132 yıl sömürge altında kalmışlardı, ülke eğitim dilini değiştiriyor!

Cezayir'de 2023-2024 akademik yılından itibaren üniversitelerdeki eğitim dilinin İngilizce olması kararlaştırıldı.

132 yıl sömürge altında kalmışlardı, ülke eğitim dilini değiştiriyor!
132 yıl sömürge altında kalmışlardı, ülke eğitim dilini değiştiriyor!
GİRİŞ 03.07.2023 10:28 GÜNCELLEME 03.07.2023 10:28
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Cezayir'in yayın kuruluşlarından Şuruk Online'da yer alan habere göre Yükseköğretim Bakanlığı, gelecek akademik yıldan itibaren üniversitelerde Fransızcanın yerine İngilizcenin eğitim dili yapılması için hazırlıklara başladı. Bakanlık, bu konuda yükseköğretim kurumlarıyla iletişime geçilmesi ve hazırlık toplantıları düzenlenmesi çağrısında bulundu.

HAMLENİN ZAMANLAMASI OLDUKÇA MANİDAR

132 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi altında tutulan ve 60 yıl önce bağımsızlığına kavuşan Cezayir'in bu hamlesinin Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestoların yaşandığı günlerde gelmesi dikkat çekti.

YAZ TATİLİ ÖNCESİ TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Yükseköğretim Bakanlığı Genel Sekreterliğince, dün rektörlere gönderilen yazıda Bakan Kemal Bedari'nin talimatları doğrultusunda gelecek akademik yıldan itibaren İngilizcenin eğitim dili yapılması amacıyla yaz tatili öncesi toplantılar gerçekleştirilmesi ve pedagojik ekipler oluşturulması istendi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SİYASİ SORUNLARLA İLİŞKİLİ

Bakanlık, 28 Eylül 2022'de üniversitelerde İngilizcenin desteklenmesi ve teşvik edilmesi yönünde karar almış ve bununla ilgili çalışmalara başlamıştı. Cezayir'de üniversitelerde birinci yabancı dil olarak Fransızcanın yerini İngilizcenin alması, son yıllarda kamuoyunda sıkça tartışılan meseleler arasında. Bu adımın Cezayir ile Fransa arasında öteden beri süregelen siyasi sorunlarla da ilişkili olduğu ifade ediliyor.

CEZAYİR'DE 15 MİLYON KİŞİ FRANSIZCA KONUŞUYOR

Cezayir'in üye olmayı reddettiği Uluslararası Frankofoni Örgütünün 2022 raporuna göre 45 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 15 milyon kişi Fransızca konuşuyor. Cezayir'deki siyasi parti ve dernekler, son yıllarda küresel çapta bilim çevrelerinde en çok konuşulan dil olduğu gerekçesiyle İngilizcenin eğitimin sisteminin ilk aşamasına konulması yönündeki taleplerini artırmaya başlamıştı.

Arapçanın birinci, Berbericenin (Amazig dili) ikinci resmi dil olduğu Cezayir'de Fransızca da halk tarafından geniş şekilde kullanılıyor. Fransızca, ülkede ilkokuldan itibaren eğitim müfredatında yer alıyor.

FRANSIZCANIN ETKİSİNDEN KURTULMA ÇALIŞMALARI

Fransızcanın etkisinden kurtulma yönünde genel eğilimin olduğu Cezayir'de mevcut yönetim, devlet okullarında İngilizce öğretimini destekleyerek Fransız dilinin egemenliğinden kademeli olarak kurtulmaya çalışıyor.

Bazı bakanlıklar ise resmi yazışmalarda Fransızca yerine Arapça kullanımını başlattı. 2000 dinarlık banknotların birinde Arapça ve Fransızca yerine İngilizce ve Arapçanın kullanılması, Fransızca kullanımının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik eğilimi gösteriyor.

"FRANSIZCA SAVAŞTAN BİZE KALAN GANİMETTİR"

Bu çerçevede yine Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un geçen yılki talimatı doğrultusunda İngilizce, ilköğretim müfredatına dahil edildi ve öğrenciler 2022-2023 eğitim yılında ilk defa İngilizce eğitimi almaya başladı.

Fransızcanın toplumun geniş kesimleri arasında kullanıldığına ve ilkokuldan itibaren eğitim müfredatında yer aldığına dikkati çeken Tebbun, "Fransızca, savaştan bize kalan ganimettir, İngilizce ise dünya dilidir." ifadesini kullanmıştı.

Politik ve kültürel literatürde çokça vurgulanan Fransızcanın "savaş ganimeti" olduğu söylemi, Cezayir'de 1830-1962 yıllarındaki Fransız sömürge dönemine atıfta bulunmak amacıyla kullanılıyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 69
  • Yerli kafası 9 ay önce Şikayet Et
    Bir sömürgeci ülkenin dilinden diyer sömürgeci ülkenin diline gecmişler , bunuda değişim diyorlar ingilizler sevinmiştir
    Cevapla
  • Hüseyin Akcan 9 ay önce Şikayet Et
    Bana buradaki arkadaşlar kızacaklar. Onlardan öncelikle özür siliyorum.Türkcemiz köken itibariyle Garnizon dilidir. Asker dili yani.Biz asıl olarak Asker milletiz.Dilimiz edebiyat ve ilim dili değildir.Mesela Farsça İngilizce gibi.Lütfen kompleks yaparak cevaplanmayan.Müsade edermisin geçebilirmiyim affedersiniz, özür dilerim bağışlayın yerine PARDON dedik.
    Cevapla
  • Mehmet 9 ay önce Şikayet Et
    1000 yıllık Türk şiirinden habersiz olduğun anlaşılıyor. Kendi cehaletini Türkçenin eksikliği sanıyorsun.
    Cevapla
  • Allah için seven 9 ay önce Şikayet Et
    Arapça konuşan bir halkın başka birdilde resmi dil veya eğitim dili araması utanç vericidir bu sadece araplar için değil herkes için geçerli
    Cevapla
  • Çetin 9 ay önce Şikayet Et
    Bunlar alışmış sömürülmeye türk sömürmez türk ü sevmezler
    Cevapla
  • Ercan er 9 ay önce Şikayet Et
    Bunu Cezayir devletinin hangi sözüne ya da eylemine dayanarak diyorsun ki?
    Cevapla
  • Helal haktır 9 ay önce Şikayet Et
    Adamlar 3 lingual oluyor helal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Naci Görğür, 'şakası yok' diyerek açıkladı: 'Buralar 9 şiddetine maruz kalacak'
Konya'da korkunç ihmal: Çocuklar düğünde havaya ateş açtı