DSÖ açıkladı: Dünya nüfusunun yarısı dang virüsü risk altında

Dünya Sağlık Örgütü Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan, “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altındadır ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkilemektedir” dedi.

GİRİŞ 22.07.2023 12:48 GÜNCELLEME 22.07.2023 13:26
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan, 2000-2022 yılları arasında tespit edilen dang virüsü vaka sayısının 8 kat artış gösterdiğini, 2022’de 4.2 milyon vakaya rastlandığını belirtti. Velayudhan, “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altındadır ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkilemektedir” dedi. Velayudhan ayrıca vakalardaki yükselişi nedeni olarak iklim değişikliğini işaret etti.

DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Velayudhan, dünya nüfusunun yarısının, sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral hastalık ‘dang humması’ riski altında olduğunu duyurdu. Velayudhan, “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altındadır ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkilemektedir. Daha yüksek ortalama sıcaklıklar, yağışlar ve daha uzun kuraklık dönemleriyle belirginleşen iklim değişikliği, dünya çapında rekor sayıda dang enfeksiyonuna yol açabilir. Bazı durumlarda, özellikle de ikincil enfeksiyon olarak adlandırdığımız ikinci kez enfeksiyona yakalandığınızda, bu ciddi dang hastalığına yol açabilir ve ölümcül de olabilir. 2000 yılında yaklaşık yarım milyon vakamız vardı ve 2022'de 4.2 milyondan fazla vaka kaydettik, bu da gerçekten sekiz katlık bir artışı gösteriyor” dedi.

HER KOŞULDA HASTALIK RİSKİ VAR

Velayudhan, sivrisineklerin hem kuraklıkta, hem de sağanak yağış ve selin meydana geldiği durumlarda hayatta kalabildiğine dikkat çekerek, dang virüsü riskinin her koşulda artış gösterdiğini belirtti.

DSÖ’den söz konusu hastalığa ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dang hummasının spesifik bir tedavisi yoktur ve doğrudan bir ilaç müdahalesi de mevcut değildir. Hastalık genellikle ateş ve ağrıyı tedavi eden ilaçlarla tedavi edilir. Bir dang humması testinin güvenilir bir sonuç vermesi iki ila üç gün sürer.”

KAYNAK: DHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 46
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Neden bunları üretenlere dünyaca tepki yok özellikle adı dsö
    Cevapla
  • Bülent 6 ay önce Şikayet Et
    Şeytanlar boş durmuyor RABBİM KORUSUN BU ŞEYTANLARDAN
    Cevapla
  • Elazizli 6 ay önce Şikayet Et
    Adamlar gizli saklı oynamıyorlar artık, kendileri anlatıyor planlarını. Görene tabii.
    Cevapla
  • Elazizli 6 ay önce Şikayet Et
    Kafamız Dang edene kadar çıkaracaklar! Rabbim miletimizi şerlerinden korusun.
    Cevapla
  • Cengiz 6 ay önce Şikayet Et
    Yahu bi defolup gidin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi