Zelenskiy'le ilgili şoke eden iddia: NATO liderleri sakinleştirdi

Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi'nin ilk gününde Zelenskiy'nin sinirli olduğu ve soğukkanlılığını yitirdiği öne sürüldü. Tavırlarından dolayı NATO liderlerinin Zelenskiy'e kızdığı ve daha sonra sakinleştirdiği ifade edildi.

GİRİŞ 13.07.2023 10:25 GÜNCELLEME 13.07.2023 10:54
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Amerikan medya organı Bloomberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nin perde arkasında yaşanan bazı gelişmeleri yazdı.

Zirvede, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Batılı ülkelerle olan sancılı iletişimine vurgu yapılan haberde, Zelenskiy'nin konuşmalarındaki ton değişikliğine değinildi.

Zirvenin ilk günü

ZELENSKİY'NİN ÜYELİK GERGİNLİĞİ

İddiaya göre Zelenskiy, 11 Temmuz Salı akşamı NATO liderleriyle yapacağı görüşme öncesinde oldukça gergindi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, günün erken saatlerinde ülkesine üyelik konusunda net bir zaman çizelgesi verilmesi konusunda isteksiz davranıldığını düşünüp sinirlendi.

Zirvenin ilk günü

NATO LİDERLERİ ZELENSKİY'E SİNİRLENDİ

Zelenskiy'nin bu çıkışı, Rus işgaline karşı Ukrayna'nın savunmasına milyarlarca dolarlık silah ve yardım akıtan ortaklarını kızdırdı.

Vilnius'taki akşam yemeğinde, liderler Zelenskiy'e net bir mesaj iletti. Zelenskiy'e sakinleşmesi ve paketin tamamına bakması gerektiğini söyledi.

Ukrayna'ya nihai üyelik için yenilenmiş bir taahhüt verilirken, G7'den yeni güvenlik garantileri de sunuldu.

Habere göre; ertesi gün verilen bu mesajın yerine ulaştığı ve Zelenskiy'in sakinleştiği görüldü.

Liderler, savaş devam ettiği sürece Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasının mümkün olmadığını da Zelenskiy'e iletti.

G7 ülkeleri, Ukrayna'ya yeni güvenlik garantileri verdi.

ZELENSKİY MESAJI ALMIŞ; KRİZ ERTESİ GÜN ÇÖZÜLDÜ

Zelenskiy'nin zirvenin ikinci gününde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le düzenlediği basın toplantısında da aynı konulara değinerek, "Savaş sürdüğü sürece NATO'ya üye olamayacağız. Savaş bitince bunun için şartlar sağlanacaktır. NATO'ya üye olabilmemiz için hayatta kalmamız gerekiyor.

...bugün başka ciddi sinyaller gördük. Bugün güvenlik garantileri konusunda uzlaşmaya varmamız, NATO yolunda önemli. NATO üyeleri arasında bizim için tehdit oluşturacak bir üye yok. Biz, garantilerin ve güvenliğin devamlılığını sağlayan bir anlaşma istiyoruz. Sabah yapılan anlaşma bunları sağlayacak gibi görünüyor" açıklamasını yapması, yaşanan krizin çözüldüğüne işaret ediyor.

AMERİKAN HEYETİ TAVIRLARDAN HOŞNUT OLMADI

Zelenskiy'nin bir gün önceki tavrı ve açıklamalarının, müzakerelerde el yükseltmek için tasarlanmış bir manevra olduğu ifade edildi. Bu yaşananların, Amerikan heyeti tarafından da hoş karşılanmadığı belirtildi.

Zelenskiy-Stoltenberg ortak basın toplantısı

"BİZ AMAZON DEĞİLİZ"

Zelenskiy'nin "minnettarsız" duruşu ve sinirli tavrı, sadece ülke liderlerini değil bakanlarını da rahatsız etti.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallece, Ukrayna liderinin açıklamalarına tepki göstererek, "Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, insanlar yardımlar için minnettarlık görmek istiyor. Zelenskiy sürekli silah listesi veriyor. Biz Amazon mağazası değiliz. Biraz çabalarımızı takdir etmeliler. Ülkeler kendi stoklarından silah, cephane ve askeri teçhizat veriyor. Ukrayna'nın daha fazla müteşekkir olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Wallece'nın açıklamaları sorulan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, "İngiltere'ye, Başbakanlara ve Savunma Bakanı'na her zaman minnettar olduk. Çünkü Birleşik Krallık'taki insanlar bize hep destek verdi. Bakan'ın ne demek istediğini ve başka nasıl minnettar olmamız gerektiğini bilmiyorum" dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 132
  • hasan 9 ay önce Şikayet Et
    ne sandın soytarı bozuntusu . abd ve avrupa seni ortaya atıp halkını ve ülkeni mahvettin. abd ve ab nin kendilerinden başka şimdiye kadar hangi ülkeye yararları dokundu ? hep ölüm hep savaş....
    Cevapla
  • Alperen 9 ay önce Şikayet Et
    Bu Çocuk?Zelneski büyük kuklanın kuklasının kuklası, kurulmak istenen yeni dünya düzeni projesinin bir ufak parçası..
    Cevapla
  • salih 9 ay önce Şikayet Et
    yok ya bu adam tam bir soytarı halkını da rusyayıda çevre ülkeleride mahvetti.
    Cevapla
  • Das 9 ay önce Şikayet Et
    Isvec yerine Ukraine nato ya alinmali isvec veto edilmeli nato nun cani cehenneme neden Ukraine almiyor
    Cevapla
  • vedo 9 ay önce Şikayet Et
    yesilmisin nesin sattin memleketi suka sen abd ye ve avrupaya verdin verecegini uk pizdes oldu gel daha yol yakin iken ver ne varsa teslim ol rusyaya hani ekmegini yuz yillarca yedigin millete teslim ol millet kurtulsun satilk insan sen zelenskiy
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Stopaj oranları yenilendi! Resmi Gazete'de yayımlandı
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat