Yunan lobisi harekete geçti: F-16'lı tehdit mektubu

ABD'de Yunan lobisine yakınlığı ile bilinen 6 siyasetçi ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup gönderdi. Mektupta Blinken'a Türkiye'yi ikna için F-16 tehdidi tavsiyesi verildi.

GİRİŞ 09.07.2023 12:56 GÜNCELLEME 09.07.2023 14:30
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek olan NATO Zirvesi'ne artık çok az kaldı. Dünyanın gözü ise Türkiye'nin İsveç için vereceği kararda. İsveç'te son yaşanan skandallar sonrası ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu konudaki olumsuz tavrını geçtiğimiz günlerde dile getirdi.

Bütün dünya şu an için Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor. Türkiye'yi ikna çabaları için bazı kesimler Türkiye'nin taleplerini yerine getirmek gerektiğinden bahsederken, bazıları ise 'tehdidin' işe yarayacağını düşünüyor.

YUNAN LOBİSİ İŞ BAŞINDA

ABD'li 6 siyasetçi ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup gönderdi. Mektupta Yunan lobisine yakınlığı ile bilinen Temsilciler Meclisi üyeleri Chris Papas, Gus Bilirakis, Frank Palone, John Sarbanis, Dina Titus ve Nicole Malliotakis'in imzası var.

Mektubun başında, "İsveç'in NATO'ya katılımıyla bağlantılı olarak F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin satışı konusunda ABD ile Türkiye arasında bildirilen tartışmalar hakkında yazıyoruz. Türkiye'ye F-16'ların ve modernizasyon kitlerinin satılmasına yönelik bir anlaşma düşünülüyorsa, herhangi bir nihai anlaşmanın Türkiye'nin ABD ulusal güvenliğini tehdit eden veya baltalayan eylemlerde bulunması durumunda bu tür silahların transferini durduracak, geciktirecek veya geri çekecek mekanizmalar içermesini şiddetle tavsiye ediyoruz." denildi.

ŞARTLI F-16

Mektupta, Türkiye'ye verilmesi muhtemel F-16'ların şarta bağlanması istendi. Son dönemde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyi olduğundan bahseden mektupta, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine sahip olduğu vurgulandı.

Ayrıca F-16 satışlarının İsveç şartıyla verilmesine yönelik teklif bir kere daha vurgulandı. Mektupta konuyla ilgili "Hükümetin F-16 satışlarının İsveç'in katılımıyla bağlantılı olmadığına dair tutarlı açıklamaları göz önüne alındığında, bu raporlardan endişe duyuyoruz. Yönetimin, F-16'ların ve modernizasyon kitinin Türkiye'ye satışını onaylaması için Kongre'ye ve ilgili paydaşlara baskı yapmak için elindeki her aracı kullandığı giderek daha açık hale geldikçe, herhangi bir anlaşmanın yalnızca NATO'nun daha geniş güvenlik çıkarlarını koruması ve İsveç'in NATO üyeliği zorunludur." denildi.

Mektubun devamında, "Türkiye'nin bölgedeki istikrarsızlaştırıcı eylemlerine ara verilmesini memnuniyetle karşılasak da, Erdoğan hükümetinin politikasını değiştirmediğini vurgulamak önemlidir. Türkiye'nin NATO müttefiki Yunanistan ile ilişkilerini geliştirdiği izlenimi, Ankara'nın Atina'ya karşı casus belli'yi sürdürmesi gerçeğiyle çelişiyor." sözlerine yer verildi.

 

 

 
KAYNAK: SABAH
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 44
  • Metin. K. 9 ay önce Şikayet Et
    Abd İsveç in natoya katılımını çok istiyorsa 50 tane F35 100 tane f16 hibe olarak isteyin. Onun yanında 100 milyar dolarda bahşiş isteyin.
    Cevapla
  • vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    bizim başkan şartsız kabul edecek zaten.
    Cevapla
  • Kadir 9 ay önce Şikayet Et
    Bizim hiç şu lobi dediğiniz zıkkımdan yokmu ya hiçbir yerde ... bu ne böyle lobi lobi
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    bence hava savunmasında uçaktan ziyade çeşitlendirdiğimiz diğer enstrümanlar düşman kim olursa olsun önümüzdeki on yıl için caydırıcılıkta kafidir.
    Cevapla
  • Kalender 9 ay önce Şikayet Et
    Ulan abd kopekleri siz o F16 ile f35 leri verirseniz dünyanın en şeref yoksunu devletisiniz. Biz onlardan daha iyisini yaparız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...