Türkmenistan'ın ilk "akıllı şehri"nin açılışında TOGG sürprizi

Türkmenistan'da "akıllı şehir" konseptine uygun inşa edilen "Arkadağ" şehrinin açılışı gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır iki adet Togg'u Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a teslim etti.

GİRİŞ 29.06.2023 16:19 GÜNCELLEME 29.06.2023 16:39
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Başkent Aşkabat'ın 30 kilometre güneybatısında bulunan "Arkadağ" şehrinin açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 50'ye yakın ülkeden üst düzey yönetici, ülkedeki diplomatik misyon temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, kurdeleyi keserek şehrinin açılışını gerçekleştirdi ve davetliler eşliğinde şehrin bazı binalarını gezdi.

"Arkadağ" şehrinin ilk aşamasında, 70 bin kişilik, 336 iki ve çok katlı konutun yanı sıra sosyal, eğitim, sağlık, spor ve kültür tesisleri ile mühendislik sistemleri gibi modern yapılar inşa edildi.

Akıllı şehir konseptine uygun olarak modern teknolojik ekipmanlarla donatılan ve çevre dostu olarak nitelendirilen "Arkadağ" şehrinde, elektrikli otobüsler ve araçlar hizmet veriyor.

"Akıllı şehir" olarak nitelendirilen "Arkadağ" şehrinin statüsü, "devlet şehri" olarak yasalaştırılmıştı.

İKİ ADET TOGG HEDİYE EDİLDİ

Daha önce Azerbaycan ve Kazakistan'a teslim edilen Togg'un yeni varış noktası Türkmenistan oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, iki adet beyaz renkli Togg'u Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a, Arkadağ Akıllı Şehri'nin açılış törenlerinde teslim etti.

Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov Togg'un T10X modelini test ederek, otomobili çok beğendiğini söyledi.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDİLDİ

İki ayrı Togg'un geçiş törenine katılması büyük beğeni topladı. Atlı birliklerin gösteriyle düzenlenen törenlerde kortejde düzenlendi. Geçiş töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da adıyla teşekkür edildi.

AKILLI ŞEHRİN AÇILIŞINDA TOGG TESLİMİ

Teslim töreninin ardından açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Pamukkale beyazı renkli Togg araçlarını Türkmenistan'a getirdiklerini belirterek, "Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle, Türkmenistan'a ve Halk Meclisi Başkanı'na sunulmak üzere iki adet Togg otomobilimizi getirdik. Bugün burada, 'akıllı şehir' olarak tasarlanan Arkadağ Şehri'nin açılış töreni var. Bir akıllı şehrin açılış töreninde, Türk mühendislerinin eseri olan akıllı cihazları, Togg araçlarını sunmanın da ayrıca çok anlamlı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TOGG TÜM DÜNYADA TAKDİR TOPLAMAYA DEVAM EDECEK

Bakan Kacır, Azebaycan ve Kazakistan'ın ardından Türkmenistan'a da Togg otomobillerini teslim etmekten gurur duyduklarını belirterek, "Geçiş töreninde de Cumhurbaşkanımızın da bizzat ismi zikredildi ve Togg araçlarımız da geçiş törenine katıldı. Bu da bizim için ayrı bir mutluluk vesilesi oldu. Ümit ediyorum önünüzdeki dönemde Togg araçları sadece Türkiye'de değil, başta Türk Cumhuriyetleri ve kardeş coğrafyalarımız olmak üzere tüm dünyada büyük bir beğeniyle takdir toplamaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Bekir Sıtkı Şirin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bekir Sıtkı Şirin
YORUMLAR 15
  • Hasanbb 9 ay önce Şikayet Et
    Görebileceğiniz en saçma devlet Türkmenistan dır.Aşkabatta yeni bir yerleşim yeri kuracaklar 336 bina yapacaklar bunuda Rönesans averecekler, beyaz binalar evler yapılacak ama kimse oturmayacak!2 togg garajda duracak.O kadar.Saçma sapan işmer
    Cevapla
  • Murattt 9 ay önce Şikayet Et
    Rönesans kazansin gavur kazanacağına.
    Cevapla
  • Cengiz Yg. 9 ay önce Şikayet Et
    Bir yandan güzel tanıtım, bir yandan marka için sıkıntılı bir durum. Beğenip 10 tane daha isteseler, verecek araba yok. Keşke işçiler biraz tecrübe kazanıp, seri üretim hızlanınca yapsalar bu jestleri. Yeni bir ürün için talebe uzun süre cevap alamamak, müşteriyi markadan soğutabilir.
    Cevapla
  • Arif 9 ay önce Şikayet Et
    Üretim aşmalarını Biraz araştırsaydın iyi olurdu. Endüstri 4.0 dan onlarca yıl geride kalmışsın. TOGG Üretiminde esas işler işçilerle değildr robotlar ile üretiliyor. Üretim Bandındaki Robot programlandıktan sonra kalite kontrol işleri ve robotun ulaşamadığı hassas yada ufak işler dışında fazla işçi gerekmiyor. TOGG Fabrikasının bir üstü karanlık fabrika.
    Cevapla
  • Rifgi 9 ay önce Şikayet Et
    Gaz gelcek yerden tavuk esirgenmez
    Cevapla
  • Kizil elma 9 ay önce Şikayet Et
    Parasini alaydiniz hani vergiyle bizden cikio gibime gelio yine ama
    Cevapla
  • Uğur 9 ay önce Şikayet Et
    Küçük düşünmeyin kardeşim koskoca devlet 2 tane araba almış hediye etmiş. Bunlar önemli değil asıl önemli olan her kaymakamda valide amirde komutanda müdürde audilerin mercedeslerin olması. Bunu eleştir haklısın derim.
    Cevapla
  • Turco 9 ay önce Şikayet Et
    Ablalar üzerlikle tütsülüyor TOGG'u. Çok hoşuma gitti. Ama şaman adeti tabi o. Bizim Anadoluda da çokça vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı