Afganistan'ın lityum zenginliği Türkiye için fırsat

Afganistan'ın lityum zenginliği, kendileriyle yakın ilişkiler kuran ülkeler için fırsat doğuruyor. Lityum, elektrikli araçların bataryası için hayati önemde. Bu piyasaya hızlı giriş yapan Türkiye de iyi ilişkilerle bu fırsatı kullanabilir.

GİRİŞ 27.07.2023 16:14 GÜNCELLEME 27.07.2023 16:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kanal 7 Dış Haberler Servisi'nden Bartu Eken'in haberi

Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede birçok noktada değişim yaşandı.

Bölgede kadın haklarının sınırlandırıldığı sosyal hayattan, madencilikle ilgili kararlara; uyuşturucuyla mücadelede başarıdan; sınır çatışmalarına kadar yeni bir konjonktür oluşmaya devam ediyor.

Kuşkusuz bu değişimlerden payını alan ve fakir bir ülkenin ekonomisi için kritik öneme sahip lityum madenciliğine eğilmek gerekiyor.

Washington Post geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bilgi toplama çalışmalarıyla dikkat çekici bir gerçeği ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre Pentagon'a yakın kaynaklar, Afganistan'daki lityum kaynaklarının değerini yaklaşık 1 trilyon dolar olarak değerlendirdi.

Bu anlamda uzmanlar ülkeyi "Lityumun Suudi Arabistan'ı" olarak nitelendirmeye başladı bile.

Öte yandan bu bilginin yeni olmadığını tahmin etmek de zor değil.

ABD'nin savaşı kaybettiğini kabul ederek çekilmeden önce bölgede neden senelerce kaldığına dair bazı ipuçlarını da vermiş oluyor.

Lityumu bu kadar önemli yapanın ne olduğunu anlamak için önce hangi alanlarda kullanıldığına eğilmek gerekir.

Elektrikli araçların, dünya çapında yayılmaya başlamasıyla bu araçların pilleri için hayati öneme sahip lityum.

Uluslararası Enerji Ajansı 20 sene içinde lityuma talebin 40 kat artabileceğini öngörüyor.

ÇİN İÇİN BİR FIRSAT DOĞUYOR

Başta insan hakları ihlalleri ve Taliban'ın geçmişindeki eylemleri olmak üzere çeşitli gerekçelerle Afganistan'ın ABD dahil çok sayıda ülkenin yaptırım listesinde bulunması ise Çinli şirketler için bir fırsat yaratıyor.

Zira Çin son yıllarda Taliban'la ciddi anlamda ilişkiler kuruyor.

Diplomatlarını bölgeye gönderiyor, DEAŞ'e karşı mücadelede Taliban'a yardımcı oluyor.

Dolayısıyla Taliban yönetimiyle iyi ilişkilere sahip ve doğal olarak avantajlı durumda.

Elektrikli araçlar uzmanlar tarafından "yeşil enerjiye" geçişte önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

2022'de lityum fiyatları 8 kat artarken bu durum kuşkusuz yatırımcıların ilgisini çekiyor ve yeni fırsatlar aratıyor.

Washington Post'a ropörtaj veren Afgan iş insanları ve Çinli şirketlerle Afgan yetkililer arasında aracılık yapan kişiler, Pekin'in ilgisini 19. yüzyılın altın madeni bulma yarışına benzetiyor.

Bunun abartılı bir söylem olup olmadığını önümüzdeki yıllarda göreceğiz kuşkusuz.

Taliban son aylarda, lityum arama ve çıkarma işlemlerini durdurmuş; yabancı şirketlerden gelecek yatırım fırsatlarını beklemeye başlamıştı.

Öte yandan ülkenin özellikle de lityum zengini bölgeleri Kunar ve Nuristan'ın coğrafi koşulları ve ulaşım imkanlarının yetersizliği ciddi bir problem teşkil ediyor.

Madenin piyasaya sürülmesinin önünde güçlükler oluşabileceği gibi özellikle DEAŞ'ın Kunar'daki yapılanması da potansiyel bir tehlike olarak görülebilir.

Taliban geçici hükümetinin Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver, Çinli bir şirketle Afganistan'da lityum işleme tesisi ve elektrikli araç pil fabrikası inşa edilmesi de dahil 10 milyar dolarlık bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Çinli güvenlik uzmanı Zhou Bo, "Afganistan'ın sanayi tesisleri açısından yetersiz ama büyük maden kaynaklarına sahip. Zorlukları göğüsleme ve altyapı inşasında hiçbir batılı Çinlilerle yarışamaz." ifadelerini kullandı.

TALİBAN'DAN ABD VE BATI'YA YAPTIRIM ÇAĞRISI

Taliban yönetimi Batı'ya da sırtını dönmüş değil.

Dilaver, ABD'de dahil batılı şirketlerin yaptırımları kaldırması durumunda madencilik için teklifte bulunabileceğini kaydetti.

Analistler önümüzdeki on sene içinde Çin, Avrupa ve ABD'deki araçların yaklaşık yüzde 60'ının elektrikli olacağını öngörüyor.

Bu durumda dünyanın yetersiz lityum arzıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuluyor.

Çin'in lityum işleme fabrikalarını ve pil üretim açısından dünya pazarını kontrolü altına aldığını söyleyen analistler var.

Ancak pazarı besleyecek lityum kaynaklarının gün yüzüne çıkarılmaması halinde tedarik zincirinin çökme tehlikesi de mevcut.

Bu anlamda Afganistan yine bir çıkış kapısı olarak görülüyor.

Taliban'ın maden bakanı vekili Shahabuddin Delawar de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, liderliğinin konuyla ilgili yakında karar vereceğini ifade etti.

Delawar, "Bütün ülkelerin bu tür kaynaklara ihtiyacı olduğunu ve bu kaynakların Afganistan'da bol miktarda bulunduğunu kabul ediyoruz. Yakında bir karara varılacak" dedi.

Önceliklerinin lityum madenlerini gerekli finansal ve teknik imkanlara sahip olanlara tahsis etmek olduğunu da ekledi.

Zira Taliban'ın böyle bir altyapısı yok.

ÇİP ÜRETİMİ DE EN AZ LİTYUM KADAR DEĞERLİ

Elektronik ve otomotiv sektörlerinde lityum madeni kadar önemli bir başka nokta ise çip üretimi.

Tayvan kriziyle birlikte elektronik ve otomotiv sektörlerinde üretim konusunda büyük problemler yaşandı.

Bu anlamda Ankara'nın kendi yerli ve milli çip üretim tesisini kurmak için çalışmalar yürütmesi oldukça dikkat çekici.

Geçtiğimiz aylarda Çip Üretim Tesisi Yatırımı Açılış Töreni’nde konuşan eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 12 ay içinde Türkiye’de ilk defa 65 nanometre çiplerin üretileceğini söylemişti.

Çip endüstrisinin küresel pazar büyüklüğü 600 milyar dolara ulaşmış durumda.

Pazarın hızlı bir şekilde büyümesi de dikkatlerden kaçmıyor.

Evimizde yer alan hemen her cihazda bir çip yer alması durumun kritikliğini gözler önüne sermesi yönünden önemli.

2030 yılına kadar çip pazarı büyüklüğünün 1.5 trilyon dolara çıkması bekleniyor.

Çip endüstrisinin milli güvenlikte de çok önemli bir yeri var.

Türkiye savunma sanayi şirketlerinin ihtiyaç duyduğu stratejik çiplerin hem tasarımını hem de üretimini TÜBİTAK’ta yapabiliyor.

Bazı altyapı malzemelerinin Katar'dan getirilmesiyle birlikte bu anlamda önemli gelişmeler yaşanabilir.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • kerpeten 8 ay önce Şikayet Et
    Afganistan konusu cok onemli. 3 ay oldu geleli afganistandan. tamamen Turk urunlerinin satildigi market dahi var. herseyi Turkiyeden almak istiyorlar. Ayrica madencilik ve enerji de dahil Turkiyeden cozum ve ortaklik istiyorlar. Sadece planlanmis 2000 HES projesi var. Rus komurunden daha kaliteli komur rezervleri lityum kobalt tekstil sektoru icin 1. kalite pamuk. bu firsat kacmamali.
    Cevapla
  • Hüseyin- 8 ay önce Şikayet Et
    Afganistanin degeri Rusya-Cin anahtar devlet olmasi.Litium,petrol damari ?!!! :) bakir olsa bile cikartmasi,transportu daglik bölgede kar getirmez.Afganistanin degerli olani dünyanin en eski-ilk sifa bitkisi : Cannabis
    Cevapla
  • leyla 8 ay önce Şikayet Et
    taa afrikayi bile kuşatmiş çin, yanindaki afganistani kimseye birakirmi...
    Cevapla
  • Ömer Hakim 8 ay önce Şikayet Et
    Sadece lityum la bitmiyor ki dünyanın 2. büyük Demir ve bakır kaynağı orada zomluyor dünyanın dünyanın petrolünün 2 tane ana damarı var birisi de Suudi Arabistan'da 2.kincisi de Afganistan'da altın oranıyım hakik Marmari dünyanın en pahalı Marmari uğradı çimento kalekim alçı dünyanın en sert malzemelerinden biri uğradı lacward ve zamarot elmastan sonra dünyanın en değerli şeyi orada
    Cevapla
  • ahmet 9 ay önce Şikayet Et
    Bunlar zaten biliniyordu, Fakat anlaşıldığına göre Türkiye ile ilgili yeni bir gelişme yok.. şimdiye kadar birşey yapılmadıysa çok geç olabilir. Çünkü Çin zaten yıllar önce talibanla görüşmeye başladı ve madenlere kondu bile.. Biz ise NATOda ABD den kalan boşluğu bile dolduramadık. Afganistanın kuzeyi (Güney Türkistan) Özbeklerin elinde. özbekler dostumuz ama taliban pek değil..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!