NATO'dan Türkiye açıklaması! Zirve öncesi üst düzey toplantı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO zirvesi öncesi, İsveç ve Türkiye Brüksel'de üst düzey toplantı yapacağını söyledi.

GİRİŞ 26.06.2023 17:50 GÜNCELLEME 26.06.2023 17:50
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Litvanya’nın başkenti Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye ve İsveç arasında Brüksel’de üst düzey bir toplantı gerçekleştirileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 11-12 Temmuz’da gerçekleştirilecek liderler zirvesi hazırlıklarını ve “Griffin Storm 2023” NATO tatbikatını izlemek üzere Litvanya’nın başkenti Vilnius’a ziyaret gerçekleştirdi.



Stoltenberg, ziyareti çerçevesinde Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Pabrade’deki tatbikat alanına geçti. NATO Genel Sekreteri tatbikatın ardından Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bugün ittifak için önemli bir tatbikatı izlediklerini vurgulayan Stoltenberg, tatbikata katılan Litvanya ve Almanya birlikleriyle tanıştığını belirterek hizmetleri için onlara teşekkür ettiğini söyledi. Tatbikatın bu yıl bölgede gerçekleştirilen en büyük tatbikatlardan biri olduğunu ifade eden Stoltenberg, “Bu tatbikat NATO’nun müttefik topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğu mesajını veriyor” dedi.

TOPLANTININ AMACI İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİNİ TAMAMLAMAK

Stoltenberg, Vilnius’ta düzenlenecek liderler zirvesinin en önemli gündem maddelerinden birinin NATO’nun caydırıcılığının ve savunmasının daha da güçlendirilmesi konusunun olacağını söyledi.



Şuanda belirli müttefiklerin savunmasına yönelik yeni bölgesel planların devreye sokulduğunu ifade eden Stoltenberg, ayrıca hava ve füze savunması için yeni bir model üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğinin Baltık ülkelerinin güvenliğini daha da güçlendireceğinin altını çizen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya hükümetleri ile de temas halindeyim. Zirveden önce Brüksel'de üst düzey bir toplantı gerçekleştirme konusunda anlaştık. Bu toplantıya dışişleri bakanları, istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanları katılacak. Toplantının amacı İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini tamamlamak” şeklinde konuştu.

RUSYA'DAKİ OLAYLAR PUTİN'İN HATASININ BİR GÖSTERGESİ

Vilnius’taki zirvede ele alınacak diğer önemli konunun ise NATO’nun Ukrayna’ya desteği olduğunu kaydeden Stoltenberg, zirvede birkaç yıllık yardım paketi ve Ukrayna ile siyasi bağların güçlendirilmesi konusunda kararlar verileceğini söyledi. Bunun Ukrayna’yı hak ettiği noktaya yaklaştıracağını kaydeden Stoltenberg, “Rusya'daki durumu izlemeye devam ediyoruz. Hafta sonu yaşanan olaylar Rusya'nın iç meselesidir. Bunlar Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşmakla yaptığı büyük stratejik hatanın bir göstergesi” diye konuştu.
NATO’nun ayrıca Belarus’taki durumu da takip ettiğini belirten Stoltenberg, “Müttefikler, Rusya'nın Belarus’a nükleer silah konuşlandırmasıyla ilgili açıklamasını kınıyor. Bu pervasızca ve sorumsuzca. Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına yönelik herhangi bir işaret görmüyoruz. Ancak NATO tetikte olmaya devam ediyor. Belarus'u Rusya'nın Ukrayna'daki yasadışı savaşına verdiği desteği durdurmaya çağırıyoruz. Moskova bizi Ukrayna'yı desteklemekten vazgeçirmek için gözümüzü korkutmaya çalışıyor. Ama yılmayacağız. Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 77
  • Sopa 10 ay önce Şikayet Et
    Rusya.ve.ekonomik krizle tehdit edip Türkiye'yi iknaya zorlayacaklar. Şu an bizim için natodan büyük tehdit yok.
    Cevapla
  • Alaskamkuzey 10 ay önce Şikayet Et
    güçsüz isveç hem terörü destekliyor hemde askeri güçten destek istiyor .ben isveç için savaşmam
    Cevapla
  • HARPUTİ 10 ay önce Şikayet Et
    Kendini isveç için yirtacagina,isveçe Türkiye'ye taahhütlerini yerine getir,istenen teröristleri ver,bütün gösterilerini yasakla ve haraçlari sonlandır,sonra gel bakarız de Dangoz Sto!
    Cevapla
  • MiSaFiR 10 ay önce Şikayet Et
    Süreyi uzatabileceğimiz kadar uzatalım. Son saniyeye kadar uzatalım. 10 sene-20 sene gittiği yere kadar. Salağa yatalım. Duymamazlığa gelelim. Umursamayalım. BIYIK ALTINDAN GÜLELİM. Zaten HER ZAMAN ekonomimize saldırılıyor; istediklerini yapsak da buna devam edecekler. Bu süre zarfında da, hızlı bir şekilde kendi Milli Muharip Uçağımızı ve Savunma Sistemlerimizi geliştirmeye devam ederiz
    Cevapla
  • Türk 10 ay önce Şikayet Et
    Sakın Erdoğan uçaklar yada para mız geri gelmeden verilmeden evet deme tarihi fırsatı kaçırırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Miçotakis'e Hamas resti!
Rezaletlerin gölgesinde Eurovision 2024: Skandallar, protestolar, destekler...