Kur'an-ı Kerim yakılmıştı! İİT'ten İsveç ve AB'ye kınama: İfade özgürlüğü bahanesiyle

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması skandalına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada provokatif eylem kınanarak İsveç ve Avrupa Komisyonu'na tepki gösterildi.

GİRİŞ 03.07.2023 00:27 GÜNCELLEME 03.07.2023 09:36
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

İsveç’te 28 Haziran’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kur'an-ı Kerim’in yakıldığı provokatif eylemin ardından acil olarak Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) yazılı açıklama yayımladı.

İİT, BAZI ULUSLARARSI KURALLARI HATIRLATTI

İİT tarafından yapılan açıklamada, BM Şartları ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi dahil olmak üzere diğer uluslararası anlaşmalarda yer alan ilke ve hedeflere atıfta bulunularak, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin “İfade özgürlüğü hakkının kullanılmasının özel bazı görev ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Dolayısıyla, bunlara bazı sınırlamalar da konulabilir” ifadelerinin yer aldığı 19’uncu Maddesi ve “Ulusal, ırksal ya da dinsel nefretin ayrımcılık, düşmanlık ya da şiddete kışkırtma şeklini alacak biçimde savunulması yasalarla yasaklanır” ifadelerinin yer aldığı 20’nci Maddesi hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (UNGA) medeniyetler arasında hoşgörü, barış ve diyaloğu teşvik etmek için küresel çabalar çağrısında bulunan 66/167 sayılı kararı ile İnsan Hakları Konseyi'nin Mart 2011 tarihli 16/18 sayılı kararına atıfta bulunulan açıklamada, UNGA’nın 76/254 sayılı kararı ile 15 Mart'ın “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak belirlendiği hatırlatıldı.

PROVOKATİF EYLEM ŞİDDETLE KINANDI

Irak uyruklu sığınmacı Salvan Momika’nın Kurban Bayramı’nın ilk gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yaktığı provokatif eylemin şiddetle kınandığı açıklamada, yetkililer tarafından bu eylemin gerçekleşmesine izin verilmesinden derin üzüntü duyulduğu ifade edildi.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BAHANESİYLE BU SUÇ EYLEMİNİN TEKRARLANMAMASI İÇİN TEDBİRLERİ ALMAYA DAVET EDİYORUZ'

İİT Genel Sekreter'inden İsveç ve Avrupa Birliği Komisyonu'na resmi bir ziyaret gerçekleştirmesinin talep edildiği ifade edilen açıklamada, “İsveç ve Avrupa Birliği Komisyonu'nu ifade özgürlüğü bahanesiyle bu suç eyleminin tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” denildi.

Uluslararası topluma bu tarz provokatif girişimlere karşı durulması konusunda çağrıda bulunulan açıklamada, İİT, İslami kutsal sembollere karşı aşağılık eylemlerin gerçekleştiği ilgili başkentlerdeki üye devletleri, büyükelçiler, ulusal parlamentolar, medya, sivil toplum kuruluşları ve hükümet kurumlarıyla toplu çaba göstermeye davet etti.

İİT'TEN ULUSLARARASI ÇAĞRI

İslami kutsal sembollere karşı yapılan saldırılara ilgili ülkelerde hukuk yoluyla mücadele edilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, BM Genel Kurulu'nun 74. Oturumunun aralarında Barış ve Diyalog Temas Grubu üyesi İİT Devletlerinin Bakanları tarafından kabul edilen "İslamofobiyle Mücadele Eylem Planı"nın uygulanmasını hızlandırması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, İİT, tüm hükümetleri, tüm bireyleri ve toplulukları, din ve inanca dayalı nefret ve şiddete karşı korumak için uluslararası hukuk, normlar ve standartlar kapsamındaki yükümlülükleriyle tutarlı olarak mevcut yasal ve idari çerçevelerini tam olarak uygulamaya ve gerekirse yeni yasa çıkarmaya çağırdı.

Genel Sekreter’den İslami değerlere yönelik saygısızlıkların yapıldığı ülkeler ile İİT’nin diplomatik bağlarını yeniden gözden geçirmek üzere adımlar atması istenilen açıklamada, İslamofobi Özel Temsilcisi atanması istendi.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • memo can 9 ay önce Şikayet Et
    islam fobi uydurma kelime fobi korku manasina gelir bu fobi degil bu nefret!
    Cevapla
  • üniversiteli 9 ay önce Şikayet Et
    Bir isveçli değilde neden sıgınmacı bir ıraklı? Bu eylemi yapması için birileri ne teklifde bulundu.
    Cevapla
  • vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    kendilerinin YARIN AHİRETTE NASIL YANACAKLARININ PROVASINI YAPMIŞLAR.
    Cevapla
  • Nurcihan 9 ay önce Şikayet Et
    Ne hikmetse ifade özgürlüğü sadece islâm karşıtı durumlarda geçerli. İncil veya Tevrat kitaplarının yakıldığını hiç görmedik.
    Cevapla
  • Mutlu 9 ay önce Şikayet Et
    Ne zaman İfade özgürlüğü bahanesiyle Yahudileri ve çingeneleri fırınlarda yakmaya başlayacaksınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri