Der Spiegel'den kabine analizi: 3 isme dikkat çekti

Yeni kabine Avrupa basınının gündeminde. Alman Der Spiegel dergisi kabinedeki özellikle 3 isime dikkat çekti.

Der Spiegel'den kabine analizi: 3 isme dikkat çekti
Der Spiegel'den kabine analizi: 3 isme dikkat çekti
GİRİŞ 05.06.2023 16:51 GÜNCELLEME 05.06.2023 17:54
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen yeni kabine açıklandı. Yeni kabine üyelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan Çankaya Köşkü'nde açıkladı. İki isim hariç eski kabine tamamen değişti. Yeni kabinede ekonominin başına beklendiği gibi Mehmet Şimşek getirildi. MİT Başkanı Hakan Fidan da yeni Dışişleri Bakanı oldu.

Yeni kabine ile ilgili Avrupa basınında analizler yapılmaya başlandı. Dikkat çeken bir analiz Alman Der Spiegel'den geldi.

Der Spiegel Erdoğan'ın "Türk yüzyılına" yakışır bir hükümet kurmak istediğini yazdı. Dergi kabinede özellikle 3 ismin dikkat çektiğini ifade etti:

TÜRKİYE'NİN SİYASETİNE YÖN VERECEK İSİMLER

"Yeni kabinedeki üç isim özellikle ilgi çekici, isimlerinin unutulmaması gerekiyor çünkü gelecekte daha sık duyulacakları kesin: Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın. Bu isimler Erdoğan'ın  önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi nasıl yönlendirmek istediğinin bir göstergesi olabilirler."

PİYASALARIN SEVDİĞİ İSİM: MEHMET ŞİMŞEK

Mehmet Şimşek'ten "piyasaların sevdiği isim" diye bahsedilen analizde Şimşek'in ekonomi alanındaki güvenilirliğinden bahsedildi:

Mehmet Şimşek, 2007'den itibaren on yıldan fazla bir süre hükümet sorumluluklarını üstlendi. Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı idi. Türkiye ekonomik zorluklar içindeyken, halka ve piyasalara güven vermek çoğu zaman ona düşüyordu.

Şimşek'in daha önce  UBS, Deutsche Bank ve Merrill Lynch ile çalıştığını yazan dergi Şimşek'in halefinni aksine güvenilir ortodoks politikayı benimsediği ifade edildi.

FİDAN: ERDOĞAN'IN SIR KÜPÜ

Erdoğan'ın Fidan hakkında "sır küpüm" ifadelerini kullandığını yazan dergi Fidan'ın devlet içindekileri yapıları en iyi tanıyan isim olduğunu kaydetti. Spiegel ayrıca Fidan'ın daha önceki görev sürelerinde FETÖ ve MİT krizi gibi bir dizi krizlerle başa çıkmak zorunda olduğunu yazdı.

"Fidan, şimdiye kadar arka planda kaldı. Şimdi ise Erdoğan onu dışişleri bakanı yaptı. Fidan, Türkiye'nin mevcut rotasını sürdürecektir. Fakat üslup ve tarzda bir değişim yaşanacağı da düşünülebilir: Uluslararası ilişkiler okuyan Fidan'ın selefi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan daha sessiz olması muhtemel"

MÜTEVAZİ VE SOĞUKKANLI

Dergi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın MİT'in başına getirilmesi beklenen isimlerden biri olduğunu yazdı. Kalın'ın akademik yönüne vurgu yapılan yazıda şu ifadeler kullanıldı:

"Kalın aslında akademik dünyadan geliyor. 51 yaşındaki İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuduktan sonra Malezya'da İslam felsefesi alanında yüksek lisans yaptı. 2002'de Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nden karşılaştırmalı felsefe doktorasını aldı. Çok sayıda kitabın yazarıdır."

Dergi ayrıca Kalın'ın mütevazi ve soğukkanlı yapısına da vurgu yaptı.

"İbrahim Kalın ise düşünceli bir devlet insanı. Batı ve Avrupa'ya eleştirel ama kulağa nispeten uzlaşmacı gelmesi gereken bir şey söylenmesi gerektiğinde Kalın'ın konuşma zamanı gelmiş demektir."

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Levrock 10 ay önce Şikayet Et
    Uzun yillar sonra Almanyada bizi elestirenlere karsi ses cikaran Almanlar görmeye basladim, bugün sosyal medyada Deniz Yücel in ortaya attigi iddialari test etti ve Deprem zafiyeti haric tüm iddialar Alman Devleti icinde gecerli dedi. Bu tarz analizler yada ana akimin aksine konusan Almanlari duymak cok nadir birsey ama sanki yavas yavas bir degisim var.
    Cevapla
  • kendi halinde 10 ay önce Şikayet Et
    Bunlar yola filan gelmez ,ölü soyucu gibi yağma yapmayı iyi bilirler. Müslüman devletlerinin petrolünü alabilmek için kanını akıtan bunların ta kendisi dir.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Not edilsin Cumhur İttifakının 2028 Cumhurbaşkanı adayı Sn Hakan Fidan olacaktır
    Cevapla
  • recep 10 ay önce Şikayet Et
    tmm
    Cevapla
  • Tosuny 10 ay önce Şikayet Et
    "Mütevazı" İ ile değil. Mütevazi paralel demek.
    Cevapla
  • sakin 10 ay önce Şikayet Et
    Dışişlerinde Çavuşoğlunu ararsınız eyy alaman.Sessiz deme az öz konuşur de daha doğru olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...