Son dakika haberi... Macron kontrolü kaybediyor! Son çare: GIGN!

Fransa'nın başkenti Paris'te 17 yaşındaki Nahel M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası ülke yangın yerine döndü. Macron yönetiminin son çare olarak GIGN komandolarını (Fransa Özel Kuvvetleri) devreye sokacağı öğrenildi.

GİRİŞ 02.07.2023 17:13 GÜNCELLEME 02.07.2023 17:15
Bu Habere 212 Yorum Yapılmış

4 kentte 3 Temmuz'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen protestocular sokakları birbirine kattı. Paris'in doğusunda bir belediye binası ateşe verilirken araçların kundaklandığı ve dükkanların yağmalandığı bilgisi verildi.

Öte yandan şiddet olaylarının bir Avrupa ülkesine daha sıçradığı bildirildi. Fransa'da kontrolü kaybeden Macron, protestoları yatıştırmak için Fransa özel kuvvetleri devreye sokacağı gelen bilgiler arasında.

ÖZEL KUVVETLER SAHAYA İNİYOR

Fransız hükümeti ülkedeki ayaklanmayı kontrol altında tutabilmek için 45.000 polis ve jandarmayı seferber etti. İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan bilgilere göre alınan önlemlerin kapsamı genişletiliyor ve kuşatma altındaki polisi desteklemek için seçkin GIGN komandoları (Fransa Özel Kuvvetleri) sahaya iniyor.

ZIRHLI ARAÇLAR VE HELİKOPTERLER GÖNDERİLDİ

Uluslararası ajansların geçtiği son bilgilere göre polis özellikle turistlerin yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerini artırdı. Marsilya'ya güvenliği desteklemek için zırhlı araçlar ve helikopterler gönderildi.

Ülkenin dört bir yanındaki yerel makamlar gösterilerin yasaklandığını duyurdu, toplu taşımaya akşamları durdurma kararı getirildi ve bazıları bölgelerde gece sokağa çıkma yasakları uygulandı.

BAŞBAKAN BORNE: ŞOKE OLDUK!

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, ülkede polisin bir genci öldürmesiyle patlak veren protestolarla ilgili, düzeni yeniden tesis edene kadar çalışacaklarını söyledi.

Borne, L'Hay-les-Roses bölgesinde yaptığı açıklamada, gece Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'ın evine yapılan saldırıdan ötürü şok olduklarını belirterek, saldırı sırasında Jeanbrun'un eşi ve çocuklarının da evde olduğunu anımsattı.

"BU HAREKETLER ASLA KABUL EDİLEMEZ"

Hükümetin Jeanbrun'a desteğini dile getiren Borne, "Bu hareketler kabul edilemez." dedi.

Borne, hükümetin son günlerde ülkede düzeni yeniden tesis etmek için çok çalıştığını ifade ederek, karakol, belediye gibi kamu binalarına yapılan saldırıların kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Başbakan Borne, hükümetin, düzeni yeniden tesis edene kadar çalışacağının altını çizdi.

Gece durumun daha sakin olduğunu gözlemledikleri değerlendirmesini yapan Borne, belediye başkanlarına desteklerini iletti.

"SEÇİLMİŞLERE YÖNELİK SALDIRILAR"

Hiçbir şiddet olayına geçit vermeyeceklerini belirten Borne, aylardır "seçilmişlere" yönelik saldırılar yapıldığına dikkati çekti.

Borne, belediye başkanları gibi "seçilmişlere" yönelik saldırıların failleri için cezaları ağırlaştırmak istediklerine işaret etti.

"MACRON KONTROLÜ KAYBEDİYOR"

İngiliz Telegraph gazetesinde 'Fransa kendini parçalarken dünya şaşkınlıkla izliyor' başlıklı analizde, "Macron, Fransa'nın kontrolünü kaybediyor. Binlerce tutuklama, yakılan okullar, kamu binaları, yağmalanan dükkanlar... " ifadeleri yer aldı.

Makalenin yazarı Anne Elisabeth Moutet, ülkede 5 gündür devam eden protestoların, çeyrek asırdan fazla süredir yönetimde olan 'korkak hükümetlerin' temel hukuk ve düzeni ihmal etmelerinin sonucu olduğu yönünde yükselen bir düşünce olduğuna dikkat çekti.

ALMANYA'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth, Fransa'da istikrarının tehlikede olduğunu belirtti. Roth, Alman Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Fransa'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Polisin genç bir sürücüyü öldürmesi ve ardından çıkan olaylara değinen Roth, "Gençlerin amaçsızca her şeye ve herkese karşı yönelttiği bu sınırsız yıkıcılık korkunç bir tırmanış. Devlet bu konuda tüm gücüyle harekete geçmeli. Çok sayıda kişinin güvenliği ve ülkenin istikrarı tehlikede." ifadesini kullandı.

"ASLA MÜSAMAHA GÖSTERİLMEMELİ"

Roth, Fransa'da yaşananların münferit bir vaka olmadığını, bunun pek çok Avrupa ülkesinde bölünme, yabancılaşma, hatta mala ve insana yönelik şiddeti artırdığına dikkati çekerek, "Buna asla müsamaha gösterilmemeli. Birbirimizle daha fazla konuşmalı, çok geç olmadan birlikte çözüm aramalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"FRANSA DERİN BİR ŞEKİLDE BÖLÜNMÜŞ"

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Andreas Jung da şiddetin patlak vermesinin nedenini toplumsal bölünmede gördüğünü belirterek, "İyi bir ekonomik gelişmeye rağmen, Fransa derin şekilde bölünmüş bir ülke. Birçok genç Fransız kendini geride bırakılmış hissediyor ve geleceğe dair korkuları var." dedi.

NE OLMUŞTU?

Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü.

Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 212
  • mete 10 ay önce Şikayet Et
    almana bak devlet tüm gücüyle harekete geçmeli ymiş. Türkiye'de olunca herkes hümanist oluyor, insan hakkı geliyor. kendilerine gelince devlet. hepiniz Türk düşmanısınız
    Cevapla
  • yorgun 10 ay önce Şikayet Et
    uzaktan okunan güzeli Fransa hukumetinin huzurla dinlemesini ve göz altına alınan masum halkın şerbet birakilmalirini istiyoru, bu insan haklarına aykırıdır.......
    Cevapla
  • bekir cizmeci 10 ay önce Şikayet Et
    Beter olsunlar...Yesinler birbirlerini..
    Cevapla
  • trtr 10 ay önce Şikayet Et
    aaaa kırmızı elbiseli kadını göremiyorum... türkiye, fransada yaşanan olaylardan endişe duyuyor
    Cevapla
  • Muzaffer Bayrak 10 ay önce Şikayet Et
    Harika kapak olmus. Olmeseydi giderdi herhalde fransaya
    Cevapla
  • Nemelazim 10 ay önce Şikayet Et
    Afrikanin ahi yediklerini kyusturuyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin tüm ticareti durdurması, İsrail basınını çıldırttı!
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi