Son dakika: Kritik toplantıya günler kala İsveç'ten çok konuşulacak 'Türkiye' itirafı!

İsveç'in eski dışişleri Bakanı Ann Linde'den çok konuşulacak bir PKK itirafı geldi. İsveç kanalına röportaj veren Linde Türkiye'nin endişelerini çok iyi anladığını ifade ederek "Türkiye'deki PKK İsveç'ten finanse ediliyor" dedi.

GİRİŞ 07.07.2023 13:14 GÜNCELLEME 07.07.2023 15:37
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte İsveç'in NATO'ya girme meselesi ve Türkiye'den gelen veto kararları dünya gündemini oldukça meşgul ediyor. Her ne kadar Türkiye, Finlandiya ve İsveç'le ortaklaşa imzalanan 3'lü momerandumda İsveç, Türkiye'nin şartlarını kabul ettiğini ifade etse de ülkede yaşananlar bu durumun tam aksini gösteriyor.

Özellikle teröre verilen desteğin kesilmemesi ve Stockholm'de yaşanan Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri sonrası Türkiye'nin tepkisi çok sert olurken Başkan Recep Tayyip Erdoğan da İsveç'in NATO'ya henüz giremeyeceği yönünde sinyaller verdi.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek olan NATO Zirvesi'ne artık çok az bir zaman kaldı. Dünyanın gözü ise Türkiye'nin İsveç için vereceği kararda.

11-12 Temmuz tarihlerinde yapılacak Vilnius'taki zirve öncesi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla gerçekleştirilen Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

FİDAN: HARFİYEN YERİNE GETİRİLMELİDİR

İsveç'in üçlü mutabakattaki tüm taahhütleri yerine getirdiği iddiasının ayrıca incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren bu tür eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadelede nasıl bir rol oynayabileceği de ayrıca tartışmaya açık hale geliyor. Mevzubahis olan yaşamsal çıkarlarımız ve ülkemizin bekasıdır. Devletimizin ve milletimizin güvenliğidir. Böyle bir konuda zaman baskısını bir metot olarak kullanılmasını hiçbir zaman tasvip etmedik. Yapılması gereken bellidir. Üçlü anlaşmanın gerekleri, harfiyen yerine getirilmelidir. İşte bugünkü toplantılarda üçlü muhtırada kayıtlı taahhütlerin teker teker üzerinden geçtik. Bu konudaki görüş ve tespitlerimizi ayrıntılı şekilde İsveç ve Finlandiya tarafıyla ve NATO Genel Sekreteri ile paylaştık" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise geçtiğimiz günlerde 'taahütleri yerine getiriyoruz' açıklamasında bulunmuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ PKK'NIN İSVEÇ'TEN FİNANSE EDİLDİĞİ KONUSUNDA HAKLILAR"

Ancak eski dışişleri bakanı olan Ann Linde'den ise olay yaratacak bir itiraf geldi. İsveç'in SVT kanalındaki bir belgesele röportaj veren Linde Türkiye'yi anladığını ifade etti.

Linde'nin röportajını yayımlayan Expressen gazetesi "Son anlaşmada Finlandiya ve İsveç'in PKK ve diğer terör gruplarının finansmanına darbe vurma sözü verdiği belirtilirken, Türkiye İsveç'in bunu yapmadığına inanıyor. Eski Dışişleri Bakanı Ann Linde'de bu eleştiriye katılmaya hazır" denildi.

Nitekim Linde de röportajda, "Türkiye'deki PKK'nın İsveç'ten finanse edildiği konusunda haklılar. İsveç'te bir güvenlik sorunu olmadığı için Türklerin bunu yeterince ciddiye almadığımızı düşünmeleri de son derece normal" diyor.

Linde konuşmasının devamında "Aynı örgütün parçası olacaksak, terörle mücadeleyi ciddiye aldığımızı göstermemizi istemeleri ve bunu talep etmeleri meşru" dedi.

Dışişleri Bakanı Billström ise konuyla alakalı şu ifadelere yer vermişti:
Finlandiya'nın NATO sürecinde kendisine yöneltilen aynı baskıyı görmemesi, Finlandiya'nın İsveç'ten çok farklı davranmasından kaynaklanmıyor. İsveç'in başka yükleri var.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 57
  • Morelli 9 ay önce Şikayet Et
    Bize anlatacaginiza gerekenleri yapsaniza sanki isvecte iki tane hukumet var utanmadan anlatiyor komik bir hale gelmis isvec turkiye bunlara randavu bile vermemeli ciddiye bile almamaliyiz sanki savasacak askeri yok gibi hainler korusun
    Cevapla
  • Bünyamin 9 ay önce Şikayet Et
    Bu batılı yamyamlar nedense hep görevde iken değilde eskiyince doğrular akıllarına geliyor ...
    Cevapla
  • Öztürk 9 ay önce Şikayet Et
    Artık akıllar başa gelsin hiç bir devlet teröre alkış tutmasın dünyadaki terörle yalnız savaş olmaz
    Cevapla
  • Turk 9 ay önce Şikayet Et
    Avrupada bir temizlik sart.Bolge sorumlulari belirlenip kafalarina sikilmali.Eski bolge sorumlulari her yil ellerini kollarini sallayarak Turkiyede tatil yapiyorlar mulk aliyorlar.
    Cevapla
  • temel 9 ay önce Şikayet Et
    dustukleri duruma bak adamlarin ulkesi gitmis biz olmasak haberleri bile yok idi halk da manyak galiba orda cikip neler oluyor demiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Bayraktar TB3 bir rekoru daha kırdı!