Le Monde'dan Fidan analizi: Az konuşarak tüm Batı'nın onu konuşmasını başardı

Fransız Le Monde gazetesinde Nicolas Boucier imzalı bir analiz yayınlandı.

GİRİŞ 04.07.2023 11:43 GÜNCELLEME 04.07.2023 15:37
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Yeni dönem kabinesinin en çok konuşulan bakanlarından biri olan Hakan Fidan hakkında yabancı basında analizler yer almaya devam ediyor. Son olarak Fransız Le Monde gazetesinde Nicolas Boucier imzalı bir analiz yayınlandı. “Türkiye’de diplomasinini yeni başkanı, siyasetin gizemli prensi Hakan Fidan” başlığı ile yayınlanan analizde “İstihbarat teşkilatlarının bu eski başkanı, Erdoğan'ın temel işlerinin uygulayıcısıydı. Türk cumhurbaşkanının sadıkları arasında sadık, olası bir halef olarak görülüyor.” İfadeleri yer aldı.

ETKİLİ SİYASİ PROFİL

Fidan’ın Erdoğan’a yakın bir isim olduğu belirtilen haberde Fidan’ın birçok yurt dışı gezisine katıldığı belirtildi: Hakan Fidan, on üç yıl boyunca koruyucusunun gölgesinde kaldı, her zaman yanında, gerektiğinde yanında, toplantılarda, kamera arkasında, resmi fotoğraflarda ama güvenli bir mesafede kaldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun refakatinde yurt dışına gittiğinde, sağduyulu olduğu kadar da etkili bir siyasi karanlığın prensi olan heyetteki diğer kişiydi.

KONUŞMADAN SESİNİ DUYURDU

Fidan’ın az konuştuğunu ama MİT’teki işlerinin ses getirdiğini yazan gazete “Bugün Türk diplomasisi başkanı Hakan Fidan hiçbir zaman fazla konuşmadı ama Türk istihbarat teşkilatı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) başına geçtiğinde sesi hiç azalmadı.” ifadelerini kullandı.

 Gazete ayrıca çoğu bölgesel sorunu Fidan'ın ele aldığını yazdı: İstihbarat başkanı olarak Hakan Fidan Ortadoğu'nun yakıcı meselelerini ele aldı. Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden başlamasına zemin hazırlayan oydu . O, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova üzerinden yeniden bağlantı kurmaya çalıştığı Libya ve Suriye ile müzakerelere öncülük eden şimdiki selefi Çavuşoğlu'ndan çok daha fazla.

Proto Thema Le Monde'un analizini 'Le Monde bir makalesinde Hakan Fidan için 'O, Erdoğan'ın en büyük yardımcısı ve kara kutusu' diyor' başlığı ile okurlarına sundu.

Bu analizi sayfasına taşıyan In.gr ise 'Fidan çok az konuşarak neredeyse tüm Batı'nın onu konuşturmasını başardı' dedi.

Haberde Fidan'ın Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis ile ilk görüşmesini Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde yapacağı bilgisine de yer verildi.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 34
  • Aslı gibi 10 ay önce Şikayet Et
    Hakan Fidan çok konuşmaz ama konuştumu nefesiniz kesilir..cevap veremezsiniz çünkü boş konuşmaz..
    Cevapla
  • ÏBO WÏENNNNNN 10 ay önce Şikayet Et
    Allahina kurban hakan fidan abi inaniyorum avrupaya fidani dikeceksin gölgesinde bizler gurbetciler ferahliyacagiz insallah
    Cevapla
  • Bozkurt 10 ay önce Şikayet Et
    Selam olsun Devletin Hakanına
    Cevapla
  • ben 10 ay önce Şikayet Et
    kişilik budur işte rabbim korusun inşallah tüm hükümet bireylerimizi siyasi destek veren ahali ve liderleri ve reisimizi korusun
    Cevapla
  • Bülent DUMAN 10 ay önce Şikayet Et
    allah razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den Türkiye'ye misilleme: Erdoğan'ın görev süresi dolana kadar...
Bakan Mehmet Şimşek duyurdu! 2020'den bu yana bir ilk! En düşük seviyeyi gördü