The Economist'ten Erdoğan analizi: Bu pek çok açıdan kötü bir haber

İngiliz dergisi The Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef almaya devam ediyor. Son analizinde üstencil bir dil kullanan ve Erdoğan'a akıl vermeye kalkan The Economist, Dünya'nın 5 yıl daha Erdoğan'la uğraşmak zorunda kalacağını yazdı.

GİRİŞ 04.06.2023 10:17 GÜNCELLEME 04.06.2023 10:58
Bu Habere 298 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde açık açık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan ve Millet İittfakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyen The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı'nı itham etmeye devam ediyor.

Dün mazbatasını alıp yemin ederek görevine başlayan Erdoğan, akşam ise kabinesini açıkladı.

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı kabinesini açıkladıCumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı kabinesini açıkladı

Kabine açıklandı! Yeni dönemde Türkiye ekonomisini yönetecek isimlerKabine açıklandı! Yeni dönemde Türkiye ekonomisini yönetecek isimler

"DÜNYA 5 YIL DAHA ERDOĞAN'LA UĞRAŞACAK, BU PEK ÇOK AÇIDAN KÖTÜ HABER"

Seçimlerin adil ve özgür olmadığını iddia eden İngiliz dergisi The Economist ise, 5 yıl daha Türkiye'yi yönetecek olan Erdoğan'ı yine "otoriterlikten" vurdu. Türkiye, Avrupa ve Dünya'nın geri kalanının 5 sene daha Erdoğan'la uğraşmak zorunda kalacağını yazan Economist, bu durumun pek çok açıdan (ekonomik, demokratik ve bölgesel) kötü haber olduğunu yazdı.

"BÖLÜCÜ SİYASETİ SUSTURABİLİR ARTIK"

"Yine de pragmatistlerin kasvet içinde ışık kırıntıları arama görevi var" diye haberine devam eden Economist, "Sayın Erdoğan'ın yüzde 52'ye karşı yüzde 48'lik zaferi muhalefet tarafından kabul edildi. Ekonomisi sallantıda olan ve arka bahçesinde savaşlar süren Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu son şey siyasi çalkantıydı. Artık güvende olduğuna göre, Sayın Erdoğan, rakiplerini uluslararası bir LGBTQ çetesi ve silahlı ayrılıkçı Kürt grubu PKK ile işbirliği yapmakla suçladığı bir kampanyaya damgasını vuran tiz ve bölücü siyaseti susturmayı en azından düşünebilir" ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN KESİNLİKLE UZMANLARI DİNLEMEYE BAŞLAMALI"

Kendince Erdoğan'a akıl vermeye kalkan Economist, "Seçimlerde aradaki fark o kadar azdı ki, Sayın Erdoğan şimdi bir tür uzlaşmanın gerekli olduğunu kabul ederse konumunun daha güçlü olacağını düşünebilir. Siyasi tutukluların serbest bırakılması ya da PKK ile yeni bir diyalog muhtemelen fazla umut verici olacaktır. Yine de Sayın Erdoğan'ın sadece muhaliflerini değil, bir zamanlar kendisine yakın olan tarafsız uzmanları ve teknokratları da dinlemeye başlaması mümkündür, özellikle de yıkıcı ekonomi politikaları konusunda. Kesinlikle dinlemeli" diye yazdı.

"ARTIK BAĞIMSIZ BİR MERKEZ BANKASI BAŞKANI ATAYABİLİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuçtur" tezinin yanlış olduğunu ifade eden İngiliz dergisi, Cumhurbaşkanı'na akıl verme çabasını sürdürerek, "Seçimlerin sona ermesiyle birlikte artık gerçeklere boyun eğebilir ve yeni bir enflasyonla mücadele yetkisine sahip bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı atayabilir. Eğer rotasını değiştirmeyi reddederse, felaket kapıda demektir. Son 10 yılda çökmüş olan Türk lirası son zamanlarda Merkez Bankası tarafından destekleniyor. Seçimlerden önce Erdoğan'ın bir döviz krizini önlemesine yardımcı olmak için haftada milyarlarca dolar harcadı. Ancak para tükeniyor. Türkiye'nin net ulusal rezervleri zaten ekside" ifadelerini kullandı.

"BU ERDOĞAN'IN KAÇIRMAMASI GEREKEN BİR FIRSAT"

Haberini üstencil bir dille yazdığı görülen The Economist, sözde analizini, "Seçim kampanyasının sona ermesi, Türkiye ile Batı'daki müttefikleri arasındaki gergin ilişkilerde de bir iyileşme sağlayabilir. İsveç'in, PKK teröristleri ve Kur'an yakanlar için bir sığınak olduğu suçlamasıyla NATO üyeliğinin engellenmesi, muhtemelen Sayın Erdoğan'ın tabanında iyi bir etki yarattı. Zafer kazanıldığına göre; İsveç'in Türkiye'nin şartlarını yerine getirdiğini iddia edebilir, vetosunu kaldırabilir. Bunun karşılığında Batı'nın Türkiye'ye sunabileceği bazı şeyler var. Bunlardan NATO ile ilgili olanı, Amerikan Kongresi'nin Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçaklarının satışına koyduğu engeli kaldırması olabilir. Sayın Erdoğan daha uyumlu bir ilişkiye ilgi duyduğunu gösterirse, AB de üzerine düşeni yapabilir. Türkiye'nin birliğe üye olarak katılması hayal ama iki taraf, Türk vatandaşları için AB'ye vizesiz seyahat ve aralarındaki gümrük anlaşmasının en azından bazı hizmet ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gibi daha küçük anlaşmalar konusunda ilerleme kaydedebilir. İlginçtir ki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Erdoğan'ı arayarak zaferini kutladı; Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Erdoğan'ı Berlin'i ziyaret etmeye davet etti. En azından Avrupa tarafında mütevazı bir sıfırlama için iştah var. Sayın Erdoğan'ın işine geldiğinde U dönüşleri yapma konusunda bir geçmişi var. Bu kaçırmaması gereken bir fırsat" ifadeleriyle sonlandırdı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 298
  • İngiluz aklidur 10 ay önce Şikayet Et
    Bu ingiliz kafası gerçekten TÜRKİYE'nin iyiliğini düşünmeyeceğine göre tavsiyeleri kendilerinde kalsın DURMAK YOK YOLA DEVAM...
    Cevapla
  • Kızıl Elma 10 ay önce Şikayet Et
    Bizi izlemeye devam edin,mazlumların umudu siz zalimlerin de belası olmaya devam edeceğiz,İnsaAllah
    Cevapla
  • Kroo 10 ay önce Şikayet Et
    11 . Sıradayız sizse 5 az kaldı bir anda sizi 6. Yapacağız bak bir anda ne 10 9 8 7 6 olacağız direk 5 dedi dersin ve sonra senin sonunu getirmek için başlayacağız
    Cevapla
  • Ziyaretçi 10 ay önce Şikayet Et
    Artık Türkiye yi türkler yönetiyor
    Cevapla
  • TB 2 kizil elma 10 ay önce Şikayet Et
    Erdogan hepinizi çook guzel öpecek .bu da size KAPAK olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi