Avrupa'ya korkutan uyarı: Kontrolden çıktı

İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanların bazı kesimlerinde, sıcaklık nedeniyle kırmızı alarm devam ediyor. Reading Üniversitesi’nden Prof. Hannah Cloke “İşlerin kontrolden çıktığı duygusu var. Bu sıcak hava dalgaları ölümcül” dedi.

GİRİŞ 19.07.2023 11:38 GÜNCELLEME 19.07.2023 11:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Güney Avrupa’nın geniş kesimleri rekor sıcaklıklardan etkilenmeye devam ederken, kıta genelindeki orman yangınları sürüyor.

Sicilya’da sıcaklıklar 46,3 dereceyi görürken, Yunanistan ve İsviçre Alplerinde itfaiye ekipleri alevlerle mücadele ediyor.

Bilim insanları iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha uzun süreli, daha yoğun ve daha sık bir hale getirdiğini söylüyor.

Dünya genelinde de milyonlarca kişi aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya. ABD ve Çin’de sıcak havayla mücadele edilirken, Doğu Asya’da yoğun yağış görülüyor.

TÜM ZAMANLARIN EN SICAĞI

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) sıcak hava dalgalarının önümüzdeki yıllarda daha yoğun olacağını söylüyor. Kuruluş, aşırı hava olaylarının da iklim değişikliğiyle mücadelede daha çok şey yapılması gereğinin altını çizdiğini vurguluyor.

İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanların bazı kesimlerinde, yoğun sıcaklık nedeniyle yaşanabilecek sağlık riskleri için konulan kırmızı alarm devam ediyor.

Kuzeybatı İspanya’daki Figueres’te 45,3, Sardinya Adası’ndaki Bauladu’da 44,5, Sicilya’daki Litaca’da ise 46,3 derece sıcaklık ölçüldü.

Avrupa’daki sıcaklık rekoru Ağustos 2021’de Sicilya’daki Palermo bölgesinde 48,8 derece olarak ölçülmüştü.

Aşırı sıcak hava, aralarında Çin ve ABD’nin de bulunduğu dünyanın diğer kesimlerini de etkisi altına aldı.

ABD’nin güneybatı eyaletlerinde yaşayan 80 milyondan fazla kişiye sıcaklık uyarısı yapıldı.

California’daki Ölüm Vadisi’nde Pazar günü 52 derecelik sıcaklık görülürken, Arizona eyaletinin başkenti Phoenix’te 18 gündür 43 derece sıcaklık görülüyor.

İngiltere Metoroloji Ofisine göre Çin’de Pazar günü 52,2 dereceyle tüm zamanların en sıcak havası rekoru kırıldı. Ancak rekor henüz teyit edilmedi.

KONTROLDEN ÇIKTI

Reading Üniversitesi’nden Prof. Hannah Cloke “İşlerin kontrolden çıktığı duygusu var. Neler yaşandığını tam olarak anlamak için çok çalışmamız gerekiyor. Bu sıcak hava dalgaları korkutucu. Bunun gerçekten ölümcül olacağını biliyoruz” dedi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • eski türk 9 ay önce Şikayet Et
    Çin daki 52.2 sicaklik Çinda deyil D.Türkistan nin Turfan şehride olmuştur.
    Cevapla
  • Aslı gibi 9 ay önce Şikayet Et
    Bu sıcağa dayanamıyoruz..Acaba cehennem sıcağına nasıl dayanacağız . Rabbim bizi affetsin ve korusun .
    Cevapla
  • ali 9 ay önce Şikayet Et
    Mülk sahibi istediğini yapar..
    Cevapla
  • Delidumrul 9 ay önce Şikayet Et
    insanların 12-17 arası dinleneceği devasa havuzlu ağaçlı parklar yapılmalı acilen...
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Sanki kontrolünüzdeydi de!... ıııı.....sakın siz bişeyler karıştırıyor olmayasınız!..kontrolünüzden çıkan ne ki?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!