Ukrayna-Rusya savaşı: Nova Kakhovka Barajı havaya uçuruldu

Ukrayna'nın güneyindeki Herson'da, Rusya'nın işgali altındaki Nova Kakhovka Barajı vuruldu. Dinyeper Nehri üzerindeki baraj, bölgede büyük su baskınlarına yol açıyor. Taraflar ise birbirini suçluyor.

GİRİŞ 06.06.2023 07:45 GÜNCELLEME 06.06.2023 09:00
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Ukrayna'daki Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Nova Kakhovka Barajı vuruldu.

Rusya'nın işgal altında tuttuğu bölgede büyük su baskınları yaşanırken, bölgedeki 80'den fazla yerleşim yerinin risk altında olduğu kaydedildi. Taraflar ise, olaydan birbirini suçluyor.

Vurulan barajın havadan çekimi

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin barajı havaya uçurduğunu söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Komutanlığı, "Kakhovka Barajı, Rus işgal güçleri tarafından havaya uçuruldu" dedi.

Rus haber ajansları ise, Rus güçleri tarafından kontrol edilen barajın bombardımanda yıkıldığını söylerken, bir Rus yetkili "bunun bir terör saldırısı olduğu"nu kaydetti.

Bölgede su taşkınlarının ulaşması beklenen olası durumu

"SU 5 SAAT SONRA KRİTİK SEVİYEYE GELECEK"

Rusya yanlısı Nova Kakhovka Belediye Başkanı da Ukrayna güçlerini Herson'daki bu barajı bombalamakla suçladı.

Ukrayna'nın Herson bölgesindeki askeri idarenin başına atadığı Oleksandr Prokudin ise, "Rus ordusu bir terör eylemi daha gerçekleştirdi. Kakhovka Barajı'nı havaya uçurdu. Su 5 saat içinde kritik seviyeye ulaşacak. Tehlikeli bölgede tahliyeler başladı" dedi.

Herson'un Korabel bölgesinde su seviyesi yükseldi.

ZELENSKİ KONSEYİ TOPLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, barajın patlaması sonrası Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni acil toplanlama kararı aldı.

Sosyal medya hesabından da bir açıklama yapan Zelenski, "Rusların Kakhovka hidroelektrik santrali barajını yıkarak, Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünyaya teyit etti. Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır çünkü onlar her metreyi terör için kullanmaktadır. Sadece Ukrayna'nın zaferi güvenliği geri getirecektir ve bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna'yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar" ifadelerini kullandı.

"BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise, "Bu bir çevre katliamıdır. Ruslar, Herson bölgesinin güneyinde ve Kırım'da insanların içme suyundan mahrum kalmasından, bazı yerleşim yerlerinin ve biyosferin yok olmasından sorumlu olacaktır" değerlendirmesine bulundu.

NÜKLEER SANTRAL RİSK ALTINDA DEĞİL

Bölgenin kuzeyinde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde herhangi bir riskin olmadığı ifade edildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 78
  • yorgun 10 ay önce Şikayet Et
    Bu iki ülkenin savasmasindan en büyük çıkarı kim elde ediyorsa barajı patlayana odur
    Cevapla
  • Sefil Yaratık 10 ay önce Şikayet Et
    Bu işi yapsa yapsa putin yaptı..zira kimseden korkusu yok..çünkü zalim zorbanın birisidir..Bir de utanmadan ukraynayı suçluyor..adam neden kendi malını ve canını yok etsin ki..Yani tam yavuz hırsız hesabı..hem yapıyor hem de ortalığı ayağa kaldırıyor..Binlerce insanı katletti,bir de kalkmış biz yapmadık diyor.Hay senin ben insanlığına..
    Cevapla
  • Das 10 ay önce Şikayet Et
    Nordstream 1 ve 2 havaya ucuruldu barajlar köprüler havaya ucuruldu rusya Ukraine birbirini sucluyor ama bunlari patlatan baska ülke
    Cevapla
  • bence 10 ay önce Şikayet Et
    savas sucu su bu yada nukler atom su bu yasak yada katliam yasak diye bir sey yok eger bunu yapar usa israil cin rusya ise sorun yok o kitap da yazan suc kanunlar ancak masal kitaplarin var gecerli
    Cevapla
  • Salih 10 ay önce Şikayet Et
    Rusya niye vursun,vurmak yerine ele geçirir,ülkenin su kaynağınıda kontrol altına alırdı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?