Zelenski'nin önerisine Rusya'dan cevap: Riskli olur

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya olmadan ve güvenlik garantileri sağlanmadan sürdürülmesinin riskli olacağını söyledi.

GİRİŞ 18.07.2023 18:40 GÜNCELLEME 18.07.2023 18:40
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin anlaşmaya devam etme önerisine Kremlin’den yanıt geldi.

RİSKLİ OLUR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, tahıl koridorunun savaş bölgesine yakın bir noktada olduğunu ifade ederek, Rusya’nın güvenlik garantileri olmadan sevkiyata devam etmenin belirli riskler oluşturacağını söyledi. Peskov, "Bu nedenle, Rusya olmadan herhangi bir şey resmileştirilirse, bu risklerin göze alınması gerekir. Bu konuda, biz hangi ülkenin bu riskleri ne düzeyde üstlenmeye hazır olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Peskov, ayrıca tahıl koridorunun Kiev rejimi tarafından askeri amaçlarla kullanıldığının açık bir gerçek olduğunu ve hiç kimse için sır olmadığını ifade ederek, bunun unutulmaması gereken çok önemli bir nokta olduğunu belirtti.

"AVRUPA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ"

Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmının hiçbir zaman uygulanmamasına rağmen Moskova’nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve anlaşmayı birkaç kez uzattığını hatırlatan Peskov, Avrupa ülkelerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesini "vicdansızca" olarak nitelendirdi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, dün süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısımlarının yerine getirilmediği gerekçesiyle anlaşmayı uzatmayacaklarını açıklamıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise yaptığı açıklamada, “Anlaşma, Rusya olmadan da devam edebilir ve etmelidir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Tahıl Anlaşması’nın sürdürülmesi veya anlaşmanın üçlü formattaki konseptte çalışması yönünde teklif içeren mektuplar gönderdim. Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun işlemesini ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 56
  • Kutahyali 10 ay önce Şikayet Et
    Avrupa ne zaman vaatlerini yerine getirdi bilen abi ve kardeslerlerden sorarim
    Cevapla
  • Hamza 10 ay önce Şikayet Et
    Umarım, Rusya ile ülkemizi karşı karşıya getirmeye çalıştıkları bu tuzağa düşmeyiz. Yahudi komedyen zelenski bu senaryoda baş palyaço olarak rolünü oynamaya devam ediyor. Koca Ukrayna yakıldı yıkıldı ama sizce komedyen yahudinin umrunda mi sizce ???
    Cevapla
  • Ümit 10 ay önce Şikayet Et
    Zelensky birgün vatan haini olarak yargılanacak ukraynayı savaşa sokarak perişan etti. Amerikanın ajanı
    Cevapla
  • Haber 10 ay önce Şikayet Et
    Peskov yiyorsa vurursun bakalım sonrada neler le karşılaşırsınız bilemem.
    Cevapla
  • vatan1 10 ay önce Şikayet Et
    putin haklı Türkiye bu riske girmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü
Netanyahu kendisini tehdit eden Gantz ve Eisenkot ile tartıştı