Sunday Times'tan çarpıcı koronavirüs iddiası: Dünyaya Çin yaydı

The Sunday Times gazetesi koronavirüsün Çin'deki biyoloji laboratuvarından sızdığını öne sürdü.

Sunday Times'tan çarpıcı koronavirüs iddiası: Dünyaya Çin yaydı
Sunday Times'tan çarpıcı koronavirüs iddiası: Dünyaya Çin yaydı
GİRİŞ 11.06.2023 16:25 GÜNCELLEME 11.06.2023 16:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kovid-19'un kökenlerine dair tartışma sürerken, The Sunday Times gazetesinde virüsün Çin'deki biyoloji laboratuvarından sızdığı öne sürülen, geniş kapsamlı bir haber yayımlandı.

ABD'li yetkililer, Kovid-19'a neden olan Sars-Cov-2 virüsünün Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden yanlışlıkla sızdırıldığı ve bunun gizlendiği iddiasını son dönemde daha yoğun dile getiriyor.

İddianın arkasında siyasetçiler ve hatta FBI ajanları da var.

Sunday Times'ın ABD'li müfettişlerin iddialarına da yer verdiği haberi ise "gizli raporlar, iç yazışmalar, bilimsel makaleler ve e-posta yazışmaları dahil olmak üzere yüzlerce belgeye" dayandırılıyor.

Haberde, "Kovid-19 salgınının kökenlerine ilişkin ABD'deki ilk önemli soruşturmayı yürüten ABD Dışişleri Bakanlığı müfettişleriyle görüştük" ifadeleri yer alıyor. 

Dikkat çekici iddialar arasında ise Çin'in aslında biyolojik silah geliştirmek istediği, 2016'da ortaya çıkan ölümcül bir virüsü halktan gizlediği ve koronavirüslerin etkisini artırmaya yönelik deneyler yaptığına dair ifadeler var.

Tesis araştırmalara 2003'te başladı

Haberi yazan muhabirler Jonathan Calvert ve George Arbuthnott, Vuhan'da koronavirüslerin incelendiği laboratuvarda neler olup bittiğine dair "şimdiye kadarki en net resmi" çizdiklerini iddia ediyor.

Fauci'nin e-postaları: Koronavirüsün Vuhan laboratuvarından sızdığını düşünen uzmanların neden konuşmadığı ortaya çıktı

Buna göre 2003'te SARS virüsünün kökenlerini araştırmaya başlayan tesis, New York merkezli bir hayır kurumu aracılığıyla ABD hükümetinden finansman aldı.

Haberde bu hayır kurumunun adı açıklanmadı. Ancak 2021'de bu laboratuvarın Dr. Anthony Fauci'yle ilişkisi ABD gündeminde epey tartışma yaratmıştı. 

ABD'nin pandemiyle mücadeledeki bir numaralı halk sağlığı uzmanı Dr. Fauci'nin yönetimindeki ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün söz konusu viroloji enstitüsündeki bazı araştırmaları finanse ettiği biliniyor.

O dönemde özellikle Donald Trump destekçileri, enstitüye verilen hibeler nedeniyle Fauci'ye yoğun eleştiriler yöneltmişti.

Fauci ise 2000'lerin başındaki SARS salgının ardından enstitüde, yarasa virüslerinin insana bulaşma ihtimalini araştırmaya başladıklarını ifade etmişti.

"Burada Çin Komünist Partisi'nden veya Çin ordusundan bahsetmiyoruz. Yıllardır ilişkimiz olan bilim insanlarından bahsediyoruz" diyen Fauci, laboratuvara sağlanan fonun nispeten az olduğunu savunmuştu:

Vuhan laboratuvarı çok büyük bir laboratuvar. Yüz milyonlarca dolarlık bir yer. Bahsettiğimiz hibe ise 5 yılda 600 bin dolardı.

"Laboratuvar şeffaflığını kaybetti"

Öte yandan Sunday Times'ın aktardığına göre bu viroloji enstitüsü, Çin'in güneyindeki yarasa mağaralarından topladığı koronavirüsler üzerinde giderek daha riskli deneyler yapmaya başladı.

Başlangıçta bulgularını kamuoyuna açıklamayı tercih eden enstitü, çalışmaların koronavirüslere karşı aşı geliştirmesine yardımcı olabileceğini savunuyordu.

Ancak haberde, bu durumun 2016'da değiştiği ileri sürülüyor. Buna göre 2016'da Çinli araştırmacılar, insanların SARS benzeri semptomlar göstererek hayatını kaybetmesine neden olan yeni bir koronavirüs türü keşfetti.

Öte yandan yetkililer, Mojiang'daki bir maden kuyusunda keşfedilen bu virüse dair dünyayı uyarmak yerine ölümleri bildirmemeyi tercih etti.

Oradan bulunan virüslerin, Kovid-19'un yakın ailesinin pandemi öncesi var olduğu bilinen tek üyeleri olduğu söyleniyor.

Ordu ve biyolojik silah iddiaları

Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki deneylerin de bu olaydan sonra gizli yürütülmeye başlandığı öne sürülüyor.

Gazeteye konuşan ABD'li bir müfettiş, "Belgelerin izleri bu dönemde kaybolmaya başlıyor" dedi:

Gizli program tam olarak o zaman başladı. Benim görüşüme göre, Mojiang'ın örtbas edilmesinin nedeni, [ordunun] virüs temelli biyolojik silah arayışıyla ilgili askeri sırlarından kaynaklanıyordu.

ABD'li müfettişler, bu gizli programın maden kuyusunda bulunan virüsleri insanlar için daha bulaşıcı hale getirmeyi amaçladığını ileri sürüyor.

Bunun da Kovid-19 virüsünün ortaya çıkmasına sebep olduğuna ve laboratuvarda yaşanan bir kazadan sonra Vuhan'a yayıldığına inanıyorlar.

"Pandemiden önce ölenler oldu"

İddiaya göre ABD'li müfettişler, bu deneyler üzerinde çalışan araştırmacıların, Kasım 2019'da (Batı'nın pandeminin farkına varmasından bir ay önce) Kovid benzeri semptomlarla hastaneye kaldırıldığına ve bir akrabalarının öldüğüne dair kanıtlar da buldu.

Yine Sunday Times'a konuşan bir müfettiş, "Laboratuvarda ileri düzey koronavirüs araştırmaları üzerinde çalıştıkları için bunun muhtemelen Kovid-19 olduğundan son derece eminiz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • gercekci 10 ay önce Şikayet Et
    Insanligi yok etme cabalariAllah Celle Celalu Buna izin vermeyecek.
    Cevapla
  • cikkuş 10 ay önce Şikayet Et
    koranadan ölü sayısı yıllık ortalama sigaradan ölen sayısından daha az etkisi bin kat oldu kim bunu propoganda aracı olarak kullanan başta yahudiler amacına ulaştı zaten.Fakir daha fakir oldu zengin daha zengin şuan dünyada kriz yok fırsatçı krizi doğdu kaynak aynı kaynak zaten değişen ne ki ?
    Cevapla
  • mercedes almayin 10 ay önce Şikayet Et
    her duydugunuza inanmayin cinden yayildiysa bill gates nerden biliyordu önceden
    Cevapla
  • Cemal Serbest 10 ay önce Şikayet Et
    Kimler bu koranayı çıkartıp İnsanlara zarar verdiyse yanına Kâr Kalmaz.ALLAH cc Cezalarını Verecek İNŞALLAH.
    Cevapla
  • Yavuz 10 ay önce Şikayet Et
    Tram soylemişti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...