ABD'de 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesi anayasaya aykırı bulundu

ABD'de Yüksek Mahkeme, Başkan Joe Biden'ın geçen yıl çıkardığı ve 26 milyon kişinin başvurduğu 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesine yönelik affın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

GİRİŞ 01.07.2023 10:03 GÜNCELLEME 01.07.2023 10:28
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Yüksek Mahkeme, Cumhuriyetçi Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska ve South Carolina eyalet temsilcilerinin, öğrenci kredilerinin silinmesi planının hükümetin yetki alanını aştığı gerekçesiyle açtığı davada Biden yönetimi aleyhine karar verdi.

Mahkeme, hükümetin 43 milyon kişiyi ilgilendiren af kararını 3'e karşı 6 oyla bozdu.

- BİDEN YÜKSEK MAHKEMENİN KARARINA TEPKI GÖSTERDİ

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, af planının Kovid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayat kurtarıcı olabileceğini, mahkemenin kararının "yanlış" olduğuna inandığını söyledi.

Başkan Biden, "Cumhuriyetçi seçilmiş yetkililerin" salgın nedeniyle işletmelere verilen ve sonra affedilen kredi borçlarına ses çıkarmayıp, milyonlarca ABD’li çalışana yardım sağlanmasına yönelik plana karşı çıkarak "iki yüzlü" davrandığını belirtti.

- ÖĞRENCİ KREDİSİ GERI ÖDEMELERİ VE AF

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Ağustos 2022'de, öğrenci kredisi geri ödemelerini son kez 31 Aralık'a kadar ertelediklerini ve yıllık 125 bin doların altında geliri olan kişilerin borçlarında 20 bin dolara kadar af uygulayacaklarını duyurmuştu.

Ancak Biden'in öğrenci kredileri için çıkardığı af programı, 11 Kasım 2022'de Teksas Federal Bölge Mahkemesinin engeline takılmıştı.

Teksas Federal Bölge Yargıcı Mark Pittman, Biden'in öğrenim kredisi borcu olanlara çıkardığı ve kişi başı 20 bin doları bulan affın, "Kongrenin yasama gücünün anayasaya aykırı kullanımı" olduğuna hükmetmişti.

Biden yönetimi 2003'te Kongrenin onayladığı Yüksek Öğretim Af İmkanları Yasası çerçevesinde böyle bir hakkı olduğunu savunmuş, dava Cumhuriyetçi eyaletler tarafından Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı.

26 MİLYON KİŞİ BAŞVURMUŞTU

Biden yönetimi, plan kapsamında şu ana kadar 26 milyon kişinin 20 bin dolara kadar federal öğrenci kredisi affı için başvurduğunu belirtiyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Sosyal devlet borcunu ödemeyenlerin borcunu silip bu yükü borcunu ödeyen vatandaslara yüklemek değildir. Buna adalet denir. Darısı ülkemizin başına.
    Cevapla
  • Dr Ali Çetinkaya 10 ay önce Şikayet Et
    Iyi güzel söylüyorsunda biz sosyal devlet degilizki, biz ancak muz cumhuriyetleriyle yarişa biliriz ,gerçek demokratik devletlerle asla ve asla ayak uyduramayiz
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Adalet bu işte. Bizde olsa çoktan af gelmisti.
    Cevapla
  • Hasan 10 ay önce Şikayet Et
    Sözde biz Müslpman ülkeyiz hakka hukuka gözetmemiz gerekirken her secim öncesi bir af cikartiyoriu milyonlarca insanin hakkina giriyor devlet, Borcu kim yaptiysa tabiki o ödemeli, ne diye o ülkenin vatandaslari ödesinki Dogrusuda bu, Inanin gavurlar islam dininin kurallarini bizzat yerine getiriyorlar bilerek veya bilmeyerek
    Cevapla
  • ertürk 10 ay önce Şikayet Et
    yargı yargıyı iptal etmiş bakınca sistem başkanlık,altı pasta dop çeviriyorlar gole giden yok
    Cevapla
  • Bozok 10 ay önce Şikayet Et
    Bu nasıl baskanlik sistemi. Anayasaya aykırı diye iptal etmişler o nasıl oluyormuş
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Halkımız bedavaya bayılır. Hak huhkuk, adalet umurunda değildir. Hükümet anayasaya aykırı olarak bir zümreye yada tipluluğa ayrıcalık sağlayamaz. Borcu olan borcunu ödesin. Devlet topladığı vetgilerden kafasına göre harcama yapamaz. ABD' de borcunu veya vergini ödemezsen en ağır şekilde cezalandırılırsın. Bizdeki gibi herkes seçimde nasıl olsa af gelir diye beklentiye girerek borcunu öde
    Cevapla
  • Reis Sevdalısı 10 ay önce Şikayet Et
    Evet ya. Bizde ne güzel. Başkan demek yasanın kendisi demek. Ağzından çıkan yasa oluyor. Anayasa da neymiş?
    Cevapla
  • Aslı 10 ay önce Şikayet Et
    Amerikan sistemini tam bilmiyorsun. Rezil bir sistemleri var. Kısaca özetlemek istenirse, güç kimdeyse kanun odur Amerika da. Orada bütün yasalar ve kanunlar her tarafa çekilebilir şekilde yazılmıştır. Şu anda Yüksek mahkemede güç Cumhuriyetçilerde.
    Cevapla
  • T yılmaz 10 ay önce Şikayet Et
    T.C nde AYM ye dava açan oldumu ki af iptal edilsin
    Cevapla
  • Dr Aysun kiraz 10 ay önce Şikayet Et
    Bizdeki yanlişi o kadar dogru saniyorki insanlar esas dogruyu görünce olamaz böyle bir şey diyor,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TBMM'de Fransa'ya karşı bildiri! Tezkere kabul edildi...
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?