Kremlin: Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldık

Kremlin'den yapılan açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın askıya alındığı belirtildi. Açıklamada, "Rusya, şartlar sağlandığında anlaşmaya geri dönecek" denildi.

GİRİŞ 17.07.2023 12:21 GÜNCELLEME 17.07.2023 17:27
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım köprüsünde yaşanan patlama sonrası yaptığı açıklamada, "Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda insani koridorun da kapatılacağını açıkladı.

Rusya’nın gemilere verdiği güvenlik garantisini geri çektiği ve insani koridorun kapatıldığı ifade edilen açıklamada, "Rusya, vaatler değil yalnızca somut sonuçlar elde edilirse tahıl anlaşmasına dönmek değerlendirilebilir" denildi. Rus Bakanlık, Ukrayna’nın insani yardım koridoru bahanesiyle Rus sivillere ve askeri tesislere karşı saldırılarını ve provokasyonlarını sürdürdüğünü aktardığı açıklamasında, ayrıca, anlaşma kapsamında koridordan geçen tahılın yüzde 3’ünün fakir ülkelere, yüzde 70’inin ise geliri yüksek ülkelere gittiğini dile getirdi.

PESKOV AÇIKLADI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya topraklarını Kırım’a bağlayan köprüde meydana gelen patlama sonrası bugün açıklamalarda bulundu. Peskov, "Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu" ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle daha da kötüleşen küresel gıda kriziyle mücadele etmek için Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşmanın askıya alınmasının köprü saldırısıyla hiçbir ilgisinin olmadığı belirtildi. Peskov, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısımlarının yerine getirilmediğini ve bu nedenle yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. Peskov, koşullar yerine getirildiğinde Rusya'nın anlaşmaya geri döneceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin geçtiğimiz Temmuz ayında arabuluculuk yaptığı Karadeniz Tahıl Anlaşması, Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle bloke edilen Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayarak, küresel gıda krizini hafifletmeyi amaçlıyordu.

ZELENSKİ'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın çekilmesine rağmen Türkiye'nin geçişlere izin vermesi halinde Tahıl Koridoru'nu kullanmaya devam edeceklerini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Sözcüsü Nikiforov, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesine rağmen Tahıl Koridoru'nu kullanmayı planladıklarını açıkladı.

Nikiforov, "Korkmuyoruz, gemilerin sahibi şirketler bizimle temasa geçti, Türkiye geçişlerine izin verirse hazır olduklarını söylediler. Bu nedenle herkes tahıl tedarikini sürdürmeye hazır. Tahıl koridorunu kullanmak için gereken her şey yapılmalı" dedi.

SON GEMİ DÜN YOLA ÇIKMIŞTI

Ukrayna'nın tahıl ürünlerini ihraç etmesine izin veren anlaşma uyarınca son gemi, dün Odessa Limanı'ndan yola çıkmıştı.

Rusya, kendi tahıl ve gübre ürünlerindeki taleplerin karşılanmaması halinde, BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan anlaşmayı uzatmayacağını duyurmuştu.

Geçen yıl varılan anlaşma, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgalinin küresel düzeyde gıda tedariki sorunları yaratacağı kaygılarının ardından imzalanmıştı.

Hem Ukrayna hem de Rusya dünyanın başlıca tahıl ihracatçılarından.

DÜNYADAN RUSYA'YA TEPKİ

 Almanya, Rusya'ya Ukrayna ile olan tahıl koridoru anlaşmasını uzatma çağrısı yaptı.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını uzatmasını ve mevcut anlaşmazlığı yoksul insanların sırtından yürütmemesini istediklerini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’nın sona erdiğini açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya'nın, BM ve Türkiye'nin çabalarına rağmen Karadeniz Tahıl Girişimini sonlandırmaya yönelik hamlesini şiddetle kınıyorum” dedi.

KAYNAK: HABER7
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 90
  • Das 9 ay önce Şikayet Et
    Avrupa ile anlasma yapilmaz kandirir aldatirlar hic bir anlasmaya uymazlar sahtekarlar haydutlar gerci rusyada uymaz onada güven olmaz körler sasilar birbirini agirlar
    Cevapla
  • Kurdi 9 ay önce Şikayet Et
    Savaşınızınızı ya bitirin yada adam gibi yapın soytarılığa dönüştürmeyin rusya ve ukrayna.çok şey yazmak isterdim
    Cevapla
  • karabahtim 9 ay önce Şikayet Et
    Buğday yoksa, ekmek yiyemezler. Ama pasta yer efendiler.
    Cevapla
  • güni 9 ay önce Şikayet Et
    Avrupanin Çok umrunda ukrayna aldiği parayi silaha veriyor borakin bu duygusalliği
    Cevapla
  • hasan 9 ay önce Şikayet Et
    rusya lideri sakın anlaşmaya uymasın bizim ülkenin çiftcisi kazansın parayı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bu şifreleri kullanıyorsanız hemen değiştirin! İşte en çok kullanılan o şifreler...
Enginar soyma ekibi: Asgari ücretin 4 katını kazanıyorlar