rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı açık bir zafer kazandı" ifadesine yer verdi.

"ERDOĞAN 5 YIL DAHA GÖREV YAPACAK"

Rus basınından İzvestiya gazetesi, Erdoğan'ın üçüncü dönem için cumhurbaşkanı olarak yoluna devam ettiğini okurlarına aktardı: "Rakibi Kılıçdaroğlu'nu yüzde 52 ile geçti. İlk turun bitiminden sonra ülke askıdaydı. 14 Mayıs'ta Erdoğan, oyların yüzde 50'sini geçememişti."

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua"Erdoğan kazandı" ifadesiyle seçim sonuçları hakkında okurlarını bilgilendirdi. Erdoğan'ın önce bir otobüsün üzerinden, sonrasında ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden gerçekleştirdiği konuşmalardan bazı kesitlere yer verildi. Haberde, "Erdoğan, pazar günü cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin galibi ilan edildi. Bir 5 yıl süreyle daha görevlendirildi" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 62
  • MIZRAK 9 ay önce Şikayet Et
    Çıraklık kalfalık ustalık uzmanlık profesörlük
    Cevapla
  • Öktem 9 ay önce Şikayet Et
    Pkk ininde sarı torba için bekleyecek
    Cevapla
  • ömer 9 ay önce Şikayet Et
    sonucu görünce ÇARK ETTİLER, emperyalizm böyledir, gücünü kullanamadığında veya kaybettiğinde güçlüden yanaymış gibi yapar ama ZALİM VE HAİN aynıdır hiç değişmez, taki sen gücünü kaybedinceye kadar..
    Cevapla
  • TiGeR 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ile güreşmeye niyeti olanlar önce şu tabloya baksınlar.
    Cevapla
  • Drachen 1 9 ay önce Şikayet Et
    Bu Almanlar kadar itibarsız bir Millet yok Dünya üstünde . Sanki 16 sene CSU onları yönetmedi . Arada 4 sene değişiklik yaptılar her şey alt üst olunca yine CSU ya sarılıp tekrar 17 sene yani toplam 32 sene CSU onları yönetti ama söz konusu Türkiye olunca işler başka oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'