Gözaltına alınan eski İskoçya Başbakanı serbest bırakıldı

Eski İskoçya Başbakanı ve eski İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon, hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Sturgeon, 7 saatlik sorgunun ardından serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan eski İskoçya Başbakanı serbest bırakıldı
Gözaltına alınan eski İskoçya Başbakanı serbest bırakıldı
GİRİŞ 11.06.2023 16:53 GÜNCELLEME 12.06.2023 08:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Eski İskoçya Başbakanı ve eski İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon, hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

İskoçya Polisi'nden yapılan açıklamada, "52 yaşındaki bir kadın (Sturgeon), 11 Haziran 2023 Pazar günü, İskoç Ulusal Partisi'nin finansmanı ve mali durumuna ilişkin devam eden soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı" denildi.

Sturgeon, 7 saatlik sorgunun ardından serbest bırakıldı.

1999 yılından beridir partide idari yönetici olan kocası Peter Murrell ise, söz konusu soruşturma kapsamında Nisan ayında gözaltına alınmış ve serbest bırakıldıktan sonra partiden istifa etmişti.

NE OLMUŞTU?

İskoçya'da iktidardaki SNP'nin finansmanıyla ilgili Temmuz 2021'de başlatılan soruşturma kapsamında, 5 Nisan'da, SNP'nin Edinburgh'daki binası ve Peter Murrell-Nicole Sturgeon çiftinin Glasgow'daki evi de polis kordonuna alınmıştı. Eski Başbakan Sturgeon'un evindeki aramaya gelen polisler, bahçeye çadır kurarken evin tüm perdeleri kapatılmıştı.

Partinin finansmanı soruşturması, SNP'nin ikinci bağımsızlık referandumu kampanyalarında kullanmak üzere 600 bin sterlin (yaklaşık 15 milyon lira) toplamasının ardından yapılan şikayetler üzerine başlatılmıştı. Toplanan paranın kampanya giderlerine değil, partinin günlük harcamalarında kullanıldığı iddia edilmişti.

Soruşturmanın açıldığı dönemde açıklama yapan dönemin Sturgeon, soruşturma nedeniyle endişeli olmadığını belirterek, her kuruşun, bağımsızlık kampanyalarında kullanılmak üzere toplandığını söylemişti.

24 yıldır SNP'nin idari yöneticisi olan Peter Murrell, partinin üye sayısındaki düşüş konusunda kamuoyunu yanıltma suçlamasını kabul ettikten sonra geçen ay istifa etmişti.

8 yıldır hükümete ve İskoç Ulusal Partisi'ne liderlik eden eşi Sturgeon ise, Şubat ayında görevinden çekilmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • İbrahim 10 ay önce Şikayet Et
    Sizmisiniz İngiltere'de. Ayrılmak isteyen , hesap zamanı geldi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı