Çin'den ABD'ye "Tayvan" notası

Çin, Tayvan'da Başkan Yardımcısı ve liderlik yarışı adaylarından Lai Ching-te'nin gelecek ay yapılması beklenen ABD ziyareti nedeniyle ABD'ye protesto notası verdi.

Çin'den ABD'ye "Tayvan" notası
Çin'den ABD'ye "Tayvan" notası
GİRİŞ 17.07.2023 23:22 GÜNCELLEME 17.07.2023 23:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, basın toplantısı düzenleyerek, Lai’nin gelecek ay gerçekleşmesi planlanan ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mao, "ABD ile Tayvan arasındaki her türlü resmi temasa karşı çıktıklarını" ifade ederek, söz konusu ziyaret nedeniyle ABD’ye protesto notası verildiğini kaydetti.

Tayvan'daki "ayrılıkçı" liderlik adayının planlanan ziyaretiyle ilgili gelişmelerin yakından takip edileceğini aktaran Mao, ülkenin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı ve güçlü tedbirler alınacağını belirtti.

Mao, "Tayvan’daki bağımsızlık yanlılarının herhangi bir isim altında ve nedenle ABD'yi ziyaret etmesini ve ABD'nin bu ayrılıkçılara ve onların ayrılıkçı faaliyetlerine göz yummasını ve desteğini kesinlikle reddediyoruz." dedi.

Tayvan, Lai ve heyetinin Paraguay'ın yeni başkanı Santiago Pena'nın göreve başlama törenine katılmak üzere 14 Ağustos'ta Paraguay'a gideceğini duyurdu.

Analistler, Lai'nin Tayvan'da ocak ayında yapılması planlanan liderlik seçimlerindeki favori aday olması nedeniyle söz konusu ABD gezisinin "sembolik" olduğunu düşünüyor.

Çin, hem Tayvan lideri Tsai Ing-wen Tsai'yi hem de Başkan Yardımcısı Lai'yi "ayrılıkçı" olarak görerek temasa geçmeyi reddediyor.

Lai'nin ABD ziyareti hakkında ayrıntı verilmese de Tayvan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Tah-ray Yui, yaptığı açıklamada, seyahatin "geçmiş yıllarda Güney ve Orta Amerika'ya yapılan ziyaretlerde belirlenen emsallere göre planlanacağını ve ABD'nin transit durak olacağını" ifade etti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Das 9 ay önce Şikayet Et
    Abd de cine tayvan nepal uygurlar icin nota versin
    Cevapla
  • hakan 9 ay önce Şikayet Et
    vermez. bunlar masaaltindan is birligi yapiyor. dunyayi kekliyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim