İsveç Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye açıklaması

Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesi İsveç devlet televizyonu SVT'ye konuşan Dışişleri Bakanı Billström İsveç'in ittifakın tam üye pozisyonuna geçmesinin an meselesi olduğunu söyledi.

GİRİŞ 10.07.2023 14:29 GÜNCELLEME 10.07.2023 14:51
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Tüm dünya 11-12 Temmuz'da gerçekleşecek NATO zirvesine kilitlendi. NATO Zirvesi'nin en önemli gündemlerinden biri İsveç'in üyeliği. Finlandiya'nın Nisan 2023'te üyeliğe kabul edilmesinden sonra İsveç'in üyelik sürecinin de bir an önce tamamlanması için hem NATO'dan hem de birçok NATO ülkesinden en üst seviyede daha önce açıklamalar yapıldı.

Ancak Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi konusundaki beklentinin karşılanmaması, İsveç'te terörle mücadele için yapılan yasal düzenlemelerin uygulamada henüz beklenen sonuçları vermemesi bu ülkenin üyelik sürecinin önünde engel teşkil ediyor.

İSVEÇ SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Zirveye az bir zaman kala taraflardan açıklamalar gelmeye devam ederken İsveç de sessizliğini bozdu.

Vilnius'taki zirveden önce SVT kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Tobias Billström İsveç'in ittifakın tam üyesine geçmesinin an meselesi olduğuna inanıyor.

SVT'de yayınlanan haberde şu ifadelere yer verildi:

Pazartesi günü, Başbakan Ulf Kristersson ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri'nin başkanlık ettiği olağanüstü bir toplantıda bir araya geldi. Ancak Billström, bunun nasıl sonuçlanabileceği konusunda spekülasyon yapmak istemiyor:

"Beklediğimiz, elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir mesaj aldığımız bir noktaya gelmemiz, yeşil ışık yakılması, TBMM'de onay sürecinin başlayabileceği mesajı."

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

Billström, İsveç'in geçen yıl Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye'nin imzaladığı üçlü anlaşmanın üzerine düşen kısmını yerine getirdiğini savundu.

İsveçli bakan, İsveç'in üyeliğini henüz onaylamamış olan Macaristan'ın bunu Türkiye'den önce yapmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

 

 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 25
  • Mert 10 ay önce Şikayet Et
    İnşallah meclis gereken cevabı verecektir !!!!
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Direk veto, üzerine düşeni yapmış yalanında böylesi, teröristleri hala teslim etmediniz.
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Tek çözüm isveç gündemden tamamen kalkmalı veto.
    Cevapla
  • Deli Yunus 10 ay önce Şikayet Et
    Kağıda bende yazarım şunu yaptım bunu yaptım bilmem neler neler, icraat lazım bakan bey icraat. Açıkça PKK teroristtir diyecen ve o örgütlerin derneklerini, banka hesaplarını kapatacan. İnterpol Yetör listesinde Arananlara soruşturma açacan. Adamlar orada 80 li yılların başından beri faaliyet gösteriyorlar. Işid bayraklı açık dernekler Işid bayraklarıyla yürüyüş var mı.
    Cevapla
  • Faruk 10 ay önce Şikayet Et
    Anlaşılan Türkiye okey diyecek . Benim merak ettiğim sayın Cumhurbaşkanının bunu vatandaşa nasıl anlatacağı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya ve 3 ülkeden İran açıklaması
Türkiye'de satılan en ucuz elektrikli otomobiller: 1 milyon TL altında 3 model var