Bilim insanlarından 'yamyam' güneş fırtınası uyarısı!

Bilim insanları, nadir görülen yıkıcı bir “yamyam” Güneş fırtınasının bugün Dünya’ya ulaşacağı hakkında uyardı.

GİRİŞ 19.07.2023 01:40 GÜNCELLEME 19.07.2023 10:13
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Bilim insanları, nadir görülen ve yıkıcı sonuçlara neden olabilecek “yamyam” Güneş fırtınasının bugün Dünya’ya çarpacağını açıkladı.

Yamyam kütle atılımlarının elektronik sistemler, uydular ve haberleşme sistemleri üzerinde etkili olması bekleniyor. 

YAMYAM GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş fırtnaları, Güneş'in manyetik alanları aniden değiştiğinde veya yeniden hizalandığında, büyük miktarda enerji açığa çıkararak Güneş'ten fırlatılan plazma olarak bilinen yüklü madde bulutlarına deniliyor. 

Bilim insanları bugün yaşanacak olan Güneş fırtınasını "yamyam" olarak adlandırıyor, çünkü bu fırtına, kendisinden önce gelen fırtınaları silip süpürüyor.

Birmingham Üniversitesi'nden uzay ortamı uzmanı Dr. Sean Elvidge, bu fırtınaların Dünya'nın manyetik alanında önemli bozulmalar yarattığını, ve iletişim sistemlerini etkilediğini söyledi. 

“Yamyam’ Güneş kütle atımlarının oluşumu, ikinci ve daha hızlı bir püskürmenin ilk püskürmeye yetişip onu yutarak devasa bir plazma dalgası oluşturması ile gerçekleşir.” diyen Dr. Elvidge, bu tür çarpışmaların potansiyel sonuçlarını vurgulayarak, Güneş’in muazzam gücünün, Dünya’nın teknolojik altyapısını etkileme kapasitesinin altını çizdi.

"İLETİŞİM SİSTEMLERİ ETKİLENECEK"

Diğer taraftan, Dünya'ya bugün çarpacak olan "yamyam" Güneş atılımımı bulutu, 4 gün önce Güneş'te meydana gelen bir püskürmeye eşlik eden bir "karanlık patlama" ve 24 saat sonra ayrı ve daha büyük bir güneş lekesinden kaynaklanan daha hızlı bir püskürme ile tetiklendi.

Diğer taraftan, benzer bir olay iki yıl önce meydana gelmiş ve önemli bir jeomanyetik fırtınaya yol açmıştı. Güneş fırtınaları, G-ölçeği kullanılarak sınıflandırılıyor ve "yamyam" güneş fırtınası ile ilgili mevcut tahminler, zayıf elektrik şebekesi dalgalanmaları ve uydu operasyonları üzerinde küçük etkiler ile karakterize edilen G-1 seviyesinde bir fırtınaya işaret esiyor. 

Öte yandan, G-2 (orta), G-3 (güçlü) ve G-4 (şiddetli) gibi daha güçlü fırtınalar, koruma cihazlarında yanlış alarmları tetikleyebiliyor, elektrik kesintilerine neden olabiliyor ve alçak Dünya yörüngesindeki uydu kontrolünü bozabiliyor. En şiddetli olarak nitelenen G-5 jeomanyetik fırtınaları ise oldukça nadir gerçekleşiyor. 

 

KAYNAK: NTV
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Atilla DEMİRAĞ 9 ay önce Şikayet Et
    Yeter Artık Teknoloji denen zımbırtı öldürdü bizi.. inan 1 günde 360 saat çalışmak ne kadar dünyalık olduk yahu...
    Cevapla
  • Mizah 9 ay önce Şikayet Et
    Öyle bir çöküntü yaşansa süper olur. Sanal aleme ara verip yaşadığımızı anlarız.
    Cevapla
  • Mete 9 ay önce Şikayet Et
    Gökyüzünü uzay çöplüğüne çeviren düşünsün 10 yılda 40 bin uydu nerdeyse şemsiye olcak küresel soğuma ısınma kapıda. Bilim adamlarının ilmi ve isim bulma ve reklamasyon kaos piyasa düzenleyiciliği ise daha komik.hele belki katrilyonlarca yıldır olan şeye ben buldum demeleri ise papyonlu kibir.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Gündeme gelmek için yapamayacakları şey yok. Uyduruk ve hayal ürünü saçmalıklar..
    Cevapla
  • Seyyah 9 ay önce Şikayet Et
    bu yamyam güneş nükleer silahları etkileyip ateşlerde vay halimize. Asıl yamyamlık güneşmi insanoğlumu belli olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!
Süper Lig'de çılgın senaryo! Şampiyonluk yarışı ve ihtimaller...