Rolls-Royce'dan Türk CEO'ya karartma: Gizli denizaltı belgelerine erişim engeli

Rolls-Royce firmasını ocak ayında devralan ve Türk-İngiliz çifte vatandaşlığına sahip olan Tufan Erginbilgiç'in, İngiliz hükümetinin denizaltılara ilişkin "gizli" ibareli belgelerine erişmesine izin verilmediği ifade edildi.

Rolls-Royce'dan Türk CEO'ya karartma: Gizli denizaltı belgelerine erişim engeli
Rolls-Royce'dan Türk CEO'ya karartma: Gizli denizaltı belgelerine erişim engeli
GİRİŞ 17.06.2023 10:32 GÜNCELLEME 17.06.2023 10:37
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian'dan Alex Lawson'ın haberine göre, Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç'in çifte vatandaş olması sebebiyle "yalnızca İngiliz vatandaşlarının görebileceği" İngiltere hükümetinin gizli belgelerine erişimi engellendi.

Habere göre, İngiltere Donanması'ndaki denizaltılar için nükleer reaktör üreten 12 milyar sterlin büyüklüğündeki şirketin mayıs ayında grup başkanı görevine getirilen Chris Cholerton'a, birim başkanı Steve Carlier ile birlikte denizaltı faaliyetlerine ilişkin hassas bilgilerle ilgilenme görevi verildi.

"BUNUN İYİ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI OLUP OLMADIĞI SORGULANIYOR"

Tufan Erginbilgiç'in "Whitehall" güvenlik protokolleri uyarınca çifte vatandaş olduğu için söz konusu bilgi ve belgelere erişmesine izin verilmediğini kaydeden The Guardian'a konuşan kaynaklar, şirketin işleriyle ilgili siyasi olarak hassas bilgilere erişimi olmayan bir kişinin CEO olmasının iyi bir yönetim anlayışı olup olmadığı sorusunu sordu.

ROLLS-ROYCE'UN DENİZALTI BİRİMİ

Rolls-Royce'un denizaltı birimi, İngiltere'nin denizaltı filosuna enerji sağlayan nükleer reaktörleri inşa ediyor. Söz konusu deniz araçları arasında dört nükleer başlıklı Vanguard'lar da bulunuyor. Denizaltı biriminde bin 500'den fazla mühendis, donanmanın kapasitesini artırmak için tasarım, üretim ve destek faaliyetleri yürütüyor.

"CHOLERTON, ERGİNBİLGİÇ'E DESTEK VERİYOR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Rolls-Royce'tan bir sözcü, Erginbilgiç'in şirketin CEO'su olarak şirketin nükleer faaliyetlerinden de "tamamen sorumlu" olduğunu, denizaltı faaliyetleriyle ilgili olarak Grup Başkanı Cholerton'ın CEO'ya destek verdiğini belirtti.

Öte yandan, şirket, CEO'nun İngiltere vatandaşı olarak hassas belge ve bilgilere neden ulaşamadığı hakkında açıklama yapmadı. ABD'li yöneticilerin "İngiliz iş arkadaşlarında olmayan imtiyazları" olduğunu söyleyen kaynaklar, Savunma Bakanlığı'nın Erginbilgiç'in CEO olarak atandığı açıklanmadan önce durumdan haberdar olduğunu kaydetti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • Kadir 10 ay önce Şikayet Et
    Kimse tepki falan göstermesin bizde olsak bizde kimseye elimizdeki kıymetli olan şeylerin bilgilerini vermeyiz. Adamlar o denizaltıları yapmak için onca emek vermişler, yüz yıldır türlü türlü deniz araçları üretiyorlar öyle herkese bunların bilgilerine erişim izni vermezler. Biz mesela MMU-KAAN savaş uçağımız seri üretime geçtikten sonra her önüne gelene bunun bilgilerini mi vereceğiz ?
    Cevapla
  • Cenk Yakın 10 ay önce Şikayet Et
    Buna Devlet aklı Derler,,, Bizde olmayan...
    Cevapla
  • Burhan 10 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en iyi aklı Türk devletinde ama sende zerre akıl yok.
    Cevapla
  • Kul insan 10 ay önce Şikayet Et
    İnglizler Türklerin düşmanı değil mi. Osmanlı Türk devletinin yıkılmasına ilk başta Rusya Almanya sebep oldu sonrası ise İngiltere Fransa yıktı. Düşman kısacası kendi kendimizi kandırmayalım lütfen.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    çifte vatandaş da olsan müslüman san hepsi boş. elhamdülillah elhamdülillah korksun lar.
    Cevapla
  • kimyaser 10 ay önce Şikayet Et
    deniz altinin yapilisini türkiyeye ihbar eder diye göstemiyorlar. korkulari bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!